Αυτοκινηση

Ράλι Εσθονίας: Ημέρα 1η

Το δοκιμαστικό Shakedown, η πρώτη Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.) και οι «βρεγμένες συνθήκες»

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράλι Εσθονίας

Ράλι Εσθονίας: Τι έγινε την πρώτη ημέρα - Το δοκιμαστικό Shakedown, η πρώτη Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.) και οι καιρικές συνθήκες που δυσκολεύουν τον αγώνα.

Χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου, ξεκίνησε το Ράλι Εσθονίας με το δοκιμαστικό Shakedown το πρωί και την πρώτη Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.) το απόγευμα, η οποία ήταν Σούπερ Ε.Δ. Στο Shakedown γρηγορότερο χρόνο έκανε ο Esapekka Lappi (Toyota Yaris) ο οποίος επανέρχεται πρώτη φορά μετά το Ράλι Σαρδηνίας φέτος, και πέρυσι ήταν εκτός του WRC οπότε δεν διαγωνίστηκε στο Ράλι Εσθονίας. Ο Lappi είπε «Είναι δύσκολο να ξέρεις τι να περιμένεις - δεν έχω κάνει ποτέ αυτό το ράλι σε "βρεγμένες συνθήκες", αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Πρέπει να δούμε πώς είναι οι συνθήκες και το feeling στο αυτοκίνητο.»

Ράλι Εσθονίας

Οι "βρεγμένες συνθήκες" στις οποίες αναφέρεται έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε αυτό το γρήγορο, χωμάτινο ράλι αναμένεται βροχή για όλες τις ημέρες του αγώνα, όπως είχαν και το πρωί στο Shakedown, και τα περισσότερα πληρώματα είναι λίγο προβληματισμένα για το πόσο οι διαφορετικές αυτές συνθήκες (υγρασία και λάσπη) θα δυσκολέψουν τον αγώνα.

Ράλι Εσθονίας

Ο πρώτος, αυτή τη στιγμή, στην κατάταξη οδηγών Kalle Rovanpera (Toyota Yaris) δήλωσε πως «ο καιρός θα κάνει τα πράγματα ενδιαφέροντα. Δεν έχω αγωνιστεί ξανά εδώ σε υγρές συνθήκες, οπότε δεν ξέρω με βεβαιότητα πως θα συμπεριφερθεί το αυτοκίνητο σε αυτό το έδαφος, αλλά νομίζω ότι είναι καλό εδώ να είσαι από τους πρώτους στο δρόμο γιατί μετά θα χειροτερέψει. Θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις όπως θα αλλάζει η πρόσφυση, οπότε ένας σταθερός ρυθμός θα είναι αποτελεσματικός στο τέλος. Πρέπει να κάνουμε υπομονή».

Ράλι Εσθονίας

Στην Σούπερ Ε.Δ. το απόγευμα γρηγορότερο χρόνο έκανε ο Craig Breen (Ford Puma), ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πίσω του τερμάτισε ο Rovanpera, και ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πίσω από τον Rovanpera τερμάτισε ο Elyfn Evans (Toyota Yaris). Ο ντόπιος ήρωας Ott Tänak (Hyundai i20) τερμάτισε στην 5η θέση, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Breen, και δύο κλάσματα του δευτερολέπτου πίσω από τον 4ο στην κατάταξη Thierry Neuville (Hyundai i20).

Ott Tänak
Ott Tänak

Άτυχος, και ίσως λίγο «αδέξιος», υπήρξε ο Ιάπωνας Takamoto Katsuta (Toyota Yaris) ο οποίος τούμπαρε στο Shakedown (στο 4ο πέρασμα) και κατέστρεψε το Yaris του, το οποίο η ομάδα πάλεψε να επισκευάσει πριν την εκκίνηση της 1ης Ε.Δ, κάτι το οποίο κατάφερε και ο Katsuta τερμάτισε 7ος μετά τον Lappi.

Ράλι Εσθονίας

*Φωτό: RBCP, WRC Teams

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ