Αυτοκινηση

Χωρίς τα ρωσικά χρώματα η HAAS F1 Team

Η ομάδα έχει πολύ στενή χορηγική σχέση με μεγάλη εταιρία ρωσικών συμφερόντων.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φόρμουλα της Haas F1
Η εμφάνιση της Haas F1 μέχρι νεωτέρας © Haas F1 Team twitter

Η Haas F1 αποφάσισε προσωρινά να μην εμφανίζει τους ρωσικούς χορηγούς στα μονοθέσιά της.

Στο πλαίσιο των δοκιμών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της F1, η Haas F1 Team άλλαξε την εμφάνιση των μονοθέσιων της. Συγκεκριμένα, η ομάδα αποφάσισε να ντύσει το σασί της με ολόλευκα χρώματα στην τελευταία μέρα των δοκιμών της Βαρκελώνης, καλύπτοντας τα χρώματα της ρωσικής σημαίας· παρότι η Haas F1 είναι Αμερικάνικη ομάδα, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Gene Haas, και εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα, από το 2021 μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί τα χρώματα της ρωσικής σημαίας λόγω της συμβιωτικής της σχέσης με τη ρωσική εταιρία URALKALI, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των λιπασμάτων ποτάσας. Λόγω αυτής της χορηγικής σχέσης, η Haas F1 έφτασε στο σημείο να αλλάξει τα χρώματα της ομάδας από άσπρο-μαύρο-κόκκινο σε άσπρο-μπλε-κόκκινο, καταλήγοντας στην απόλυτη παραδοξότητα μιας αμερικανικής ομάδας να τρέχει με τα ρωσικά χρώματα.

Ωστόσο, η σχέση της Haas F1 με τον κύριο χορηγό της είναι βαθύτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο λόγος είναι πως ένας από τους βασικούς μετόχους της URALKALI είναι ο Dmitry Mazepin, ο πατέρας του πρώτου οδηγού της ομάδας, Nikita Mazepin, του οποίου παρτενέρ είναι Mick Schumacher, γιός του θρύλου της F1, Michael Schumacher. Παράλληλα, η Haas F1 χρηματοδοτείται και από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, του οποίου το έμβλημα βρίσκεται στο – πανάκριβο – κέντρο της αγωνιστικής στολής των Mazepin και Schumacher.

Η σχέση της Haas F1 με ρωσικούς χορηγούς την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η Haas F1 προέρχεται από δύο αγωνιστικά καταστροφικές σεζόν, στις οποίες τερμάτισε τελευταία αδυνατώντας να συγκεντρώσει έστω έναν βαθμό, με τον Gene Haas να οδηγείται στην αναγκαιότητα ενός pay driver – δηλαδή στην υπογραφή ενός οδηγού ο οποίος πήρε τη θέση με κύριο κριτήριο τα χρήματα που φέρνει στην ομάδα μέσω των χορηγών του και με το οδηγικό του ταλέντο να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Παράλληλα, η εργοστασιακή και αγωνιστική σχέση της Haas F1 με τη Ferrari – της οποίας οδηγός είναι ο Mick Schumacher – περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς η συνέχιση της χορηγικής σχέσης της Haas F1 με ρωσικές εταιρίες μπορεί να πλήξει έμμεσα και την εικόνα της πιο ιστορικής ομάδας της F1.

Η φόρμουλα της Haas F1
Τα κανονικά χρώματα της Haas F1 για τις σεζόν 2021 και 2022 © Ali Haider / EPA

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ομάδας αναφορικά με τις χορηγικές τις σχέσεις, η Haas F1 άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε εταιρίες ρωσικών συμφερόντων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν αναμφίβολα τις εταιρίες που χορηγούν τη Haas F1, όμως εκτός από οικονομικό, το ζήτημα είναι και ηθικό, με τον Ολλανδό παγκόσμιο πρωταθλητή Max Verstappen αλλά και τον επίσης παγκόσμιο πρωταθλητή από το 2010 μέχρι το 2014, Sebastian Vettel, να δηλώνουν πως ο φετινός αγώνας στη Ρωσία δεν πρέπει να διεξαχθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ