Αυτοκινηση

Νέο Dacia Duster: Σύγχρονο, σκληροτράχηλο, αδάμαστο

Ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων γενεών, το νέο Duster απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα άνετο και ελκυστικό SUV με compact διαστάσεις, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν ένα ευέλικτο 4x4 με πραγματικές ικανότητες

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 803
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dacia Duster

Το νέο Duster της Dacia είναι ένα άνετο και ελκυστικό SUV με compact διαστάσεις.

Του Κωνσταντίνου Λεμονή

Την εποχή των «light» αυτοκινήτων εκτός δρόμου, την εποχή που έχουμε ξεχάσει τις αρετές του ταξιδιού και της περιπέτειας, έρχεται η Dacia με το Duster να καταργήσει κάθε πρόσχημα ή δικαιολογία που τυχόν αναπτύσσουμε για να μην περιπλανηθούμε στη φύση με ένα αυτοκίνητο με πραγματικές εκτός δρόμου δυνατότητες, με άνεση αλλά και  ασφάλεια.
Ξέρετε ότι το Duster, με πάνω από 1,9 εκατομμύρια πωλήσεις συνολικά, έχει κατακτήσει και την 1η θέση στις πωλήσεις της κατηγορίας του στην ευρωπαϊκή αγορά, από το 2019; Το μαθαίνετε τώρα και αυτό το ζηλευτό νούμερο δεν καταγράφηκε τυχαία. Έχει τη βάση του στην αποδοχή της αγοράς η οποία αναζητούσε ένα σκληροτράχηλο εκτός δρόμου αυτοκίνητο (βλ. «να μη σπάει, να μη χαλάει»), που να έχει μεγάλους και εργονομικά κατανεμημένους χώρους, αλλά και να μη στερείται συνδεσιμότητας και τεχνολογιών. Και εκεί, σε αυτή τη «φόρμα», η Dacia τοποθέτησε το Duster, το οποίο τώρα γίνεται ακόμα καλύτερο.

Γνωριμία
Το νέο Duster υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Dacia, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα νέα Sandero Streetway & Sandero Stepway. Τα νέα φωτιστικά σώματα ενσωματώνουν τη νέα φωτιστική υπογραφή της Dacia, ενώ το Duster είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που εξοπλίζεται με εμπρός φλας τεχνολογίας LED. 
Χάρη στη συνεργασία σχεδιαστών και μηχανικών, η αεροδυναμική του νέου Duster εξελίχθηκε παράλληλα με τη σχεδίασή του, και το νέο πίσω σπόιλερ, αλλά και οι νέες ζάντες αλουμινίου, 16 και 17 ιντσών, έχουν δοκιμαστεί στην αεροδυναμική σήραγγα. 
Όταν μπεις στο εσωτερικό, ο ζωτικός χώρος των επιβατών είναι πραγματικά μεγάλος, στοιχείο αναγκαίο στις εκδρομές, αφού για να απολαύσεις τη διαδρομή χρειάζεσαι άνεση στην καμπίνα. Οι επενδύσεις των καθισμάτων του είναι ολοκαίνουργιες, ενώ ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα με το φαρδύ υποβραχιόνιο, το οποίο μπορεί να σύρεται κατά επτά εκατοστά. Στο εσωτερικό του διαθέτει χώρο για φύλαξη φιάλης 1,1 λίτρου, αλλά και δύο θύρες USB στο πίσω μέρος του, για φόρτιση των φορητών συσκευών των πίσω επιβατών. Εκτός από το ηχοσύστημα Dacia Plug & Radio (radio, MP3, USB και Bluetooth), το νέο Duster εξοπλίζεται με δύο νέα συστήματα πολυμέσων, το Media Display και το Media Nav, με μεγάλη οθόνη αφής 8”.

Dacia Duster

Για την εξοχή
Το νέο Duster συνεχίζει ό,τι και ο προκάτοχός του, δηλαδή να αποδεικνύεται ο κατάλληλος, καθημερινός σύντροφος, τόσο για τις εντός, όσο και για τις εκτός δρόμου εξορμήσεις. Για απροβλημάτιστες διαδρομές, το αυτοκίνητο εξακολουθεί να προσφέρει χαρακτηριστικά «παντός εδάφους», όπως τα 217 χλστ. απόστασης από το έδαφος (εκδόσεις 2WD) και 214 χλστ. (εκδόσεις 4WD), γωνία ράμπας 21°, γωνία προσέγγισης 30°, και γωνία διαφυγής 34° (εκδόσεις 2WD) / 33° (εκδόσεις 4WD).
 
Η έκδοση 4x4, όταν είναι εφοδιασμένη με το σύστημα infotainment Media Display ή το Media Nav, περιλαμβάνει επίσης και το νέο 4x4 Monitor που εμφανίζει πληθώρα πληροφοριών στην κεντρική οθόνη του ταμπλό, όπως πλευρικό κλισιόμετρο, ένδειξη για τη διαμήκη κλίση, πυξίδα και υψόμετρο.

Στον δρόμο
Το νέο Duster εξοπλίζεται με μία πλήρη γκάμα σύγχρονων κινητήρων, προδιαγραφών Euro 6D Full. Πιο συγκεκριμένα, εξοπλίζεται με τον κινητήρα diesel 1.5 Blue dCi των 115 ίππων (σε εκδόσεις 2WD ή 4WD), που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, με τον κινητήρα βενζίνης 1.0 TCe των 90 ίππων (2WD), που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, με το νέο κινητήρα βενζίνης 1.3 TCe των 150 ίππων (2WD), που συνδυάζεται αποκλειστικά με το νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (EDC) 6 σχέσεων, αλλά και με τον κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνης / υγραερίου) 1.0 TCe 100 LPG (2WD), που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και εξασφαλίζει ασυναγώνιστη αυτονομία που ξεπερνάει τα 1.250 χλμ. 

Dacia Duster

 
Τιμές
Οι τιμές του νέου Dacia Duster ξεκινούν από τα 15.990 ευρώ, για την έκδοση 1.0 TCe 90hp 4x2 (ίδια τιμή έχει και το 1.0 TCe 100hp 4x2 LPG), ενώ η πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.5 Blue dCi 115hp 4x2 αρχίζει από τα 19.950 ευρώ. Η τετρακίνητη έκδοση διατίθεται σε συνδυασμό μόνο με τον κινητήρα diesel και κοστίζει από 21.710 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ