- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οι «ανάδοχοι» του WRC και η αίγλη του Ράλλυ Ακρόπολις
Ηγετική φυσιογνωμία ο Αλέξανδρος Δαρδούφας, «σύνδεσε ευφυώς τους κακοτράχαλους δρόμους και τις δύσβατες διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις με τον ηρωισμό»
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC): Οι άνθρωποι που συνετέλεσαν στη δημιουργία του
Λένε ότι οι ιδέες γεννιούνται από λίγους, αλλά πραγματοποιούνται από ελάχιστους. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη «εφαρμογή» αυτής της ιδέας στη γέννηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Βρισκόμαστε στα τέλη του ’60, όταν ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ Αλέξανδρος Δαρδούφας χάρη στη διορατικότητά του τοποθετείται από την FIA πρόεδρος της επταμελούς επιτροπής ράλι, που θα αναφερόταν στην Commision Sportif Internationale (CSI), πρόδρομο της Federation Internationale de Sport Automobile (FISA), η οποία μετονομάστηκε έτσι το 1998. Φύσει οργανωτικός χαρακτήρας, διείδε πρώτος μεταξύ πρώτων την ανάγκη θέσπισης ενιαίου θεσμού υπό την ονομασία Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (World Rally Championship-WRC). Μέχρι τότε υπήρχαν διάφοροι αγώνες σε διάφορα σημεία του κόσμου που μετρούσαν εναλλάξ, ή ακανόνιστα συχνά, πότε για το πρωτάθλημα οδηγών και πότε για εκείνο των κατασκευαστών, αλλά ενιαία μορφή δεν υπήρχε. Έχουμε μπει πλέον στη δεκαετία του ’70, όπου ο επαγγελματισμός των ομάδων αρχίζει να γίνεται πράξη και οι δύο πόλοι που ουσιαστικά «διοικούν», ή αν θέλετε πιο κομψά «έχουν το πάνω χέρι» στην επιτροπή, το 1972, είναι ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ και ο εικονιζόμενος δεξιά, ο Πορτογάλος Cesar Torres, πρόεδρος της αντίστοιχης αυτοκινητιστικής λέσχης της χώρας του.
Αμφότεροι ισχυροί χαρακτήρες, γνώστες και λάτρεις των ράλι (αν και σε μεγάλο ανταγωνισμό για το ποιος αγώνας –Ακρόπολις ή Πορτογαλίας– είναι καλύτερος), πείθουν τον πρόεδρο της CSI, Γερμανοαυστριακό πρίγκιπα Paul Metternich, και με «συμμάχους» τα μέλη της επιτροπής Guy Goutard και Bernard Consten, δημιουργείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) που το ξέρουμε μέχρι σήμερα υπό την ίδια μορφή. Ηγετική φυσιογνωμία ο Αλέξανδρος Δαρδούφας, οραματική προσωπικότητα και άριστος γνώστης της ιδιαιτερότητας των ράλι, όπως πολύ εύστοχα τον περιγράφει ο σύγχρονός του Τύπος, «σύνδεσε ευφυώς τους κακοτράχαλους δρόμους και τις δύσβατες διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις με τον ηρωισμό. Σε ανταπόδοση για το θάρρος των οδηγών και τη γενναιοφροσύνη των κατασκευαστών πρόσφερε με απαράμιλλη συνέπεια υποδειγματικές διοργανώσεις». Η αίγλη του Ράλλυ Ακρόπολις, και στις μέρες μας, έλκει από την ιδέα του και το όραμά του. Όσοι δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος του οράματός του αδιαφόρησαν για τον εθνικό μας αγώνα, όσοι το κατάλαβαν το συνεχίζουν με επιτυχία και σήμερα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ημερολόγια με φωτογραφίες που εκπέμπουν ιστορία και συναίσθημα
Τα 11 μοντέλα που διεκδικούν τον φετινό τίτλο
Μια επιχειρηματική κίνηση στη φάση μετάβασης της χώρας μας προς την ηλεκτροκίνηση
Πρώτος ο Φερστάπεν με γρηγορότερο τον 44ο γύρο του Πιάστρι και τρίτο τον Σάινθ
Ο Τιερί Νεβίλ νικητής του Ράλλυ Σαουδικής Αραβίας
Σε 14 ή σε 9 μήνες οι Κινέζοι μπορούν να κατασκευάσουν ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που παράγει πολύ υψηλού επιπέδου προϊόντα με απίθανη σχέση ποιότητας-τιμής
Συνδυάζει δεξιοτεχνία, λειτουργικότητα και επιδόσεις, εξασφαλίζοντας μια διαισθητική οδηγική εμπειρία σε κάθε ταξίδι.
Νικητής ο Φερστάπεν, δεύτερος ο Ράσελ, τρίτος ο Αντονέλλι με αποκλεισμό Νόρρις και Πιάστρι
«Φωτιά» στο πρωτάθλημα της F1
Λάντο Νόρις και Τζορτζ Ράσελ στο podium
Η viral καμπάνια που έγινε μάθημα εταιρικής ευφυΐας
Ετοιμοπαράδοτο και με γκάμα που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις
Όταν ο φόβος της κλήσης ξεπερνά τον φόβο του τραυματισμού
Σύμφωνα με την εταιρεία, «το αύριο της ηλεκτροκίνησης ξεκινά σήμερα»
Τα καλύτερα μοντέλα που κυκλοφόρησαν για το έτος στη χώρα μας
Πρώτος ο Νόρις, δεύτερος ο Αντονέλι με Μερσέντες, τρίτος ο Φερστάπεν
Ο πρωταθλητής του WRC του 2019 ανακοίνωσε ένα διάλειμμα από τους αγώνες ράλι, τερματίζοντας μια καριέρα 18 ετών, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του FORUM8 Ράλλυ Ιαπωνίας
Ο Οτ Τάνακ εκτός συναγωνισμού για το πρωτάθλημα οδηγών
Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα οδηγός αγώνων ταχύτητας
22 άρθρα για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.