Αυτοκινηση

7 κλασικές διαφημίσεις αυτοκινήτων που άφησαν εποχή

Οι καλύτερες διαφημίσεις που ξεσήκωσαν τους λάτρεις των τεσσάρων τροχών

Αλκιβιάδης Σιαράβας
Αλκιβιάδης Σιαράβας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαφήμιση αυτοκινήτου Skoda

7 διαφημίσεις αυτοκινήτων που έκαναν τη διαφορά

Το αυτοκίνητο αποτελεί το απόλυτο αντικείμενο πόθου για πολλούς από εμάς. Προσωπικά άργησα να οδηγήσω και μπορώ να πω πως με το αμάξι «απελευθερώθηκα». Μάλιστα, επειδή το τελευταίο διάστημα ψάχνω για αμάξι σκέφτηκα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στους τέσσερις τροχούς και τις διαφημίσεις της αυτοκίνησης που έκαναν τη διαφορά, τουλάχιστον για την εποχή τους! Οφείλω βέβαια να αναφέρω ότι είναι σημαντικό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να υιοθετήσουμε περιβαλλοντολογικά ορθές πρακτικές ως προς τη χρήση του αυτοκινήτου και να μειώσουμε το μέγιστο δυνατό τους ρύπους.

Οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες έχουν προβληθεί στη βρετανική και αμερικάνικη τηλεόραση οπότε είναι πιθανό να μην σας είναι γνωστές.

Peugeot 206 - Elephant Sits On Car
Θεωρείται απόλυτα κλασσική! Δημιουργός της ο ιταλός μαέστρος της δημιουργικότητας Giovanni Porro, ο οποίος θέλησε να μετατρέψει έναν νεαρό σε «γλύπτη». Σκοπός του επίδοξου πρωταγωνιστή να μετατρέψει το αυτοκίνητο του ή τουλάχιστον να το «φέρει» να μοιάζει με το Peugeot 206. Η εν λόγω ταινία έκανε τότε γνωστό το κομμάτι "Heaven Is A Place On Earth" του ιρανο-βρετανού Raja Mushtaq.

Peugeot 206 - Elephant Sits On Car - Advert Commercial

Honda - The Cog
Κόστισε 1.000.000 λίρες Αγγλίας. Δημιουργήθηκε το 2003 και έκανε πρεμιέρα στο διαφημιστικό διάλειμμα του αγώνα Grand Prix της Βραζιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για την ιδέα του Rube Goldberg Machine αποσυναρμολογήθηκε ένα Accord, χρειάστηκα 606 λήψεις και τέσσερις μέρες γυρισμάτων. Η επένδυση αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την μάρκα αφού μετά από αυτή τη διαφήμιση ανέβασε το προφίλ της και απέσπασε πολλά βραβεία δημιουργικότητας. 

Honda - The Cog

Citroen - Alive With Technology
Ένα ρομπότ να χορεύει και να φιγουράρει υπό τους ήχους του Jacques Your Body (Make Me Sweat) του Les Rythmes Digitales ήταν η καταπληκτική ταινία για το λανσάρισμα του Citroen C4 το 2004. Σκηνοθέτης της διαφημιστικής ταινίας ο βραβευμένος με Όσκαρ Neill Blomkamp και  χορογράφος o Marty Kudelka, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Justin Timberlake. Η τεχνολογία συνδυάζεται με τη μουσική και ο χορός απογειώνει τις αισθήσεις.

Citroen "Alive With Technology"

Skoda Fabia - Original Cake Car
Κυριολεκτικά η πιο γλυκιά διαφήμιση αυτοκινήτου. Δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Chris Palmer για να λανσάρει στη bρετανική αγορά την τότε νέα έκδοση του Skoda Fabia και χρειάστηκε 10 μέρες γυρισμάτων και ζαχαροπλαστικής! Η διαφήμιση αυτή απέσπασε διάφορα βραβεία συμπεριλαμβανομένων των σπουδαίων διακρίσεων στα Cannes Lions International Advertising Festival και Creative Circle Awards.

The Skoda Fabia TV Advert "Cake Car" (2007) | Ridgeway Skoda

Skoda Fabia Advert - Original Cake Car

The Volkswagen - The Force
Με αφορμή το Super Bowl του 2011 η VW έκανε τη διαφορά και τάραξε τα νερά της διαφήμισης με μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα. Ένα αγόρι ντύνεται Darth Vader και επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο σε συσκευές, το σκυλί, ακόμη και σε μια κούκλα. Όλη η μαγεία και οι υπερδυνάμεις που αναζητεί ο μπόμπιρας της ταινίας βρίσκονται στο VW Passat του πατέρα του.

VW  Commercial "The Force" Extended version

Renault - "Nicole?" "Papa!"
Λίγες διαφημίσεις έχουν επιδράσει τόσο στην κουλτούρα του κόσμου και σίγουρα αυτή η ταινία της Renault για το λανσάρισμα του Clio θεωρείται μια από αυτές. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Nicole, δραπετεύει από την οικογενειακή σύναξη για να συναντήσει τον τότε νεαρό Vincent Cassel. Η στιχομυθία "Nicole?" "Papa!" έχει μείνει στην ιστορία. Αυτό που λέμε «ατάκα»! 

Renault Clio - Nicole  Papa Advert

Peugeot - Take My Breath Away
Το λανσάρισμα του Peugeot 405 το 1989 έδωσε ζωή και εικόνα στο "Take My Breath Away" των Berlin. Επαναστατικό για την εποχή του αφού έμοιαζε περισσότερο με ταινία δράσης, με εκρηκτικούς ήχους και πύρινες εικόνες.

Peugeot 405 Advert/Commercial Circa 1990 (UK)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ