Αυτοκινηση

Χάρτινοι, λερωμένοι ήρωες στο Le Mans

Ο θρυλικός αγώνας 24 Heures du Mans, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πίστα Sarthe της Γαλλίας, είναι πολύ «βαρύς» για να μην απασχολήσει τις πένες των σκιτσογράφων

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 702
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγώνας 24 Heures du Mans

Το Le Mans συνεχίζει να εμπνέει τους ανά τον κόσμο σκιτσογράφους, όπως πρόσφατα τον Ιάπωνα Kiyokazu Chiba.

Και δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο όσοι έβαλαν το μολύβι τους στο λευκό χαρτί και άρχισαν να δημιουργούν ιστορίες με τον μνημειώδη αυτόν αγώνα. Ήταν η αγάπη για αυτό τον ιδιαίτερο αγώνα που τους οδήγησε να «γεννήσουν» ιστορίες, ή να αναπαραγάγουν όσες ήξεραν, ή μάθαιναν, ή φαντάζονταν. Η δημιουργία του ήρωα Michel Vaillant, που αποτέλεσε μορφή στον κόσμο της εικονογραφίας και που ακόμα και σήμερα το όνομά του δεσπόζει σε επίσημη αγωνιστική ομάδα (!), είναι ένα απτό παράδειγμα!

To δίτομο εικονογραφημένο έργο με τον βίο και την πολιτεία του Βέλγου Jacky Ickx, έξι φορές νικητή των 24 Ωρών του Μαν, δημιουργήθηκε και πουλάει και σήμερα μέσω του Amazon, επειδή υπήρχε αναγνωστικό κοινό. Που θέλει να μάθει, να ανανεώσει το θυμικό του, αλλά και να «ταξιδέψει» με τη φαντασία του, όπου αυτή, μέσα από τις έγχρωμες σελίδες, θα τον οδηγήσει αχαλίνωτα.

Κάποτε, ένας φανατικός αναγνώστης της εικονογραφημένης σειράς του Vaillant (του εικονογράφου Guillaume Lopez) είχε πει: «τα σκίτσα είναι πιο εντυπωσιακά από τον αγώνα που βλέπεις ζωντανά. Γιατί ξαναγυρνάς σελίδες και ξαναβλέπεις σκεπτικά, επιθυμίες, λάθη και τακτικές. Τους ήχους που απουσιάζουν, τους κάνω με το στόμα μου».

Την αναφορά μας στο πώς εμπνέει τους σκιτσογράφους το Le Mans μπορούμε να τη συνεχίσουμε με την εικονογραφημένη εκδοχή της κινηματογραφικής ταινίας «Le Mans» του 1971, με τον Steve McQueen στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ενσάρκωνε τον χαρακτήρα Michael Delaney. Αυτό το γραφικό μυθιστόρημα των Sandro Garbo και Guillaume Lopez προσαρμόζει το πρώτο μισό της ταινίας, όπου ο Michael Delaney (McQueen) επιστρέφει για να αγωνιστεί στο Le Mans και να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Η προσαρμογή του δεύτερου εξαμήνου βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία παραγωγής.

Αγώνας 24 Heures du Mans / Steve McQueen

Γιατί το Le Mans συνεχίζει να εμπνέει τους ανά τον κόσμο σκιτσογράφους, όπως πρόσφατα τον Ιάπωνα Kiyokazu Chiba, που έπλασε τον δικό του χαρακτήρα εμπνεόμενος από τον συμπατριώτη του οδηγό της Toyota, Kazuki Nakajima.

Γιατί, απλά, έχει αποκαλεστεί «The Greatest Race On Earth», από πλήθος αγωνιζομένων, μηχανικών, αλλά και απλών θεατών, που επιλέγουν να ξενυχτήσουν για να «κάνουν παρέα» στα πληρώματα που παίρνουν μέρος και να τους μεταφέρουν τη δύναμή τους για επιτυχή αντιμετώπιση της εξαντλητικής κούρασης.

Οι εικόνες της «βαριάς νύχτας» στο Le Mans είναι πάμπολλες και όλες ενδεικτικές του τι σημαίνει αυτός ο μαραθώνιος… 

Οι εικόνες της «βαριάς νύχτας» στο Le Mans είναι πάμπολλες και όλες ενδεικτικές του τι σημαίνει αυτός ο μαραθώνιος… Βαριά μάτια παντού, θεατές να κοιμούνται με κουβέρτες στις όποιες κερκίδες, άλλοι να λαγοκοιμούνται στις ατέλειωτες σκηνές στον παρακείμενο χώρο του camping στους λοφίσκους της πίστας της Σάρτης στη ΒΔ Γαλλία, ενώ αμέτρητοι αυτοί που περπατάνε κάνοντας ολονυκτίως την περίμετρο της πίστας.

Από την άλλη, μηχανικοί να κοιμούνται με αεροπίστολα στα χέρια στις καρέκλες τους, άλλοι κατάχαμα με τις πυρίμαχες στολές και τα κράνη τους, εσχάτως δε προστέθηκαν σε αυτούς και χιλιάδες YouTubers οι οποίοι παραμένουν online και τις 24 ώρες του αγώνα και τους βλέπεις live να ξενυχτάνε κάνοντας σχόλια επί σχολίων, να τρώνε πίτσες και να τους παίρνει ο ύπνος στις οθόνες των laptop και των tablet τους. Κάτι έχει αυτός ο αγώνας μέσα του. Για αυτό όλοι υπόσχονται να επιστρέψουν.

Και όσοι δεν μπορούν να φτάσουν στη Σάρτη, θα έχουν τα αντίστοιχα comics στη βιβλιοθήκη τους για να ονειρεύονται!

Σε έναν ακριβώς μήνα, το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουνίου, στις 16.00, θα δοθεί η εκκίνηση του 87th 24 Hours of Le Mans στο Circuit de la Sarthe, στη βορειοδυτική Γαλλία, δυόμισι ώρες απόσταση από Παρίσι. Αν σας δοθεί ευκαιρία, μη χάσετε έστω κάποιες ώρες από τη νυχτερινή εξέλιξή του! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ