Life

Μήνας Pride. Και όχι, Δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι στο κρεβάτι τους αρκεί...

Αρκεί τι;

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fuwuvl5waaa20ku.jpg

Pride 2022: Μια Γιορτη Υπερηφάνειας, Αποδοχής, Ορατότητας. Θα είμαστε όλοι/ες/α εκεί.

Μας νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους; Δεν μας νοιάζει, και δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει, αρκεί να νιώθουν και να είναι ασφαλείς, να μην πρέπει μεγαλώνοντας να φοβούνται ή να κρύβονται, να μπορούν να το πουν στους γονείς τους και να μην τους κλείνουν την πόρτα, να νιώθουν άνετα στο δρόμο να πιάσουν ο ένας το χέρι του άλλου και να φιληθούν, να μπορούν να παντρεύονται, αν θέλουν, και να υιοθετούν παιδιά, να έχουν ίσα δικαιώματα.

Όσο για το, Δεν μας νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους... αρκεί να μην προκαλούν, αυτό ακριβώς εννοoύμε.


Αντικαταστήστε το κρεβάτι με οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Δηλαδή, η φράση αρκεί να μην προκαλούν βασικά σημαίνει αρκεί να κρύβονται και να μην εκδηλώνουν καμία συμπεριφορά που να δηλώνει ότι είναι γκέι σε κανένα κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Αλλά στο κρεβάτι τους, που δεν τους βλέπει κανείς, ας κάνουν ό,τι θέλουν.

Είναι υποκριτικό να λέμε δεν μας νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους, γιατί ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας που το φέρουμε διαρκώς. Και επειδή έχουμε δρόμο ακόμα για να είναι αυτό εμπεδωμένο, αλλά διανύουμε μια διαδρομή, για αυτό έχει σημασία ότι ένας μήνας του χρόνου, ο Ιούνιος, είναι σε όλον τον κόσμο μήνας Pride. Pride, δηλαδή Υπερηφάνεια. Να νιώθει κανείς υπερήφανος επειδή του αρέσουν τα αγόρια ή τα κορίτσια, οι άνδρες ή οι γυναίκες; Όχι. Αλλά, αν εκκίνηση είναι η Ντροπή, τότε ναι, το σύνθημα είναι Υπερηφάνεια. Και Αποδοχή. Και Ορατότητα. 


Τις προηγούμενες ημέρες, ας πούμε, κάποιους ενόχλησε η καμπάνια των Goodies

Να μια ωραία απάντηση:


Όπως και άλλες εταιρίες, έβαλαν τα χρώματα του Pride, και ενόχλησαν. Μία απάντηση είναι το χιούμορ.

 

 

 

 

 


 

Αποδοχή, λοιπόν, και ορατότητα. Για να συνηθίσουμε εικόνες σαν αυτήν, και ιστορίες σαν κι αυτήν. Ισχύει για πολλούς από εμάς, με διαφορετικό τρόπο, πάντως το ξέρουμε: Πόσο μέγαλο βάρος είναι να μη σε αποδέχονται οι γονείς σου. Μετά πρέπει να παλεύεις μια ζωή σε μια μάχη άνιση, αν ποτέ την κερδίσεις.

Διαφορετικά θα έχουμε αυτό. Πόσο στενάχωρο, πόση δυστυχία για όλους, μια μάνα να διώχνει και να ευτελίζει το παιδί της, αντί να το αγκαλιάζει.

Όταν οι γονείς εξοικειωθούν ως κοινωνία με εικόνες σαν κι αυτή, θα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά. Και θα αισθάνονται ασφαλείς τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. 


Ωραίο το video σε μορφή videogame του Pride. Με μορφή παιχνιδιού arcade, μια ρετρό εκδοχή των βιντεοπαιχνιδιών που πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970. Αυτή είναι η γενιά των νέων γονιών που μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Athens Pride 2022 Άνευ Όρων | TV Spot με ακουστική περιγραφή

Και εδώ εικόνες που μας λείπουν. Δυο μπαμπάδες που μεγαλώνουν ένα παιδί (ή δυο μαμάδες). Το δικαίωμα στην οικογένεια για όλους, και στην τεκνοθεσία. Η οικογένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής ενός ανθρώπου, γιατί να αποκλείονται κάποιοι από αυτήν; Τα παιδιά χρειάζονται να μεγαλώνουν με αγάπη, σε οποιοδήποτε τύπο οικογένειας. 

Πολύ ωραίο και το βίντεο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Η Αρετή Γεωργιλή από το Free Thinking Zone.


H ATHENS VOICE μαζί με το FREE THINKING ZONE έβγαλαν ένα βιβλιαράκι με διηγήματα με queer ιστορίες, αφιερωμένο στον μήνα Υπερηφάνειας.

athens_voice_-free-thinking-zone.jpg

Αντιγράφουμε από την ανάρτηση της Δέσποινας Λιμνιωτάκη, που είναι Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

Αύριο, στο περίπτερο της Φιλελεύθερη Συμμαχία στο Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας θα έχετε την ευκαιρία να ξεφυλλίσετε και να ανακαλύψετε πρώτοι*, το βιβλίο Από Φύλο σε Φύλο, 10 ιστορίες για την Ελευθερία και την Ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μια συλλογική δουλειά διηγημάτων υπό την εκδοτική επιμέλεια του Free Thinking Zone και της Athens Voice (official) και μάλιστα πριν την παρουσίασή του, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στις 7 μμ.

Επειδή η Φιλελεύθερη Συμμαχία στηρίζει ΚΑΙ το καλό #βιβλίο ΚΑΙ τις αναγνωστικές διαδρομές.

Βρείτε μας, εδώ 👉Athens Pride 2022

Σας περιμένουμε με χαρά!🎈

* οι πωλήσεις του βιβλίου γίνονται κατευθείαν στο χώρο του Free Thinking Zone και όχι από τη #fisy


Μια που μιλάμε για το Pride. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που πολεμούν οι Ουκρανοί. Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και ο σεβασμός είναι αξίες των δυτικών, φιλελεύθερων κοινωνιών. Αντιγράφω από το βιβλίο του ιστορικού Τίμοθι Σνάιντερ «Ο δρόμος προς την ανελευθερία», εκδ. Παπαδόπουλος.

Η εμμονή με τα δικαιώματα των ομοφιλοφίλων ήταν μέρος της παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης συνωμοσίας που απέβλεπε να μετατρέψει αγνές και ενάρετες κοινωνίες, όπως η ρωσική και η κινεζική, σε πρόσφορες για εκμετάλλευση. Κατά τον Πούτιν, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αποτελούν μέρος ενός δυτικού προτύπου το οποίο «οδηγεί απευθείας στην εξαχρείωση και στον πρωτογονισμό, απόρροια των οποίων δεν μπορεί να επίναι η δημογραφική και ηθική κρίση». 

 Ή είμαστε με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες παντού ή πουθενά. Δεν γίνεται να είμαστε μόνο στην Ελλάδα και αλλού να δικαιολογούμε εγκλήματα.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάρτιο στο Pride του 2021 στο ειρηνικό Κίεβο. Ο Ρόμαν πέθανε πολεμώντας για το Χάρκοβο.


Η Ρωσία μας αφαίρεσε αυτά τα χρόνια υπερηφάνειας. Σκοτώνουν Ουκρανούς queers. Προσπαθούν να φέρουν τον «ρωσικό κόσμο» στη χώρα μας που είναι γεμάτη ομοφοβία και τρανσφοβία, αλλά δεν τους αφήνουμε.

 


 

Χρειαζόμαστε αυτές τις εικόνες και ιστορίες σαν κι αυτές. Παρακολουθήστε εδώ την εκπομπή Mega Stories της Δώρας Αναγνωστοπούλου, με θέμα Ιστορίες έμφυλης ταυτότητας.

Άνθρωποι που αμφισβήτησαν τα έμφυλα πρότυπα αλλά και νίκησαν τον φόβο τους αποφασίζοντας να ζήσουν την ζωή που θέλουν. Πέρα από το θηλυκό ή αρσενικό γένος ή κάπου ενδιάμεσα.

Εδώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας. Ο δικηγόρος Β. Σωτηρόπουλος απαντά σχετικά με το κενό του νομικού πλαισίου για τον ΛΟΑΤΚΙ+ γάμο και τη γονεϊκότητα εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να επιτραπούν ο γάμος και η τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, πέρα από το Σύμφωνο συμβίωσης. Ένα θέμα που εξετάζει διεξοδικά στο νέο του βιβλίο «Ελεύθερη συμβίωση - Η αυτοκρατορία των συναινέσεων» εκδ. Πόλις (2022)

 

https://www.facebook.com/marriage.equality.gr/videos/535357691401923/

 

 

https://www.facebook.com/stratos1/posts/pfbid0355JAVtMCHddPovD6FnchmNmExVxfZfZoR1FP4XqZRnRiR8yDNeKKP99t7ahTSdWGl

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.