Life

Boarding Pass στον Αυτισμό - Συνταξιδεύοντας με τον Αυτισμό: Η καμπάνια από το Ίδρυμα Ωνάση

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό με ένα βίντεο ενημέρωσης. Για μια κοινωνία συμπερίληψης, για μια κοινωνία για όλους

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπάλληλος σε αεροδρόμιο βοηθά γυναίκα σε αμαξίδιο
© Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το Ίδρυμα Ωνάση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης- ενημέρωσης σε 5 αεροδρόμια της χώρας σε συνεργασία με τη Fraport Greece

To Ίδρυμα Ωνάση απελευθερώνει τις δυνάμεις των παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και ενώνει τη φωνή του με τα ίδια τα παιδιά, τους επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους, τους φίλους και τις οικογένειές τους, αλλά και τo ευρύτερο κοινό, με σκοπό την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενημέρωση, τη μεγαλύτερη πρόσβαση, την ίση μεταχείριση.

BOARDING PASS στον Αυτισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου και στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για όλους, που έχει ήδη ξεκινήσει σε πέντε αεροδρόμια της χώρας σε συνεργασία με τη Fraport Greece, δημιουργήθηκε ένα βίντεο ενημέρωσης που απευθύνεται στο ταξιδιωτικό κοινό. Για μια κοινωνία συμπερίληψης, για μια κοινωνία για όλους.

«Για να αντεπεξέλθουμε γόνιμα και αποτελεσματικά, βασικό μας εφόδιο είναι η ενημέρωση. Στόχος είναι ο σεβασμός και η αποδοχή της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Κανείς δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Ούτε όλοι αντιδράμε το ίδιο σε όλα τα ερεθίσματα. Η κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου και της κατάστασής του οδηγεί πρωτίστως στη βελτίωση του ίδιου μας του εαυτού αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Είναι σημαντική η πληροφόρηση γύρω από τα εμπόδια που μπορεί να προκαλέσει ο αυτισμός σε ένα άτομο. Συνεπώς, εφόσον οποιοσδήποτε συνταξιδιώτης ενημερωθεί και μάθει, θα μπορεί με τη σειρά του να διευκολύνει και να βοηθήσει το άτομο αυτό τόσο στην αναμονή όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορεί εμπράκτως να βοηθήσει, τουλάχιστον θα είναι σε θέση να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του συνταξιδιώτη του, χωρίς να οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να επιβαρύνουν περισσότερο το άτομο με αυτισμό. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει ακριβώς στην απελευθέρωση των δυνάμεων αυτών των παιδιών αλλά, όπως ανέφερα και πριν, και στην ενημέρωση» είχε δηλώσει στην ATHENS VOICE η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, εξηγώντας τους σκοπούς του προγράμματος.

Ανοίγουμε τα φτερά μας, μαζί! Η καμπάνια από το Ίδρυμα Ωνάση για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Ο ταξιδιώτης που θα βρεθεί στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κω, της Ρόδου ή των Χανίων μπορεί εύκολα, με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου, να σκανάρει το QR code που θα συναντήσει στις αφίσες ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και να μεταβεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Εκεί θα βρει πληροφορίες για τον αυτισμό και για τις δυσκολίες που προκαλεί σε ένα παιδί με ΔΑΦ –ειδικά όταν εκείνο βρίσκεται στον χώρο του αεροδρομίου– αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διευκολύνει το παιδί αυτό τόσο στην αναμονή όσο και στη διάρκεια της πτήσης.

Αν δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτισμός, δεν μπορούμε να συναισθανθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά και οι συνοδοί τους.

Το Ίδρυμα Ωνάση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης- ενημέρωσης σε 5 αεροδρόμια της χώρας σε συνεργασία με τη Fraport Greece
© Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό», ξεκίνησε το 2018 σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Aegean Airlines, έχοντας ως κύριο στόχο την εξοικείωση των παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος με τη διαδικασία ενός αεροπορικού ταξιδιού. Φέτος, το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, με συνοδοιπόρους τη Fraport Greece και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και με έναν επιπλέον στόχο: την ενημέρωση όλων των επιβατών για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εκπαιδεύσεις στο προσωπικό της ευρύτερης αεροδρομικής κοινότητας σε θέματα που άπτονται του αυτισμού. Γιατί η εμπειρία μιας αεροπορικής πτήσης μπορεί να μην είναι ίδια για όλους, όμως θα πρέπει όλοι να μπορούν να τη ζήσουν.

Το Ίδρυμα Ωνάση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης- ενημέρωσης σε 5 αεροδρόμια της χώρας σε συνεργασία με τη Fraport Greece

Και φέτος, όπως τα τελευταία εννέα συναπτά χρόνια, το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει δυναμικά με εκπαιδευτικές δράσεις στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με γονείς, συνοδούς, θεραπευτές, επαγγελματίες και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο, κάνοντας πράξη την έννοια της άρσης του αποκλεισμού και της συνεκπαίδευσης. Με δημιουργικά προγράμματα, όπως τα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» και «Η Τέχνη του Μαζί», με μια μουσική συλλογή, σε σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους του Μιχάλη Γκανά, με τίτλο «Ένα παράθυρο μικρό», που διατίθεται δωρεάν online, καθώς και με επιμορφώσεις επαγγελματιών της Υγείας («Στην καρδιά του αυτισμού»), του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και της ευρύτερης αεροδρομικής κοινότητας σε θέματα αυτισμού, με τη σύνταξη και τη δημιουργία χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού που διατίθεται δωρεάν σε όλους και με τη χρήση νέων τεχνολογιών δημιουργίας Webinars, το Ίδρυμα Ωνάση αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα ενθαρρύνοντας θετικότερες στάσεις και συμπεριφορές. Ακούμε, ενημερωνόμαστε, αποδεχόμαστε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ