Visual Browsing
Η Φιλίππα Κολοκοτσά έκανε τη διαδρομή της επιτυχίας (σχεδόν) με μία ανάσα

Η Φιλίππα Κολοκοτσά έκανε τη διαδρομή της επιτυχίας (σχεδόν) με μία ανάσα

Από τις πισίνες της Ζακύνθου στην Αθήνα και από το Pierce στο πανεπιστήμιο του Σικάγο

 

Η Φιλίππα Κολοκοτσά είναι αδιαμφισβήτητο ταλέντο. Από το 2014 και μετά βρίσκεται κάθε χρόνο στα μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, από την πρώτη μέχρι την τρίτη θέση, μετρώντας ένα χρυσό, τέσσερα ασημένια, δύο χάλκινα μετάλλια και πολλές περισσότερες διακρίσεις.

Όμως η Φιλίππα Κολοκοτσά είναι κάτι περισσότερο από ταλέντο. Είναι η απόδειξη ότι, ακόμα και στη νεαρή ηλικία των 18, η θέληση, το πείσμα, η προσπάθεια, η πειθαρχία, η σκληρή προπόνηση, μπορούν να σε οδηγήσουν πολύ μακριά. Μόλις λίγους μήνες πριν της ανακοινώθηκε ότι έγινε δεκτή με 95% υποτροφία σε ένα από τα πλέον φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο του Chicago, για να σπουδάσει αυτό που αγαπάει περισσότερο, τα Οικονομικά.

Σχετικα
Αστρονόμοι δημιούργησαν χάρτη με 25.000 μαύρες τρύπες
Αστρονόμοι δημιούργησαν χάρτη με 25.000 μαύρες τρύπες

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι επιδόσεις της στην κολύμβηση που της εξασφάλισαν την υποτροφία. «Είχα και τον καλύτερο βαθμό στο λύκειο» λέει με αφοπλιστική σεμνότητα για τις επιδόσεις της στο σχολείο, το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος απ’ όπου αποφοίτησε πρόσφατα. Τη μεγάλη αυτή επιτυχία, πάντως, προτίμησε να τη γιορτάσει μάλλον ήσυχα και οικογενειακά, με μία σοκολατόπιτα που της έφτιαξε η μητέρα της, όπως μας λέει χαρακτηριστικά.

Από τη Ζάκυνθο στην υποτροφία για το Pierce

Το μόνο παιδί της οικογένειας που ασχολείται με τον αθλητισμό, ξεκίνησε κολύμβηση στα 9 της χρόνια, στη Ζάκυνθο, όπου ζούσε με τους δικούς της. Ομως οι συνθήκες στο νησί ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες. Οι 15άρες πισίνες των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επαρκούσαν για το είδος της προπόνησης που χρειαζόταν. «Πηγαίναμε ακόμα και σε νεροτσουλήθρες προκειμένου να κάνουμε προπόνηση σε κανονικές συνθήκες» θυμάται η Φιλίππα.  

Σχετικα
Σημαντικός ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν την άσκηση
Σημαντικός ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν την άσκηση

Στο τέλος του γυμνασίου, είχε φτάσει αθλητικά σε ένα peak. Ήδη από τη Ζάκυνθο, συζητούσε με τον προπονητή της ότι χρειαζόταν να μεταβεί κολυμβητικά σε κάτι καλύτερο και η ευκαιρία ήρθε μέσα από μια αθλητική υποτροφία για το Pierce. O Γιώργος Βάλλας, προπονητής κολύμβησης στο Pierce, την είχε δει στους αγώνες και την είχε ξεχωρίσει για τις επιδόσεις της.

Η διεκδίκηση της υποτροφίας αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση για τη Φιλίππα. Έδωσε τις απαιτούμενες εξετάσεις, και στα 15 της ήταν πια μαθήτρια της Α΄ Λυκείου στο Pierce και μέλος της κολυμβητικής ομάδας του. Η προσαρμογή από την πισίνα των 15 μέτρων στη Ζάκυνθο στα 50 μέτρα του σχολείου, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των προπονητών, ήρθε και αυτή αβίαστα.

Η εμπειρία του σχολείου

Το Pierce όμως αποτέλεσε κάτι πολύ περισσότερο από ένα εφαλτήριο για μια αθλητική σταδιοδρομία. «Ήθελα πολύ να αξιοποιήσω το σχολείο όχι μόνο για τις υποτροφίες, αλλά και για τις δραστηριότητες που προσφέρει» σημειώνει η Φιλίππα. Οι μεγάλες επιδόσεις στην κολύμβηση συνοδεύονταν και από αντίστοιχα καλές επιδόσεις και στα μαθήματα. «Πάντα ήμουν καλή μαθήτρια, ακολουθούσα τα χνάρια της αδελφής μου, που είχε περάσει τρίτη στη Νομική Αθηνών. Ήμουν πάντα από τα παιδιά που καταλάβαιναν τα μαθήματα εύκολα από την παράδοση κι έτσι δεν έκανα ποτέ φροντιστήρια». Σε αυτό συνέβαλε και το σχολείο που ήταν εκεί για να προσφέρει με κάθε τρόπο στήριξη και βοήθεια.

«Στα ακαδημαϊκά το Pierce έχει πολύ υψηλό επίπεδο. Οι καθηγητές είναι πάντα πρόθυμοι να σου δώσουν επιπλέον υλικό, όλοι είναι πολύ προσιτοί, ό,τι κι αν θελήσεις υπάρχει πάντα κάποιος να σε βοηθήσει».

Το απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης, που τη θέλει από τις εξίμισι το πρωί στην πισίνα, δεν την εμπόδισε να πάρει μέρος στις πολλές δραστηριότητες του σχολείου της. Στην Α΄ Λυκείου πήρε μέρος στο Junior Achievement Club, τον Όμιλο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και έναν από τους πιο δραστήριους στο Pierce, με συμμετοχή και διακρίσεις σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Πέρυσι, για παράδειγμα, ταξίδεψε με τους συμμαθητές της στη Μαδρίτη, εκπροσωπώντας το Pierce στο Harvard Model Congress Europe. Το Harvard Model Congress Europe είναι μία προσομοίωση του αμερικανικού Κοινοβουλίου, σε διοργάνωση του Πανεπιστημίου Harvard.  

Το όνειρο για σπουδές στο εξωτερικό και η υποτροφία

Το Pierce ήταν δίπλα στη Φιλίππα και όταν εκείνη άρχισε να σκέφτεται τις σπουδές στο εξωτερικό. Το περιβάλλον του σχολείου με τα πολλαπλά ερεθίσματα, το αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης, η συμμετοχή στις εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες, οι καλοί βαθμοί, ενίσχυσαν την επιθυμία της να δοκιμάσει τις δυνάμεις της για μία υποτροφία σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αγάπη της για τα μαθηματικά και τα οικονομικά την έστρεψαν στην επιλογή του Πανεπιστημίου του Chicago.

«To Πανεπιστήμιο του Chicago είναι το καλύτερο στα οικονομικά» λέει η Φιλίππα που όνειρό της είναι να δουλέψει σε μεγάλες εταιρείες μετά το τέλος των σπουδών της. Και εκεί, όμως, οι σπουδαίες της επιδόσεις στα μαθήματα και στην κολύμβηση της χάρισαν μία υποτροφία για το αμερικανικό πανεπιστήμιο, που αγγίζει το 95%!

Στη χρονοβόρα προετοιμασία για το πανεπιστήμιο, μάλιστα, βρήκε μεγάλη στήριξη από τη σχολική σύμβουλο του Pierce, που την καθοδήγησε στη συμπλήρωση της αίτησης.

H μετάβαση σε ένα άλλο μέρος, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους της, έχει ωριμάσει στη σκέψη της και ελπίζει ότι από την πρώτη στιγμή θα ενσωματωθεί στην κοινότητα του πανεπιστημίου, όπως συνέβη και όταν ήρθε στο Pierce όπου οι νέοι συμμαθητές της την αγκάλιασαν από την αρχή. «Πριν έρθω στο Pierce, είχα προβληματιστεί για το πώς θα με δεχτούν εδώ, επειδή ήμουν από την επαρχία, αλλά η αντιμετώπιση από το σχολείο ήταν πολύ ενθαρρυντική. Τα παιδιά εδώ είναι πολύ πιο φιλικά».

Στα άμεσα σχέδιά της είναι να παραμείνει έναν επιπλέον χρόνο στην Αθήνα μέχρι να φύγει για την Αμερική, ώστε να κάνει gap year και να μείνει έναν χρόνο μόνη της για να γίνει πιο ανεξάρτητη. Εξάλλου, δεν της αρέσει να κάθεται, γι’ αυτό και τη χρονιά που έρχεται θα την εκμεταλλευτεί παρακολουθώντας μαθήματα στο Deree – The American College of Greece με στόχο να κρατήσει τα αγγλικά της σε καλό επίπεδο.

Μέχρι την επόμενη μεγάλη επιτυχία της, η Φιλίππα θα συνεχίσει να ξεκινάει τη μέρα της στις εξίμισι το πρωί, μπροστά στην πισίνα, και να μας εντυπωσιάζει όλους με τις επιδόσεις της.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5