Life

Τα 10 καλύτερα παιχνίδια της βεράντας

Η απάντηση στην ερώτηση «τι θα παίξουμε»;

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 574
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322276-650631.jpg

Mια λίστα με παιχνίδια που θα μας βγάλουν απo τη δύσκολη θέση την κρίσιμη στιγμή που νομίζουμε ότι ξέρουμε εκατό παιχνίδια αλλά πάντα ξεχνάμε τα μισά: παιχνίδια για λίγους, για πολλούς, με χαρτιά, επιτραπέζια, στο κινητό, και γενικώς μια χρήσιμη λύση για να μην ξεμένετε από ιδέες καλοκαιριάτικα.

1. Μπιρίμπα

Ο βασιλιάς του καλοκαιριού, με φανατικούς οπαδούς κι εχθρούς. Θέλει καλή μνήμη, παρατηρητικότητα και υπομονή. Ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και είναι πολύ συνηθισμένο παιχνίδι για δυο ζευγάρια

.

Στα συν: Είναι πολύ διαδεδομένη οπότε εύκολα θα βρεις συμπαίκτες.

Στα πλην: Θέλει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (2, 3 ή 4) Ο κάθε γύρος παίρνει αρκετή ώρα για να ολοκληρωθεί, και επίσης δεν τη συνιστώ σε ζευγάρια όπου ο ένας απ’ τους δυο είναι ανταγωνιστικός, γιατί είναι η τέλεια συνταγή για καβγά (μα τι πετάς το ατού, στραβός είσαι δεν βλέπεις; κ.λπ.).

2. Πόκα/πόκερ

Δεν θα αναλύσουμε εδώ το ποιο είναι καλύτερο, και τα δυο έχουν υποστηρικτές πολύ πιο qualified από εμάς. Πάντως, στο νόμιμο πλαίσιο πάντα (για να μην ξεχνιόμαστε) προτιμούμε την πόκα, που παίζεται με πιο λίγα φύλλα και με πιο πολλές παραλλαγές.

Στα συν: Ίσως το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της τράπουλας, και επίσης ο κάθε παίκτης μπορεί να προσθέσει τα δικά του παιχνίδια.

Στα πλην: Eίναι εθιστικό, είναι τζογαδόρικο, και, όταν παίζεται παράνομα, τιμωρείται. Και εννοείται ότι μπορείς να χάσεις λεφτά, αν παίζεις ποσά.

3. Καπέλο

Κανόνες: γράφει ο καθένας 5 ονόματα (Βασίλισσα Ελισάβετ, Ντένη Μαρκορά κ.λπ.) σε χαρτάκια που μπαίνουν μέσα σ’ ένα καπέλο/μπολ. Με τη σειρά οι παίκτες τραβάνε χαρτάκια και προσπαθούν να εξηγήσουν τα ονόματα στην ομάδα τους: στον πρώτο γύρο χωρίς να χρησιμοποιούν κύρια ονόματα, στον δεύτερο χρησιμοποιώντας μόνο μια λέξη και στον τρίτο με παντομίμα. 

Στα συν: Mπορούν να παίξουν πάρα πολλά άτομα, όσο περισσότερα τόσο καλύτερα.

Στα πλην: Δεν έχει! Είναι τέλειο.

4. Πες Βρες

Το αγαπημένο μου παιχνίδι γνώσεων. Χρονόμετρο και κύκλοι 10 ερωτήσεων επί παντός επιστητού, από 10 αντρικά ονόματα από Κ μέχρι 10 Ολυμπιονίκες του 2004.

Στα συν: Οι κατηγορίες άπειρες και δεν βαριέσαι.

Στα πλην: Αν είσαι με πρόσωπο που θες να εντυπωσιάσεις, και δεν είναι το φόρτε σου οι γενικές γνώσεις, είναι ρίσκο. Μπορεί να σου πετάξει μια ερώτηση για την αρχαία Σπάρτη και να γίνεις ρόμπα.

5. Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο

Επίσης κατάλληλο για μεγάλες παρέες. «Ξημερώνει μια νέα μέρα στο Παλέρμο για όλους, εκτός από...». Κλασικό παιχνίδι whodunit.

Στα συν: το μόνο που χρειάζεται είναι ένα χαρτί κι ένα στυλό, επίσης δεν έχει χρόνο οπότε δεν σε αγχώνει.

Στα πλην: Δεν παίζεται με λιγότερα από 5 άτομα.

6. Παντομίμα

Το κλασικό παιχνίδι που μπορείς να παίξεις με οποιαδήποτε παρέα, αλλά πραγματικά θέλει ταλέντο, γιατί διαφορετικά εσύ μπορεί να προσπαθείς να μιμηθείς το Χάρι Πότερ και ο άλλος να καταλάβει ότι ξεσκονίζεις τα λαμπατέρ.

Στα συν: Αναλόγως την παρέα, μπορείς να προσαρμόσεις το ζητούμενο σε ταινίες, βιβλία κ.λπ. Κι επίσης, οι περισσότεροι γελάνε και μόνο που σηκώνονται για να μιμηθούν κάτι, και ως γνωστόν το γέλιο είναι μεταδοτικό, οπότε είναι εγγύηση ότι η βραδιά θα ευθυμήσει.

Στα πλην: Φασαριόζικο παιχνίδι, προσοχή στους γείτονες.

7. Trivial Pursuit

Tο νούμερο ένα παιχνίδι για να γίνεις ρόμπα πανηγυρικά ή να δείξεις τις γνώσεις σου. Αλλά το αγαπάμε.

Στα συν: Ε, είναι σταθερή αξία.

Στα πλην: Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να παίζεις trivial με κάποιον που ξέρει απ’ έξω τις απαντήσεις από την πολλή χρήση. Μπορεί να σου τσακίσει τα νεύρα.

8. Never have I ever

Όσοι είστε φαν της Έλεν (της Ντετζένερις, όχι της Έλεν της Μενεγάκη) θα το έχετε δει και στην εκπομπή της. Μόνο που στον πραγματικό κόσμο το παίζουμε με αλκοόλ. Το τέλειο παιχνίδι για να γίνεις μπίλιες με το έτερον ήμισυ. Έχουν όλοι μπροστά τους ένα ποτό, και με σειρές λένε «Never Have I Ever…» και κάτι περίεργο που τους έρχεται το κεφάλι (εννοείται ότι 9 στις 10 φορές η αναφορά είναι σεξουαλική). Π.χ. «ποτέ δεν έχω κάνει σεξ σε παραλία». Όποιος το έχει κάνει, σηκώνει το ποτήρι και πίνει υποκρινόμενος ότι και καλά ντρέπεται και άλλες μπούρδες.

Στα συν: Όταν παίζεται από παρέες που ξέρουν πολύ καλά τα μυστικά των μελών, μπορεί να έχει πλάκα, κι επίσης γίνεσαι ντίρλα. Για την ακρίβεια αυτό δεν είναι εντελώς συν. Καταναλώστε υπεύθυνα.

Στα πλην: Τις περισσότερες φορές οι συμμετέχοντες το χρησιμοποιούν για να το παίξουν άνετοι και έμπειροι (πολύ έμπειροι, αλά Έλενα Ναθαναήλ στην Αναζήτηση). Οπότε ο ναρκισσισμός πάει κι έρχεται και ακούς ό,τι μπούρδα τους κατεβαίνει. Επίσης, μετά από μισό λίτρο ουίσκι, το πιθανότερο είναι ότι τα μισά από αυτά που θα πεις θα τα μετανιώσεις.

9. Post-it στο μέτωπο

Παίρνεις ένα post-it και γράφεις ένα όνομα με βάση κανόνες που θα συμφωνήσει η παρέα (διάσημοι, πραγματικά πρόσωπα, ακόμα κι άτομα που βρίσκονται στο παιχνίδι). Το κολλάς στο κούτελο του διπλανού σου χωρίς να το δει εκείνος. Το ίδιο κάνουν όλοι. Με ερωτήσεις που απαντιούνται με ναι ή όχι, (πχ. Είμαι γυναίκα;) προσπαθούν όλοι να μαντέψουν τι είναι γραμμένο στο κούτελο τους.

Στα συν: Από μια ηλικία και μετά, είναι διπλά αστείο να βλέπεις τους φίλους σου με κίτρινα χαρτάκια στο μέτωπο να σπάνε το σβέρκο τους για να μην τους φύγουν.

Στα πλην: Εάν είναι πολλά τα άτομα, μέχρι να ξαναέρθει η σειρά σου έχεις ξεχάσει τι ρώτησες μέχρι στιγμής.

10 παιχνίδια της βεράντας

Η γράφουσα με το post-it στο μέτωπο- γειά σου Παναγιώτη! 

10. Λεξικό

Μη σας φανεί περίπλοκo, δοκιμάστε το και θα δείτε! Οι κανόνες: ένας παίκτης σε κάθε γύρο κάνει τη μάνα. Παίρνει ένα λεξικό (εάν δεν υπάρχει, ανοίγουμε ένα online). Βρίσκει μια λέξη που κανένας παίκτης δεν γνωρίζει (θα εκπλαγείτε από το πόσες πολλές υπάρχουν) και στη συνέχεια κάθε παίκτης γράφει σε χαρτάκια έναν ορισμό απ’το κεφάλι του. Γράφει και η μάνα το σωστό ορισμό, αλλοιωμένο για να μην γίνει αντιληπτός. Στη συνέχεια παραδίδονται στη μάνα που τα διαβάζει ανώνυμα και ψηφίζουμε ποιος ορισμός είναι ο σωστός. Αν βρούμε τον κανονικό, η μάνα χάνει δυο πόντους, ενώ για κάθε ψήφο ο κάθε παίκτης παίρνει ένα πόντο.

Στα συν: Αν έχεις φίλους με φαντασία εγγυάται ώρες γέλιου. «Σίραιον» μπορεί να σημαίνει «αρρώστια του εντέρου που προκαλεί ακατάσχετους αερισμούς (με έχει σφάξει αυτό το σίραιο απο χτες...)» ή μήπως «Έγχορδο όργανο της αρχαιότητας (Μας έχει σπάσει τα νεύρα ο Αρχέλαος από το πρωί, όλο ντράγκα ντράγκα με το σίραιό του!)»;

Στα πλην: Χρειάζεται τουλάχιστον 5 άτομα για να «δείξει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.