Το όμορφα κεριά, όμορφα καίγονται
«Να καείς όμορφα στη ζωή, σαν απλό κερί, απαλά, λαμπερά, αργά, όχι πρόχειρα...»
Επέλεγα με αδημονία το Πάσχα να βοηθάω τον παππού μου Στέλιο, στην αυτοσχέδια παλέτα του δρόμου, με τα ολόφρεσκα κεριά, που έστηνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Βασιλίσσης Όλγας δίπλα στο Ελληνικόν. Πιάτσα δυνατή που την ήξερε, από τότε που ήταν τσαγκάρης στα νιάτα του στο ίδιο ακριβώς σημείο. Τα παιδιά του, η μητέρα μου και τα αδέλφια της, ντρέπονταν που έβγαινε γέρος άνθρωπος, όπως λέγανε, μικροπωλητής στο δρόμο. Εγώ όμως χαιρόμουν τη μαχητικότητα και την allegro διάθεση του παππού, που ήταν και κιμπάρης Αμοργιανός, γενναιόδωρος, μία αδύνατη και ξερακιανή φιγούρα και κομψευόμενος και δεν το έβαζε κάτω.
Στην αρχή στα δώδεκά μου, ήμουν περήφανος που μου εμπιστευόταν το πόστο του βοηθού, που με έβαζε πρώιμα στο γοητευτικό και παιγνιώδες παρόδιο εμπόριο. Και ήμουν πάλι περήφανος στο τέλος, στα δεκαοκτώ μου, με τρυφερή συγκατάβαση και συμπόνοια για την ασίγαστη επιμονή και αισιοδοξία του για τη ζωή, παρότι ογδοντάρης. Ξεκινούσαμε δειλά τη Μεγάλη Πέμπτη και ξεπουλούσαμε πανηγυρικά το Μεγάλο Σάββατο στις 12 το βράδυ. Οταν όλοι έτρεχαν την ώρα της Ανάστασης, καθυστερημένοι στην εκκλησία, εμείς μαζεύαμε το «μαγαζί» του δρόμου, χαρούμενοι και επιστρέφαμε. Αγάπησα μαζί του την πλαστικότητα των κεριών, έμαθα να τα σέβομαι εντυπωσιασμένος απο τη φροντίδα που έδειχνε ο παππούς. Μου έδειξε να τα τυλίγω σε δέσμες, σε άσπρες κόλλες, να τα στοιβάζω παράλληλα στον πάγκο, να τα πακετάρω προσεκτικά μη σπάσουν.
Παρατηρούσα σαν παιχνίδι να λιώνουν παραδομένα στη φωτιά. Κατάλαβα τότε ότι τα κεριά υπάρχουν για να καίγονται. Σκεφτόμουν πως μόνο τα κεριά και ίσως οι άνθρωποι θριαμβεύουν όταν φλέγονται, σαν αυτή να είναι η μοίρα τους. Την τελευταία χρονιά το 1986, καθώς γυρίζαμε με γρήγορο βήμα στο σπίτι, φορτωμένοι με τον πάγκο και τις σακούλες, ανάποδα στη ροή του κόσμου, τη στιγμή ακριβώς της Ανάστασης, μου είπε: «Δεν ξέρω αν προλάβω άλλη χρονιά. Έκαψα το φυτίλι. Εσύ έμαθες όμως τώρα. Τα κεριά χαίρονται να καίγονται. Να καείς όμορφα στη ζωή, σαν απλό κερί, απαλά, λαμπερά, αργά, όχι πρόχειρα και βιαστικά και από τις δύο πλευρές...»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις το 4% του πληθυσμού καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα
Αυτή τη Δευτέρα η Αίγλη Ζαππείου γεμίζει με τους αμπελώνες της Πελοποννήσου
Αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου
Η δράση τους για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Η 29χρονη ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στη νέα live-action σειρά της Prime Video
O σεφ Γιάννης Λιόκας μαγειρεύει την ιταλική κουζίνα με τον δικό του τρόπο
‘’Lower than the Angels: A History of Sex and Christianity’’ είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που διερευνά ένα τεράστιο ταμπού
Μέχρι σήμερα έχουν θεραπευτεί 35 ασθενείς
Με ποικιλίες κρασιών από όλο τον κόσμο και φαγητό που θες να ξαναπαραγγείλεις
Από πάροχος υπηρεσιών εξυπηρέτησης σε στρατηγικό digital partner για την ψηφιακή εποχή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Στα 17,8 έτη η μέση ηλικία των ΙΧ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ACEA
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
«The Lowdown»: Η must see νέα σειρά του Disney+ με έναν συγκλονιστικό Ίθαν Χοκ, ίσως στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Σε μια σεναριακή επιλογή που άναψε φωτιές στα social media
Ο Επικεφαλής Συνεργασιών Ειδησεογραφικού Περιεχομένου της Google για τη Νότια Ευρώπη μιλά στην Athens Voice
Τι συμβαίνει και τι πρέπει να αλλάξει - Το παράδειγμα της οδού Πανεπιστημίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.