Visual Browsing

Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία επηρέασε την πρόγνωση του καιρού

Μποφόρ - Κύματα
Μποφόρ - Κύματα © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSΙ
Η πιο μεγάλη επίδραση των περιοριστικών μέτρων ήταν η μείωση του αριθμού των μετρήσεων ανέμου και θερμοκρασίας
  • A-
  • A+
0
Κορωνοϊός: Γιατί η πανδημία επηρέασε τις μετεωρολογικές και μετρικές προγνώσεις - Τα συμπεράσματα μελέτης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει ένα μεγάλο εύρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο και δεν θα μπορούσε, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, να μην επηρεάσει και την πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η μείωση των διαθέσιμων μετρήσεων οδήγησε σε σχετική μείωση της επιτυχίας των προγνώσεων, όμως, ο βαθμός αυτής της μείωσης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι προγνώσεις επηρεάζονται από ένα μεγάλο πλήθος παραμέτρων.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η πιο μεγάλη επίδραση των περιοριστικών μέτρων ήταν η μείωση του αριθμού των μετρήσεων ανέμου και θερμοκρασίας, που προέρχονται από τα αεροσκάφη των αερογραμμών όλου του κόσμου. Αυτές οι μετρήσεις στοχεύουν κατά βάση στην ασφάλεια των πτήσεων, όμως ολοένα περισσότερες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν άμεσα αυτά τα δεδομένα στον WMO, με σκοπό τη βελτίωση των προγνώσεων.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η διαθεσιμότητα αυτών των δεδομένων, διεθνώς, έπεσε στο 15%. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου οι διασυνοριακές μετακινήσεις μειώθηκαν στο ελάχιστο, οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις των αεροσκαφών πρακτικά μηδενίστηκαν. Στις ΗΠΑ, όπου οι εσωτερικές πτήσεις διατηρήθηκαν σε σχετικά μεγάλο βαθμό, η μείωση των μετεωρολογικών παρατηρήσεων των αεροσκαφών περιορίστηκε στο 50%.

Σχετικα
Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να μοιράσουν εμβόλια στον πλανήτη
Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να μοιράσουν εμβόλια στον πλανήτη

Ωστόσο, και άλλες πηγές μετεωρολογικών παρατηρήσεων επηρεάστηκαν, αν και σε αρκετά μικρότερο βαθμό. Μειώθηκε π.χ. ο αριθμός των διαθέσιμων μετρήσεων από πλοία, αλλά λόγω της διατήρησης της μεγάλης πλειονότητας των εμπορικών δρομολογίων η μείωση δεν ξεπέρασε το 20%.

© Meteo

Οι μετρήσεις από τους επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς δεν παρουσίασαν σημαντική μείωση. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις και με στόχο την αναπλήρωση κάποιων από τα χαμένα αεροπορικά δεδομένα, εκτελέστηκαν περισσότερες μετρήσεις της κατακόρυφης δομής της ατμόσφαιρας (ραδιοβολίσεις). Τέλος, οι δορυφορικές μετρήσεις, λόγω του αυτόματου και αυτόνομου τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνται, παρουσίασαν πρακτικά μηδενική μεταβολή και παραμένουν συνεχώς στη διάθεσή των επιστημόνων.

Σχετικα
Άστατος ο καιρός αύριο Δευτέρα (14/6) - Βροχές και χαλάζι
Άστατος ο καιρός αύριο Δευτέρα (14/6) - Βροχές και χαλάζι

Η μείωση των παρατηρήσεων που χρησιμοποιούνται από τα προγνωστικά μοντέλα δεν άφησε ανεπηρέαστα τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται από το ΕΑΑ/meteo.gr. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονές του, «θεωρούμε ότι η εμπειρία μας, σε συνδυασμό με τη χρήση πολλαπλών προγνωστικών μοντέλων, επίγειων μετρήσεων και δορυφορικών δεδομένων, εξασφάλισε τη μικρότερη δυνατή επίδραση στις τελικές μας προγνώσεις».

Όσον αφορά το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού από το Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 168 συντηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, 26 εγκαταστάσεις και προσθήκες νέων μετεωρολογικών σταθμών και περίπου 100 επεμβάσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων.

Η κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με το meteo, έδειξε ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα μετρήσεων είναι γενικά πιο ανθεκτικά σε περιόδους τέτοιων κρίσεων. Επίσης, ότι η βελτίωση των προγνώσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης μίας σειράς διαφορετικών πηγών μετρήσεων. Ακόμη, ότι η υπερβολική εξάρτηση από πρόσκαιρες και ευκαιριακές πηγές δεδομένων είναι επικίνδυνη λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από οικονομικά κριτήρια και επιχειρηματικές στρατηγικές φορέων που δεν ελέγχονται από τη μετεωρολογική κοινότητα.

πηγή: Meteo

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5