Αναζήτηση παράστασης

  • Νέες παραστάσεις
  • Όλες οι παραστάσεις
  • Κατηγορία
  • Θέατρα
  • Περιοχές

Υπόθεση Μακρόπουλου

Ειδος: Όπερα
Χάρη σε φίλτρο που παρασκεύασε ο πατέρας της, η Ελίνα ζει επί τρεις αιώνες, αλλάζοντας διαρκώς ταυτότητα προκειμένου να αποκρύψει το μυστικό της. (ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)
Υπόθεση Μακρόπουλου

Α΄ Πράξη Πράγα, 1922, στο δικηγορικό γραφείο του Δρ Κολενάτυ. Η υπόθεση Γκρέγκορ εναντίον Πρους διαρκεί περίπου έναν αιώνα. Ο Κολενάτυ εκπροσωπεί τη μεσοαστική οικογένεια Γκρέγκορ στον αγώνα της ενάντια στους αριστοκράτες Πρους. Ο Κολενάτυ βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχει παραπεμφθεί η υπόθεση, αναμένοντας την οριστική απόφαση, όταν στο γραφείο του φτάνει ο Άλμπερτ Γκρέγκορ. Η Κριστίνα, κόρη του Βίτεκ, ο οποίος είναι υπάλληλος του Κολενάτυ, είναι τραγουδίστρια της όπερας και εκθειάζει την καταξιωμένη ντίβα Εμίλια Μάρτυ για την τέχνη της.

Ο Κολενάτυ επιστρέφει συνοδευόμενος από τη Μάρτυ και εξιστορεί την υπόθεση. Ο βαρόνος Γιόζεφ Φέρντιναντ Πρους πέθανε το 1827 χωρίς να αφήσει κληρονόμους ή διαθήκη. Την περιουσία του διεκδίκησαν ο εξάδελφός του, όπως επίσης ο προγονός του Άλμπερτ Φέρντιναντ Γκρέγκορ, ισχυριζόμενος ότι ο βαρόνος του την είχε υποσχεθεί. Στο σημείο αυτό επεμβαίνει η Μάρτυ, μιλώντας για τα γεγονότα σαν να τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Εξηγεί ότι ο Φέρντιναντ ήταν εκτός γάμου γιος του Πρους και της τραγουδίστριας της όπερας Ελιάν ΜακΓκρέγκορ. Ο Κολενάτυ σημειώνει ότι η οικογένεια Πρους έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεση διότι δεν βρέθηκε διαθήκη και η Μάρτυ τον ρωτά τι απαιτείται προκειμένου να κερδίσει ο Γκρέγκορ. Ο Κολενάτυ απαντά πως μια διαθήκη θα αποτελούσε ικανό στοιχείο και η Μάρτυ δηλώνει ότι διαθήκη υπάρχει. Μάλιστα περιγράφει ένα παλιό έπιπλο στην κατοικία των Πρους, στο οποίο φυλάσσονται σημαντικά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία πιθανότατα και η διαθήκη. Ο Κολενάτυ θεωρεί ότι η Μάρτυ τα βγάζει όλα αυτά από το κεφάλι της αλλά ο Άλμπερτ επιμένει και του ζητά να ερευνήσει το θέμα. Όταν φεύγει ο Κολενάτυ, ο Άλμπερτ ομολογεί στη Μάρτυ ότι δεν έχει πλέον χρήματα και ότι η περιουσία αυτή είναι η μόνη του ελπίδα. Είναι ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη τον απωθεί με ψυχρότητα. Παρ’ όλα αυτά του ζητά να της δώσει το έγγραφο, το οποίο θα βρεθεί μαζί με τη διαθήκη. Επιστρέφει ο Κολενάτυ μαζί με τον Γιάροσλαφ Πρους. Βρήκαν τη διαθήκη εκεί που τους υπέδειξε η Μάρτυ. Τώρα το μόνο που μένει να αποδείξει ο Άλμπερτ είναι ότι ο Φέρντιναντ Γκρέγκορ υπήρξε εκτός γάμου γιος του Πρους. Η Μάρτυ παρεμβαίνει και ισχυρίζεται ότι εκείνη μπορεί να το αποδείξει.

Β΄ Πράξη Σε μια άδεια σκηνή λυρικού θεάτρου. Η παράσταση τελείωσε και όλοι μιλούν για το πόσο καταπληκτική υπήρξε η Μάρτυ. Έρχεται η ντίβα, η οποία απορρίπτει όλους, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπερτ. Στον χώρο μπαίνει και ο ηλικιωμένος κόμης Χάουκ-Ζέντορφ, ο οποίος νομίζει ότι στο πρόσωπο της Μάρτυ βλέπει την Εουχένια Μοντές, μια Τσιγγάνα με την οποία είχε σχέση πριν από μισό αιώνα. Η Μάρτυ τού λέει πως η Μοντές δεν έχει πεθάνει, του μιλά ισπανικά, τον φωνάζει με ένα παρατσούκλι και του ζητά ένα φιλί.

Όταν φεύγουν όλοι, μένει μόνος ο Γιάροσλαφ Πρους με τη Μάρτυ. Ζητά εξηγήσεις για το περίεργο ενδιαφέρον της για την οικογένειά του και της αποκαλύπτει ότι ως μητέρα του παιδιού του βαρόνου έχει καταγραφεί η Ελίνα Μακροπούλου, η οποία δεν είναι απίθανο να ταυτίζεται με την Ελιάν ΜακΓκρέγκορ. Συνεπώς, μονάχα ένας απόγονος του Φέρντιναντ Μακρόπουλου θα μπορούσε να έχει δικαιώματα στην περιουσία. Η Μάρτυ προσφέρεται να αγοράσει ένα μυστηριώδες έγγραφο το οποίο βρέθηκε μαζί με τη διαθήκη, αλλά ο Γιάροσλαφ αρνείται και φεύγει. Επιστρέφουν οι δύο θαυμαστές της Μάρτυ, πρώτα ο Άλμπερτ, τον οποίο εκείνη αποφεύγει, και στη συνέχεια ο Γιάνεκ, γιος του Γιάροσλαφ, από τον οποίο εκείνη ζητά να της φέρει το έγγραφο. Ο Γιάροσλαφ ακούει τη συζήτηση, διώχνει τον γιο του και υπόσχεται στη Μάρτυ να της δώσει το έγγραφο εάν περάσουν τη νύχτα μαζί.

Γ΄ Πράξη Στο δωμάτιο της Μάρτυ, το επόμενο πρωί. Ο Γιάροσλαφ και η Εμίλια πέρασαν το βράδυ μαζί. Παρότι απογοητευμένος από την ψυχρότητά της, εκείνος της δίνει τον φάκελο με το έγγραφο που ζητούσε. Τα νέα της αυτοκτονίας του Γιάνεκ, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με τη Μάρτυ, την αφήνουν απολύτως αδιάφορη. Φτάνει ο κόμης Χάουκ-Ζέντορφ, ο οποίος δηλώνει ότι άφησε τη γυναίκα του και θέλει να φύγει με τη Μάρτυ για την Ισπανία. Έρχεται και ο Κολενάτυ, ο οποίος παρατήρησε ότι ο γραφικός χαρακτήρας της Μάρτυ είναι ίδιος με αυτόν της ΜακΓκρέγκορ και υποψιάζεται πλαστογραφία. Η Μάρτυ αφήνει το δωμάτιο προκειμένου να ντυθεί και δηλώνει ότι μετά το πρωινό της θα δώσει σε όλους τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Στο μεταξύ όλοι όσοι βρίσκονται στο δωμάτιο αρχίζουν να αναζητούν στοιχεία. Βρίσκουν έγγραφα και αναμνηστικά, όλα με τα αρχικά Ε.Μ. Ο Γιάροσλαφ λέει ότι ο γραφικός χαρακτήρας της Ελίνας Μακροπούλου στο πιστοποιητικό γέννησης του Φέρντιναντ είναι ίδιος με αυτόν της Μάρτυ.

Η Μάρτυ επιστρέφει μεθυσμένη και με ένα περίστροφο στο χέρι. Είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια. Είναι η Ελίνα Μακροπούλου και γεννήθηκε το 1585. Είναι κόρη του Κρητικού γιατρού Ιερώνυμου Μακρόπουλου, ο οποίος υπηρέτησε στην αυλή του Ροδόλφου Β΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο ηγεμόνας ζήτησε από τον αλχημιστή να παρασκευάσει ένα ελιξίριο, το οποίο θα επιμήκυνε τη ζωή του. Όταν του το παρουσίασε, ο αυτοκράτορας διέταξε τον Μακρόπουλο να το δοκιμάσει πρώτα στην κόρη του. Εκείνη, μόλις ήπιε το ποτό, έπεσε σε κώμα. Ο Ιερώνυμος φυλακίστηκε ως ύποπτος για τη δηλητηρίαση του αυτοκράτορα, αλλά το κορίτσι ξύπνησε μετά από μία εβδομάδα και διέφυγε μαζί με τη συνταγή για το ελιξίριο. Χάρη σε αυτό ζει επί τριακόσια χρόνια. Προκειμένου να αποκρύψει το μυστικό της, αλλάζει διαρκώς ταυτότητες και ονόματα, διατηρώντας σταθερά μονάχα τα αρχικά «Ε» και «Μ». Εμπιστεύτηκε το μυστικό της στον βαρόνο Γιόζεφ Πρους, ο οποίος επισύναψε τη μαγική συνταγή στη διαθήκη του, την οποία προόριζε για τον γιο του. Ωστόσο, το έγγραφο χάθηκε μαζί με άλλα υπάρχοντα μετά τον θάνατο του βαρόνου.

Η δράση του ελιξιρίου παρέρχεται και η Ελίνα χρειάζεται τη φόρμουλα προκειμένου να ζήσει ακόμα τριακόσια χρόνια. Καθώς τα πρώτα σημάδια γήρατος αρχίζουν να διακρίνονται στο πρόσωπό της, οι παριστάμενοι πιστεύουν την ιστορία της και τη λυπούνται. Η Ελίνα συνειδητοποιεί ότι η αιώνια νιότη την οδήγησε σε απάθεια και αποφασίζει να αφήσει τον θάνατο να έρθει κανονικά, κατανοώντας ότι οι αισθήσεις της υπέρβασης και του σκοπού προέρχονται από τη σύντομη διάρκεια της ζωής. Καθώς γερνά ταχύτατα μπροστά στα μάτια των παριστάμενων, προσφέρει τη συνταγή στην Κριστίνα, ώστε να γίνει αυτή στη συνέχεια μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, όπως το επιθυμεί. Ωστόσο, η Κριστίνα καίει τη συνταγή και η Ελίνα καταρρέει προσευχόμενη.

Πρωταγωνιστουν: Έλενα Κελεσίδη, Δημήτρης Πακσόγλου, Βαγγέλης Μανιάτης, Νίκος Στεφάνου, Άρτεμις Μπόγρη, Γιάννης Γιαννίσης, Χρήστος Κεχρής, Δημήτρης Σιγαλός, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Μιράντα Μακρυνιώτη
Σκηνοθετης: Γιάννης Χουβαρδάς
Συγγραφεας: Λέος Γιάνατσεκ

Που παιζεται

Εθνική Λυρική Σκηνή
Από 20/05 έως 25/05
κάθε Τετάρτη, κάθε Παρασκευή, κάθε Κυριακή 20:00
€80-15, 12 (Φοιτητικό, παιδικό), 10 (Περιορισμένης ορατότητας). Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5