Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Όλγα Αλεξοπούλου, Η Μπλε Ώρα

Όλγα Αλεξοπούλου, «Η Μπλε Ώρα», Μουσείο των Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Η Μπλε Ώρα» της διακεκριμένης εικαστικού Όλγας Αλεξοπούλου, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, Ιστορικού της Τέχνης & Ανεξάρτητης Επιμελήτριας. Η έκθεση αποκαλύπτει την εξέλιξη της καλλιτέχνιδος μέσα από το χρώμα μπλε, μια πορεία που περιλαμβάνει την διασταύρωση της τέχνης με την προηγμένη τεχνολογία.

Η Όλγα Αλεξοπούλου μελετά εδώ και πολλά χρόνια την ιστορία του μπλε χρώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ ταξιδεύει ανά τον κόσμο προκειμένου να εξερευνήσει διαφορετικές μπλε χρωστικές, όπως για παράδειγμα, το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Blue & White πορσελάνη στην πόλη όπου η πορσελάνη εφευρέθηκε, το Jingdezhen της Κίνας. Συνεχίζοντας το ταξίδι εξερεύνησης του μπλε, η Όλγα Αλεξοπούλου συνεργάστηκε με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley όπου ανακαλύφθηκε το πλουτώνιο, η σκοτεινή ενέργεια και η επιτάχυνση του σύμπαντος, δημιουργώντας μια νέα μπλε χρωστική.

Η έρευνα ξεκίνησε ως ιδέα της Όλγας Αλεξοπούλου και εκτελέστηκε υπό την αιγίδα του καθηγητή Πολ Αλιβιζάτου -ο οποίος είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στους νανοκρυστάλλους- από επιστήμονες νανοτεχνολογίας του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley και με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή της ειδικής στις  χρωστικές ουσίες Μαρίας Χατζηδάκη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Έτσι, σε μια ένωση τεχνολογίας και τέχνης, δημιουργήθηκε το Quantum Blue, ένα καθαρό χρώμα που θυμίζει το φως της ημέρας κατά την «μπλε ώρα», δηλαδή το σύντομης διάρκειας λυκόφως μετά το ηλιοβασίλεμα ή το λυκαυγές λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

Το Quantum Blue είναι φτιαγμένο από quantum dots (ανόργανοι νανοκρύσταλλοι που κατασκευάζονται από ημιαγωγούς) και χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα της φωτεινότητας των κβαντικών κουκίδων για να φέρει ένα νέο μπλε φως στο πεδίο των τεχνών. Τα Quantum dots έχουν μια εξαιρετική καθαρότητα χρώματος, γεγονός που τα καθιστά τις πιο καθαρές φθορίζουσες έγχρωμες ουσίες που μπορεί κανείς να βρει.

Το Quantum Blue παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκθεσιακά τον Μάρτιο του 2019 στην γκαλερί UltraSuperNew, στο Τόκιο, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία και του Ελληνοιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τη γκαλερί Istanbul Concept της Κωνσταντινούπολης.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων, ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, στις 9 Νοεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος, με διακεκριμένους ομιλητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Η έκθεση «Η Μπλε Ώρα» συνοδεύεται από κατάλογο, ενώ στο πωλητήριο του Μουσείου κατά τη διάρκεια της έκθεσης η BLEUMANIA θα εξαπλωθεί δημιουργικά, καθώς θα λειτουργήσει ειδική θεματική πτέρυγα με πρωτότυπα και συλλεκτικά αντικείμενα που σχετίζονται με το θέμα.

Που συμβαινει

Μουσείο των Ηρακλειδών
Από 25/09 έως 24/11
κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή, κάθε Σάββατο, κάθε Κυριακή 10:00-19:00
Μουσείο των Ηρακλειδών
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5