- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων: Πτέρυγα βιβλιοθήκης αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Τσακυράκη
Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Αφιέρωση πτέρυγας της βιβλιοθήκης του ΕΔΔΑ στη μνήμη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σ. Τσακυράκη.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφιέρωσε την πτέρυγα για την ελευθερία της έκφρασης της βιβλιοθήκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), στη μνήμη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη.
Η πρωτοβουλία ανήκε στην Γενική Γραμματέα του Δικαστηρίου Μαριαλένα Τσίρλη.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την πρωτοβουλία της κυρίας Τσίρλη και συγκινημένη υπογράμμισε ότι ο Σταύρος Τσακυράκης είχε μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ήταν «ο φυσικός του χώρος».
ΠτΔ-ΕΔΔΑ: Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
«Από σήμερα η πτέρυγα για την ελευθερία της έκφρασης, της βιβλιοθήκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φέρει το όνομα του Σταύρου Τσακυράκη και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Η τελετή έγινε χθες, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον ενεργό πολίτη και μάχιμο δημοκράτη, τον στιβαρό πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον «ενοχλητικό» στοχαστή που ανάλωσε την επιστημονική του δεινότητα στην ανάδειξη της αξίας της ελευθερίας, τον τολμηρό δημόσιο διανοούμενο.
Στον εμπνευστή και εμψυχωτή των φοιτητών του που τον λάτρεψαν, στον πολύτιμο φίλο μας που έκανε τη ζωή του άξια βίου και φώτισε τις δικές μας, όχι απλώς με τη σκέψη του αλλά και με τη γλυκύτητα, την καλοσύνη, το συχνά βέβηλο χιούμορ, τη βαθύτατη ελευθεροφροσύνη του. Εχθρός της κοινοτοπίας, του λαϊκισμού, της ημιμάθειας, της ευκολίας, της υποκρισίας, υπέρμαχος της γνώσης, της αριστείας, της προσπάθειας, έκανε πράξη το απόφθεγμα του Ρήγα Φεραίου «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».
Χαρίζοντας το όνομά του σε μια βιβλιοθήκη στην καρδιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Δικαστήριο που αποτελούσε τον «φυσικό» του χώρο, παραμένει εσαεί παρών, όχι μονάχα στη μνήμη όσων των γνώρισαν ή κοινώνησαν την τόλμη των συλλογισμών του, αλλά και στη συνείδηση των μελλοντικών αναγνωστών, όσων, όπως κι εκείνος, αναδέχονται την ευθύνη να διασώσουν τον ορθό λόγο στην εποχή του κλονισμού του».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο πτήσεις από Ντόχα και Ντουμπάι προσγειώθηκαν στην Αθήνα - Αναμένονται ακόμη τέσσερις από Τελ Αβίβ
«Παίρνω τον Παύλο μου και φεύγω», είπε συγκινημένη η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο
Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, σχολιάζει τις φωτογραφίες, έχοντας προσωπική σύνδεση με την ιστορία: ο πατέρας του είχε κρατηθεί στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό στον σταθμό του Αγίου Νικολάου
Από φέτος θεσπίζεται εθελοντική 12μηνη θητεία γυναικών στον Στρατό Ξηράς
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές κόντρες δύο οχημάτων
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζει αυτόματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.