Ελλαδα

Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων: Πτέρυγα βιβλιοθήκης αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Τσακυράκη

Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠτΔ: Αφιέρωση πτέρυγας της βιβλιοθήκης του ΕΔΔΑ στη μνήμη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σ. Τσακυράκη – ΦΩΤΟ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠτΔ: Αφιέρωση πτέρυγας της βιβλιοθήκης του ΕΔΔΑ στη μνήμη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σ. Τσακυράκη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφιέρωσε την πτέρυγα για την ελευθερία της έκφρασης της βιβλιοθήκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), στη μνήμη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη. 

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Γενική Γραμματέα του Δικαστηρίου Μαριαλένα Τσίρλη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την πρωτοβουλία της κυρίας Τσίρλη και συγκινημένη υπογράμμισε ότι ο Σταύρος Τσακυράκης είχε μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ήταν «ο φυσικός του χώρος».

ΠτΔ-ΕΔΔΑ: Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Από σήμερα η πτέρυγα για την ελευθερία της έκφρασης, της βιβλιοθήκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φέρει το όνομα του Σταύρου Τσακυράκη και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Η τελετή έγινε χθες, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον ενεργό πολίτη και μάχιμο δημοκράτη, τον στιβαρό πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον «ενοχλητικό» στοχαστή που ανάλωσε την επιστημονική του δεινότητα στην ανάδειξη της αξίας της ελευθερίας, τον τολμηρό δημόσιο διανοούμενο.

Στον εμπνευστή και εμψυχωτή των φοιτητών του που τον λάτρεψαν, στον πολύτιμο φίλο μας που έκανε τη ζωή του άξια βίου και φώτισε τις δικές μας, όχι απλώς με τη σκέψη του αλλά και με τη γλυκύτητα, την καλοσύνη, το συχνά βέβηλο χιούμορ, τη βαθύτατη ελευθεροφροσύνη του. Εχθρός της κοινοτοπίας, του λαϊκισμού, της ημιμάθειας, της ευκολίας, της υποκρισίας, υπέρμαχος της γνώσης, της αριστείας, της προσπάθειας, έκανε πράξη το απόφθεγμα του Ρήγα Φεραίου «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».

Χαρίζοντας το όνομά του σε μια βιβλιοθήκη στην καρδιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Δικαστήριο που αποτελούσε τον «φυσικό» του χώρο, παραμένει εσαεί παρών, όχι μονάχα στη μνήμη όσων των γνώρισαν ή κοινώνησαν την τόλμη των συλλογισμών του, αλλά και στη συνείδηση των μελλοντικών αναγνωστών, όσων, όπως κι εκείνος, αναδέχονται την ευθύνη να διασώσουν τον ορθό λόγο στην εποχή του κλονισμού του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ