Ελλαδα

Πάτρα- Θάνατος Τζωρτζίνας: Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας εξηγεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί - Κούνια - Παιδική χαρά
Παιδί - Κούνια - Παιδική χαρά © Unsplash / Markus Spiske

Ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας: Η υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα - Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα για την Τζωρτζίνα

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας μίλησε σήμερα (17/3) στην ΕΡΤ για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση δεν έχει καταλήξει ακόμη «σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα». Ο ιατροδικαστής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα είναι μία υπόθεση που θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στο τέλος». Ακόμη εξήγησε γιατί δεν έχουν βγει ακόμη τα αποτελέσματα για την 9χρονη Τζωρτζίνα

Ο κ. Καλόγρηας παραδέχθηκε ότι για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα τον ρωτούν περίπου 10 φορές την ημέρα και συμπλήρωσε ότι, όπως όλος ο κόσμος, έχει και εκείνος απορίες για το περιστατικό. 

Ιατροδικαστής Καλόγρηας: Δημιουργεί σύγχυση η τηλεοπτική ιατροδικαστική

Ο Νίκος Καλόγρηας υπήρξε ιατροδικαστής στους νεκρούς στο Μάτι, ιατροδικαστής στην υπόθεση βιασμού και άγριας κακοποίησης της 15χρονης Μυρτούς στην Πάρο. Όπως είπε σχετικά με τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για υποθέσεις όπως εκείνη του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα «μερικές φορές δημιουργεί μία σύγχυση στον κόσμο, γιατί αυτή η τηλεοπτική ιατροδικαστική που πολλές φορές συμβαίνει και που μπαίνει σε λεπτομέρειες, πράγματα που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, δεν τον βοηθάει και πολύ. Και όταν δεν γίνεται από τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, αλλά γίνεται από πολλούς ειδήμονες και μη… Αντιληπτό, βέβαια, είναι ότι ο κόσμος θέλει να μάθει. Είναι περιστατικά που έχουν ένα κοινωνικό ενδιαφέρον». 

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς στον καναπέ του «Στούντιο 4»  Mέρος Α' | 17/3/22 | ΕΡΤ

Ιατροδικαστής Καλόγρηας: Τι είπε για τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα

Ο Νίκος Καλόγρηας αναφέρθηκε στους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα, δίνοντας ένα χρονικό των τριών περιστατικών. «Η ιστορία των τριών παιδιών ξεκίνησε το 2019, με την πρώτη νεκροτομή να γίνεται από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθήνας, όπου κι εγώ ανήκω. Ένα περιστατικό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνη τη χρονική στιγμή ότι θα έχει αυτή την εξέλιξη. Ήταν το πρώτο περιστατικό της οικογένειας, ένα παιδί που νοσηλευόταν με λευχαιμία, θάνατος εντός νοσοκομείου, ένα συγκεκριμένο ιστορικό ενός θανάτου ενός παιδιού που νοσεί, μέσα σε νοσοκομείο. Αυτό δεν είχε κάτι παράδοξο, σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Η δεύτερη νεκροτομή έγινε από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας, γιατί το παιδάκι κατέληξε στο σπίτι του. Η τρίτη νεκροτομή που έγινε πάλι από εμάς, είναι σε εξέλιξη η διερεύνησή της». 

Ο ιατροδικαστής εξήγησε ότι η τρίτη αυτή νεκροτομή της 9χρονης Τζωρτζίνας είναι σε εξέλιξη «και τα εργαστηριακά της ευρήματα θεωρούμε ότι και αυτά μπορούν να δώσουν κάποια ουσιαστικά στοιχεία. Είναι σε εξέλιξη πολύ καιρό, τόσο είναι το σύνηθες. Ο χρόνος της κοινής γνώμης είναι διαφορετικός από τον χρόνο τον δικό μας. Τα εργαστηριακά κάνουν πολλές φορές αρκετούς μήνες να βγουν. Αυτό δεν έχει κάτι μυστηριώδες από πίσω του. Είναι λίγα τα εργαστήρια, αρκετή η προετοιμασία για να γίνουν αυτές οι εξετάσεις, δεν είναι ότι τις βάζεις σήμερα και αύριο βγαίνουν. Υπήρξαν άλλοι δύο θάνατοι από την ίδια οικογένεια. Αυτό από μόνο του βάζει τα πράγματα σε μία άλλη βάση. Έχει τεράστια σημασία το ιστορικό». 

 

Ιατροδικαστής Καλόγρηας: «Ο ασφυκτικός θάνατος είναι δύσκολα διαγνώσιμος»

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις ασφυκτικού θανάτου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλάει για την περίπτωση της Πάτρας, τόνισε ότι «ο ασφυκτικός θάνατος είναι δύσκολα διαγνώσιμος, εάν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία εξωτερικά μπορεί να πας σε αυτόν και δια αποκλεισμού. Αποκλείοντας δηλαδή παθολογικά αίτια, άλλες βίαιες πράξεις ή τοξικολογικά αίτια. Ο ασφυκτικός θάνατος είναι ένα πράγμα που το έχει στο μυαλό του ο ιατροδικαστής, πολλές φορές αναγκαστικά και δια αποκλεισμού και όταν τα ανακριτικά στοιχεία, βέβαια, συνάδουν». 

Ο κ. Καλόγρηας είπε ότι η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. «Δεν έχουμε καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Αν καταλήξουμε θα το κοινωνήσουμε πρώτα στην υπηρεσία της Αστυνομίας που ασχολείται». Ερωτηθείς, τι εννοεί ως ασφαλές συμπέρασμα, εξήγησε: «Να ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτό προκάλεσε τον θάνατο. Αυτό θέλει λίγο υπομονή ακόμα. Νομίζω ότι θα είναι μία υπόθεση που θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στο τέλος… Είναι ξεκάθαρο ότι για όλους θα είναι μια λύτρωση να βρεθεί η απάντηση. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, οι χρόνοι οι δικοί μας είναι διαφορετικοί. Ειλικρινά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχω άποψη για το τι έχει συμβεί. Θα καταλήξουμε όμως… Μία αίσθηση μπορεί να έχω, αλλά δεν αφορά και κανέναν». 

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς στον καναπέ του «Στούντιο 4» - Μέρος Β' | 17/3/22 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ