Ελλαδα

Οι τριετίες επιστρέφουν με απόφαση ΣτΕ - Τι γίνεται με το επίδομα

Στον ιδιωτικό τομέα - Η δικαστική μάχη ΣΕΒ και εργοδοτικών οργανώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με απόφαση ΣτΕ οι τριετίες στον Ιδιωτικό Τομέα «ξεπαγώνουν»
Με απόφαση ΣτΕ οι τριετίες στον Ιδιωτικό Τομέα «ξεπαγώνουν» © Pixabay

«Ξεπάγωσαν» οι τριετίες και το επίδομα που προβλέπεται για τους εργαζομένους και την προϋπηρεσία τους στον Ιδιωτικό Τομέα. Η απόφαση του ΣτΕ.

Οι τριετίες στον Ιδιωτικό Τομέα «ξεπαγώνουν» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), φέρνοντας πιο κοντά την καταβολή για το επίδομα που αφορά την προϋπηρεσία, το οποίο ήταν «παγωμένο» από το 2012.

Ειδικότερα, το Δ' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλες περιφερειακές εργοδοτικές Ενώσεις.

Στις προσφυγές τους ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του 2019 του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία προβλεπόταν αύξηση 11% στις κατώτατες αποδοχές των δικαιούχων επιδομάτων προϋπηρεσίας (σ.σ. τριετίες).

Τριετίες και εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα: Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι η εν λόγω εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου». Και πρόσθεσε ότι με την επίμαχη εγκύκλιο το Υπουργείο Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που όμως οι υποδείξεις αυτές «δεν είναι καθ΄ ευατές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι΄ αυτούς».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην απόφασή του για τις τριετίες, αναφέρει επίσης: «Δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη».

Οι «τριετίες» στον Ιδιωτικό Τομέα είχαν «παγώσει» από το 2012
Οι «τριετίες» στον Ιδιωτικό Τομέα είχαν «παγώσει» από το 2012 © Pixabay

Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ακόμη ότι οι εργοδότες «μπορούν να μη συμμορφωθούν στο περιεχόμενο της εγκυκλίου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειες τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες».

Τι είναι οι τριετίες - Πώς ανεβάζουν τον κατώτατο μισθό - Το επίδομα προϋπηρεσίας

Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη στον Ιδιωτικό Τομέα.

Το επίδομα προϋπηρεσίας (σ.σ. «τριετίες») ισούται με το 10% επί του κατώτατου μισθού. Μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ' ανώτατο όριο σε εργαζομένους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ