Ελλαδα

Rapid test και εργαζόμενοι: Τι ισχύει από σήμερα στον Ιδιωτικό

Ποιοι κάνουν υποχρεωτικά δύο την εβδομάδα - Πότε υποβάλλεται η δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
Rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Rapid test: Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κάνουν υποχρεωτικά δύο την εβδομάδα. Τι ισχύει με πιστοποιητικό νόσησης. Η προθεσμία για δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιοι εργαζόμενοι κάνουν rapid test στον Ιδιωτικό Τομέα, διευκρινίζει το Υπουργείο Εργασίας, καθώς από σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, τέθηκαν σε ισχύ οι αλλαγές στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων στην εργασία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν περάσει:

  • 7 μήνες από τη δεύτερη δόση ή
  • τρεις μήνες από την πρώτη δόση (σ.σ. μονοδοσικό Johnson & Johnson)

και δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση εμβολίου, κάνουν υποχρεωτικά rapid test «κατά τα οριζόμενα στην υπ' αριθμόν 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ Β' 4766) ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ' αριθμόν 69459/5.11.2021 (ΦΕΚ Β' 5165) ΚΥΑ».

Ποιοι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα κάνουν υποχρεωτικά rapid test

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, υποχρεούνται σε διενέργεια ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει ότι δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

  • Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19 εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο.
  • Ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test.

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες, μετά τον θετικό έλεγχο. Αναφορικά με τον έλεγχο της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας rapid test, υπενθυμίζεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κλπ, στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Αποτέλεσμα rapid test - Τι κάνουν οι εργαζόμενοι αν βγει αρνητικό ή θετικό

Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά την καταχώριση αυτή, ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 και της εφαρμοστικής ΥΑ 6924/27.1.2022 (ΦΕΚ Β' 291) για την ειδική άδεια, λόγω νόσησης εργαζομένου από κορωνοϊό.

Rapid test: Η προθεσμία για την υποβολή του αποτελέσματος - Τι ισχύει με την υπεύθυνη δήλωση

Το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» διαλειτουργεί με την ΗΔΙΚΑ και διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων. Σε αυτό το αρχείο έχει πρόσβαση ο εργοδότης, που υποχρεούνται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» «υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων - εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVΙD-19». Στη συνέχεια, εκδίδεται από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ο τελικός κατάλογος των παραβατών.

Η υπεύθυνη δήλωση, που προαναφέρθηκε, υποβάλλεται για τις δύο πρώτες εβδομάδες, δηλαδή από την 7η Φεβρουαρίου 2022, (ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων ρυθμίσεων περί αναμνηστικής δόσης), έως την 20ή Φεβρουαρίου 2022, το χρονικό διάστημα από 22 έως 25 Φεβρουαρίου 2022. Στη συνέχεια, θα υποβάλλεται κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα αναφοράς που προηγήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Δευτέρα (07.02) έμειναν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού 300.000 πολίτες, οι οποίοι δεν έκαναν την αναμνηστική δόση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ