Ελλαδα

«Ελπίδα»: Τι είναι η χιονοκαταιγίδα που σαρώνει τη χώρα

Εικόνες από το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιονοστρόβιλος στην Άνδρο
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιονοστρόβιλος στην Άνδρο © Facebook

Χιονοκαταιγίδα: Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφερε ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο. Εικόνες και βίντεο από τον Γέρακα, την Άνδρο και τη Σκόπελο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» το οποίο έχει «ντύσει» στα λευκά αρκετές περιοχές της χώρας.

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί της Δευτέρας, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν χιονοκαταιγίδες, ένα σπάνιο φαινόμενο χιονόπτωσης που συνοδεύεται από κεραυνούς.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια στην Αθήνα
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια στην Αθήνα © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Για «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» είχε προειδοποιήσει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, «οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι».

«Η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες», είχε αναφέρει εξηγώντας το φαινόμενο.

Στον Γέρακα, όπως αποτυπώνει βίντεο που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece, εκδηλώθηκε χιονοκαταιγίδα, μάλιστα το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στη Σκόπελο.

 

 

 

 

Το εν λόγω φαινόμενο είχε καταγραφεί και τον Ιανουάριο του 2019 στους Κούναβους Ηρακλείου. Στο βίντεο που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διακρίνονται αστραπές κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης.

 

 

Την ίδια ώρα, χιονοστρόβιλοι σημειώθηκαν σε Άνδρο και Σκιάθο, με τις σπάνιες εικόνες να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

 

 

 

 

 

 

Η κακοκαιρία Ελπίδα «εξαφάνισε» την εθνική οδό

 

Ένα εντυπωσιακό βίντεο, με εικόνες από ψηλά, δημοσιεύτηκε από το Up Stories, σημειώνοντας πως η κακοκαιρία Ελπίδα εξαφάνισε την εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνο και την παραλία του Θεολόγου Φθιώτιδας.

Απίστευτο! Η Ελπίδα εξαφάνισε την Ε.Ο στο ύψος του Μαρτίνο και την παραλία του Θεολόγου Φθιώτιδας.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια στην Κυψέλη
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια στην Κυψέλη © EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ