Ελλαδα

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Στη φυλακή τρεις κατηγορούμενοι

Μετά από μαραθώνια απολογητική διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη φυλακή τρία μέλη του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων
Απολογία αστυνομικών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα παρανόμων ελληνοποιήσεων © EUROKINNISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Στη φυλακή τρεις κατηγορούμενοι - Απολογήθηκαν χθες οι 13 πρώτοι.

Στη φυλακή οδηγούνται τρεις από τους πρώτους 13 κατηγορούμενους ως μέλη του κυκλώματος που παρείχε πλαστά έγγραφα κυρίως σε αλλοδαπούς και ποινικούς, μετά την απολογία τους χθες ως αργά το βράδυ στην Ανακρίτρια Διαφθοράς.

Μετά από απολογητική διαδικασία που ξεπέρασε τις δώδεκα ώρες, η δικαστική λειτουργός και ο Εισαγγελέας έκριναν ότι τρεις από την πρώτη ομάδα των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν για σωρεία κατηγοριών, πρέπει να προφυλακιστούν.

Πρόκειται για μία αστυνομικό, μία δημοτική υπάλληλο που υπηρετούσε στο Ληξιαρχείο καθώς και έναν αλλοδαπό, Αλβανικής καταγωγής ο οποίος σύμφωνα με την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την δράση της εγκληματικής ομάδας, είχε κεντρικό ρόλο στην δομή του κυκλώματος.

Οι υπόλοιποι δέκα κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν χθες αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Οι απολογίες των υπόλοιπων επτά κατηγορουμένων που έχουν συλληφθεί για την μεγάλη υπόθεση , στην οποία εμπλέκονται αρκετοί αστυνομικοί, συνεχίζονται σήμερα ενώπιον της Ανακρίτριας, ενώ η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται από τις διωκτικές αρχές.

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Ο τρόπος δράσης

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που, κατά περίπτωση, ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Η έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη γινόταν είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Οι ενδιαφερόμενοι, με τη χρήση των ανωτέρω επετύγχαναν, κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνησή τους στη χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 €). Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ