Ελλαδα

Άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες (βίντεο)

Τι ισχύει για νοσήσαντες και όσους έκαναν Johnson & Johnson

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες μπορούν να κάνουν οι πολίτες, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού
Τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες μπορούν να κάνουν οι πολίτες, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες άνοιξε. Τι ισχύει με όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson και τους νοσήσαντες.

Την τρίτη δόση εμβολίου μπορούν να προγραμματίζουν εδώ και λίγα λεπτά πολίτες, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 λίγο μετά τις 22.00. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ήδη σε αρκετές ημέρες τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν εξαντληθεί.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε ανακοινώσει ότι η τρίτη δόση εμβολίου θα γίνεται στους 3 μήνες (από 6 που ίσχυε μέχρι πρότινος).

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για όλους τους πολίτες μέχρι το πρωί του Σαββάτου (4/11). Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπάρχουν ήδη αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, οι δικαιούχοι για τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες είναι 2 εκατομμύρια πολίτες.

Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν αναφέρει ότι τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων θα φορτώνονται σταδιακά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ραντεβού στην πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπορούν να κλείνουν όλοι οι πολίτες, ηλικίας 18 ετών και άνω. Βασική προϋπόθεση να έχουν περάσει τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση.

Τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες - Τι ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για τα ραντεβού στην πλατφόρμα

Την επίσπευση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με τρίτη δόση ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Θεμιστοκλέους. Είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μήτσοτάκης είπε ότι «ζήτησα να ανοίξει η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες».

Η ενισχυτική δόση εμβολίου χορηγείται σε όλους τους ενήλικες από 18 ετών και άνω. Χρησιμοποιούντα τα εμβόλια mRNA Pfizer και Moderna.

Στόχος είναι όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους μέχρι τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, να έχουν κάνει την ενισχυτική δόση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα έχουν τα ραντεβού για την πρώτη δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Τρίτη δόση εμβολίου: Τι ισχύει για νοσήσαντες και όσους έκαναν Johnson & Johnson

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Παράλληλα, δόθηκαν διευκρινίσεις για το τι ισχύει με την αναμνηστική δόση και το εμβόλιο Johnson & Johnson. Ειδικότερα, όσοι έχουν κάνει το συγκεκριμένο μονοδοσικό εμβόλιο, η ενισχυτική δόση εμβολίου θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ραντεβού στην πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες μπορούν να κλείνουν όλοι οι πολίτες, ηλικίας 18 ετών και άνω
Ραντεβού στην πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες μπορούν να κλείνουν όλοι οι πολίτες, ηλικίας 18 ετών και άνω © EUROKINISSI

Η απόφαση της επιτροπής, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή και όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες άνοιξε, την ώρα που ο πρώτος ασθενής με μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του, παραμένοντας σε καραντίνα στο σπίτι του στα Χανιά.

Ενισχυτική δόση: Στους 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση εμβολιασμού ΕΡΤ 3/12/2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ