Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Ζήτησα να ανοίξει η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά αυτή την ώρα στη Βουλή και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά αυτή την ώρα στη Βουλή και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω © Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή και αναφέρθηκε στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφερόμενος στην παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ανέφερε πως «το νομοσχέδιο εισάγει την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες» ενώ έκανε λόγο για καθιέρωση δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για τον HIV καθώς και για την αναγνώριση δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπείας τους.

​Ως προς στην πανδημία και τις χθεσινές εξαγγελίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών συμπλήρωσε πως «ο εμβολιασμένος είναι αναγκαίος. Θεωρώ αυτόν τον όρο ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός» και τόνισε ότι ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών έρχεται πρώτη σε περιστατικά covid αλλά τελευταία στον εμβολιασμό.

«Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι αυτή η απόφαση με απασχόλησε πολύ. Θα έλεγα, με βασάνισε. Νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να αναδειχθώ υγειονομικά σωστός», συμπλήρωσε.

Εξηγώντας την απόφασή του είπε πως «τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον, γνωρίζουμε όμως ότι όσο περισσότεροι προστατευμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα».

Για την αύξηση των ραντεβού, πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, κλείστηκαν σχεδόν 2 εκατ. ραντεβού. Όμως από τους 570.000 άνω των 60, μόλις 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν. Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε τα άλλα ενδιάμεσα στάδια».

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ επεσήμανε ότι «μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Πρόκειται για αντίτιμο υγείας. Το πρόστιμο είναι πολύ μικρότερο από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. Είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία για την αρρώστια και τον πόνο».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως «πρώτη η χώρα μας άνοιξε την τρίτη, αναμνηστική δόση σε όλους. Ζητώ, μάλιστα, να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε την τρίτη δόση και στους τέσσερις μήνες. Δεν είμαι ειδικός, αλλά γνωρίζω ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά, όχι από τη μία στιγμή στην άλλη. Η εκστρατεία ενημέρωσής μας έχει φτάσει μέχρι και στον τελευταίο συμπολίτη μας. «Τρέχει» όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα έχουμε ολόκληρη εξεταστική γι' αυτήν την εκστρατεία».

Για τη συνταγματικότητα της υποχρεωτικότητας και τα κλεισμένα ραντεβού πρόσθεσε πως «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι συνταγματικός, προστατεύουμε τη δημόσια υγεία, γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αμφισβητήσει τη συνταγματικότητά του. Οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, από ηλικιωμένους και ηλικιωμένες γεμίζουν. Από τότε που ανακοινώσαμε το μέτρο, έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Σχεδόν 10 φορές πάνω από το συνηθισμένο. Ευχαριστώ όσους έκλεισαν τα ραντεβού. Μπορεί να αισθάνονται τώρα μια δυσθυμία, αλλά το μέτρο είναι σωστό. Έπεσαν έξω οι πρώτες προβλέψεις των ειδικών ότι με ένα ποσοστό 70% εμβολιασμού θα πετυχαίναμε ένα τείχος ανοσίας. Δυστυχώς, χρειαζόμαστε πολύ παραπάνω από αυτό».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού

Κατακόρυφη αύξηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών παρατηρείται μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών. Όσοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 για να κάνουν την πρώτη δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει αρκετούς πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο 10ήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος για ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου, για τους πολίτες άνω των 60 ήταν 2.600. Ωστόσο, από χθες έχουν κλειστεί περισσότερα από 17.500 ραντεβού που αφορούν άνω των 60 ετών πολίτες. Πρόκειται για επταπλασιασμό του αριθμού που έκανε εμβόλιο μέχρι χθες.

Ανησυχούν οι ειδικοί για τους άνω των 60

Η ηλικιακή ομάδα άνω ων 60 ετών ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, καθώς είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μια δέσμη μέτρων. 

Σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων, 9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό, 7 στις 10 νοσηλείες και 8 στις 10 διασωληνώσεις αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο οπότε ελήφθησαν τα νέα περιοριστικά μέτρα η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό ήταν μόλις 3%. 

Συγκεκριμένα, μέσα στον Οκτώβριο- Νοέμβριο, έχασαν τη ζωή τους 3.329 ασθενείς με covid-19, έναντι 2.015 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ