Πολιτικη & Οικονομια

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στις 13:30

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:30 στη Βουλή και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω θα αναφερθεί από το βήμα της Βουλής στις 13:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανησυχούν οι ειδικοί για τους άνω των 60

Η ηλικιακή ομάδα άνω ων 60 ετών ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, καθώς είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μια δέσμη μέτρων. 

Σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων, 9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό, 7 στις 10 νοσηλείες και 8 στις 10 διασωληνώσεις αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο οπότε ελήφθησαν τα νέα περιοριστικά μέτρα η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό ήταν μόλις 3%. 

Συγκεκριμένα, μέσα στον Οκτώβριο- Νοέμβριο, έχασαν τη ζωή τους 3.329 ασθενείς με covid-19, έναντι 2.015 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ανεμβολίαστοι και άνω των 60 ετών η πλειοψηφία των νεκρών και των διασωληνωμένων

Oι περισσότεροι συμπολίτες που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο δίμηνο ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνω των 60 ετών. Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ 7 στους 10 ασθενείς έχουν κλείσει τα 60 τους έτη και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τα νούμερα αυτά αλλά και το γεγονός πως ο φετινός αριθμός των θανάτων covid είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι σε συνδυασμό και με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 ετών.

Άλλωστε όπως τόνισε  χτες και ο πρωθυπουργός η σημασία του εμβολίου ενός 70αρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

Τα στοιχεία για τους θανάτους από covid τον Νοέμβριο

Σημειώνεται πως στη χθεσινή έκθεση του Παρατηρητηρίου για την covid-19, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα αναλογούν 1.689 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και κατέχει τη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι 1.863 Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

Εμβολιασμός: Τα ραντεβού τριπλασιάστηκαν μετά τα νέα μέτρα

 

Κατακόρυφη αύξηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών παρατηρείται μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών. Όσοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 για να κάνουν την πρώτη δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει αρκετούς πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο 10ήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος για ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου, για τους πολίτες άνω των 60 ήταν 2.600. Ωστόσο, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, κλείστηκαν 6.000 ράντεβου μέσα σε λίγες ώρες στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα δόθηκαν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι ανεμβολίαστοι εμβολιάστηκαν τις τελευταίες 16 ημέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ