Ελλαδα

Εύβοια: Οι σαρωτικές πλημμύρες και οι καταστροφές σε 10 εικόνες

Σπίτια γέμισαν λάσπες και χώματα, δρόμοι άνοιξαν και ψυγεία παρασύρθηκαν στην παραλία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια: Ηλικιωμένη με σκούπα απομακρύνει το νερό της βροχής που έφερε λάσπες και χώματα στο σπίτι της
Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια: Ηλικιωμένη με σκούπα απομακρύνει το νερό της βροχής που έφερε λάσπες και χώματα στο σπίτι της © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εικόνες καταστροφής στην Εύβοια, με μεγάλες πλημμύρες στο βόρειο τμήμα του νησιού, και τους κατοίκους σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στην Εύβοια από τις πλημμύρες. Μετά την καταστροφική φωτιά στην Εύβοια, οι περιοχές στο βόρειο τμήμα του νησιού σαρώθηκαν από την «κακοκαιρία Αθηνά».  Οι καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο είναι μεγάλες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις «κατέβηκε» η πλαγιά, καθώς ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους στις καμένες εκτάσεις.

Σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι «κόπηκαν» στη μέση, ενώ προβλήματα υπάρχουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Αγία Άννα, στο Αχλάδι και την Κοτσικιά, όπως και σε άλλα χωριά στη Βόρεια Εύβοια, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα, ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να φθάνει στην παραλία.

Χωματουργικά μηχανήματα έργου δεν σταματούν τις εργασίες αποκατάστασης. Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια.

Μεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια από τις πλημμύρες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Εύβοια - Οι εικόνες με τις σοβαρές ζημιές στα χωριά

Στη δημοσιότητα δόθηκαν νέες εικόνες καταστροφής από τη Βόρεια Εύβοια, όπου σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά».

Με σκούπες στα χέρια κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν λάσπες και χώματα από τα πλημμυρισμένα σπίτια και τις γεμάτες νερό αυλές. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την παιδική χαρά που κυριολεκτικά «θάφτηκε» στις λάσπες, όπως και εκείνη με το ψυγείο που κατέληξε στην παραλία, έχοντας παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια: «Βομβαρδισμένο» τοπίο η εικόνα σε παιδική χαρά
Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια: «Βομβαρδισμένο» τοπίο η εικόνα σε παιδική χαρά © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Πνίγηκαν» στη λάσπη χωριά στη Βόρεια Εύβοια - Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά»
«Πνίγηκαν» στη λάσπη χωριά στη Βόρεια Εύβοια - Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά» © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πυροσβέστες στη Βόρεια Εύβοια μπροστά σε πλημμυρισμένο κτίριο, με το νερό της βροχής να έχει καλύψει το μισό ισόγειο
Πυροσβέστες στη Βόρεια Εύβοια μπροστά σε πλημμυρισμένο κτίριο, με το νερό της βροχής να έχει καλύψει το μισό ισόγειο © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην Αγία Άννα, στη Βόρεια Εύβοια, οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος
Στην Αγία Άννα, στη Βόρεια Εύβοια, οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πλημμύρισαν σπίτια στη Βόρεια Εύβοια, καθώς έντονες βροχοπτώσεις «σάρωσαν» τις καμένες εκτάσεις
Πλημμύρισαν σπίτια στη Βόρεια Εύβοια, καθώς έντονες βροχοπτώσεις «σάρωσαν» τις καμένες εκτάσεις © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στη Βόρεια Εύβοια οι ορμητικοί χείμαρροι ξήλωσαν μέχρι και τα κάγκελα από τις αυλές σπιτιών
Στη Βόρεια Εύβοια οι ορμητικοί χείμαρροι ξήλωσαν μέχρι και τα κάγκελα από τις αυλές σπιτιών © adventureevia.gr

Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια - Το ψυγείο με τα παγωτά έφθασε στη θάλασσα
Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια - Το ψυγείο με τα παγωτά έφθασε στη θάλασσα © adventureevia.gr

Παραλία και θάλασσα έγιναν «ένα» στη Βόρεια Εύβοια, όπου σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες
Παραλία και θάλασσα έγιναν ένα στη Βόρεια Εύβοια, όπου σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πλημμύρες στην Εύβοια: Ηλικιωμένη μέσα στα νερά στην αυλή του σπιτιού της στην Αγία Άννα
Πλημμύρες στην Εύβοια: Ηλικιωμένη μέσα στα νερά στην αυλή του σπιτιού της στην Αγία Άννα © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια - Αυτοψία από κυβερνητικό κλιμάκιο

Εν τω μεταξύ αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Άννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει για τις επόμενες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη, έκτακτη χρηματοδότηση προς τη Βόρεια Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στη Βόρεια Εύβοια έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά. Παράλληλα, συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα, στις περιοχές όπου σημειώθηκαν πλημμύρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ