Ελλαδα

Πλημμύρες στην Εύβοια: Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για τα καμένα

Η αναφορά του υπουργού στις καταστροφές από την κακοκαιρία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια είχαν ως αποτέλεσμα να κοπεί δρόμος στο παραλιακό μέτωπο
Οι πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια είχαν ως αποτέλεσμα να κοπεί δρόμος στο παραλιακό μέτωπο © eviatop

Αναφορά στις πλημμύρες στην Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά» έκανε ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του, με νέες εικόνες καταστροφής να δημοσιεύονται.

Για τις πλημμύρες στην Εύβοια που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές μίλησε ο Στέλιος Πέτσας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις εικόνες καταστροφής σε πυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια, οι οποίες σαρώθηκαν από την κακοκαιρία «Αθηνά».

Όπως είπε, οι ζημιές που καταγράφονται είναι κοντά στη θάλασσα. «Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τα καμένα με τις ζημιές κοντά στη θάλασσα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα με τα καμένα» ανέφερε.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» πρόσθεσε. Και υπογράμμισε: «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δίπλα και στους πολίτες με τα επιδόματα και στους δήμους με τα έργα αποκατάστασης», σημείωσε στη συνέχεια.

Βόρεια Εύβοια: Δραματική η κατάσταση στα καμένα - Μεγάλες πλημμύρες

Αντιμέτωποι με πλημμύρες, αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης χθες βράδυ αλλά και των συνεπειών από τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια, βρέθηκαν οι κάτοικοι χωριών στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, τα ξημερώματα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Αγία Άννα, στο Αχλάδι και την Κοτσικιά, όπως και σε άλλα χωριά στη Βόρεια Εύβοια, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα, ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να φθάνει στην παραλία.

Βόρεια Εύβοια - Πλημμύρες: Ψυγείο με παγωτά παρασύρθηκε από χείμαρρο και κατέληξε στη θάλασσα
Βόρεια Εύβοια - Πλημμύρες: Ψυγείο με παγωτά παρασύρθηκε από χείμαρρο και κατέληξε στη θάλασσα © eviatop

Στη Βόρεια Εύβοια «κόπηκε» δρόμος στο παραλιακό μέτωπο, καθώς πλημμύρες από την κακοκαιρία «Αθηνά» σάρωσαν τις πυρόπληκτες περιοχές
Στη Βόρεια Εύβοια «κόπηκε» δρόμος στο παραλιακό μέτωπο, καθώς πλημμύρες από την κακοκαιρία «Αθηνά» σάρωσαν τις πυρόπληκτες περιοχές © eviatop

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης.

Και συμπληρώνει: «Στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία Άννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

Αντιδήμαρχος Μαντουδίου: Η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια | Τώρα ό,τι συμβαίνει | OPEN TV

Φάνης Σπανός για πλημμύρες στην Εύβοια - Μεγάλες ζημιές σε υποδομές

Όπως είπε από τη μεριά του, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και της Πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 02.30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο κ. Σπανός. Και πρόσθεσε: «Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου». «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες και παιδικές χαρές» σημείωσε ακόμη.

Όπως είπε, από τις 20 Αυγούστου 2021 έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία εργάζονταν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα. «Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο» συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης. Και διευκρίνισε: «Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με τον χρόνο. Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε ημέρες».

Κακοκαιρία «Αθήνα»: Εκατατοντάδες τα πλημμυρισμένα σπίτια στην Εύβοια

Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια - Η δραματική έκκληση από τον δήμαρχο Μαντουδίου

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με ανθρώπους, όμως πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι να δούμε τι έχει προκύψει» είχε αναφέρει νωρίτερα στην τηλεόραση του OPEN, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Μετά την καταστροφική πυρκαγιά είναι και η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Η παραλία της Αγίας Άννας, η παραλία Αχλαδίου και η παραλία Κοτσικιάς. Έχουν καταστραφεί τα παραλιακά μέτωπα, τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στο τοπικό οδικό δίκτυο.

«Το ποτάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Πολλές κατολισθήσεις, πολλές καθιζήσεις, έπεσαν γέφυρες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, είμαστε με μηχανήματα έργου παντού» συνέχισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μια νέα παιδική χαρά που είχε τοποθετηθεί στην παραλία Αχλαδίου, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και «χάθηκε».

«Η πυροσβεστική ήταν εδώ όλη τη νύχτα. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, δεν μπορώ να σας τις περιγράψω. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει 8 και 10 μέτρα» κατέληξε ο δήμαρχος Μαντουδίου για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ