Ελλαδα

Στην Εύβοια οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές (βίντεο)

Εγκλωβισμένοι στην παραλία της Αγίας Άννας - Χωρίς νερό χωριά - Κόπηκαν δρόμοι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόπηκαν δρόμοι στην Εύβοια, καθώς η κακοκαιρία «Αθηνά» έφερε πλημμύρες και προκάλεσε καταστροφές
Κόπηκαν δρόμοι στην Εύβοια, καθώς η κακοκαιρία «Αθηνά» έφερε πλημμύρες και προκάλεσε καταστροφές © eviatop.gr

Καταστροφές και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά», με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν το μέγεθος των ζημιών.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» προκάλεσε καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα «σάρωσαν» τις περιοχές που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πλημμύρες σημειώθηκαν σε περιοχές του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, με ζημιές να προκαλούνται σε χωριά στη Βόρεια Εύβοια.

Όπως φαίνεται στις πρώτες εικόνες και βίντεο, δρόμοι έγιναν... ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν και φερτά υλικά κατέβηκαν από τις καμένες πλαγιές, γεμίζοντας το επαρχιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο evima.gr. Μηχανήματα έργου δεν σταματούν απομακρύνουν βράχους, χώματα και λάσπες μετά τις κατολισθήσεις.

Υπάρχουν διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο δίκτυο υδροδότησης. Ποτάμια και ρέματα υπερχείλησαν σε Αχλάδι και Αγία Άννα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις.

«Δεκάδες τα πλημμυρισμένα σπίτια, καταστρωμένοι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο από Ελληνικά προς Αγία Άννα και επειδή υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα θα κοπεί η κυκλοφορία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Και συμπλήρωσε: «Οι δυο Δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικο οδικό δίκτυο».

Κακοκαιρία «Αθήνα»: Εκατατοντάδες τα πλημμυρισμένα σπίτια στην Εύβοια

Κακοκαιρία: Η Εύβοια δοκιμάζεται ξανά – Η Αθηνά έφερε μεγάλες καταστροφές
 

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Εύβοια - Τι δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου

 

Ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, έκανε λόγο για δραματική κατάσταση, και πολύ σημαντικές καταστροφές στα χωριά Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά.

«Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Παραλία Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική» δήλωσε.

«Βομβαρδισμένο» τοπίο στη Βόρεια Εύβοια με πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία στην περιοχή Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας
«Βομβαρδισμένο» τοπίο στη Βόρεια Εύβοια με πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία στην περιοχή Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας © evima.gr

Και πρόσθεσε: «Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια».

Στη Βόρεια Εύβοια προκλήθηκαν πλημμύρες από την κακοκαιρία, με τα φερτά υλικά από τις πλαγιές να φθάνουν στη θάλασσα
Στη Βόρεια Εύβοια προκλήθηκαν πλημμύρες από την κακοκαιρία, με τα φερτά υλικά από τις πλαγιές να φθάνουν στη θάλασσα © evima.gr

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 02.30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους» κατέληξε.

Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας

Σε νέες του δηλώσεις ο δήμαρχος Μαντουδίου στη Βόρεια Εύβοια, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, γνωστοποίησε ότι «στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο».

Και πρόσθεσε: «Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι τον Κοτσικιά. Βλέπουμε ακόμη τέσσερις εγκλωβισμένους, μας μιλάνε στο τηλέφωνο».

«Στις 04.00 το πρωί σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή που έχει γίνει στο ανατολικό μέτωπο, από την Αγία Άννα μέχρι μέχρι τον Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου» δήλωσε επίσης.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως δεν υπάρχει νερό αυτήν την στιγμή στην περιοχή, καθώς οι πλημμύρες κατέστρεψαν και το δίκτυο ύδρευσης. «Επιχειρούν πάνω από 20 μηχανήματα σε όλο το δήμο» εξήγησε.

Λέκκας για πλημμύρες στην Εύβοια: «Χρειάζονται στοχευμένα έργα»

Ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Οργανισμού, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, για τις καταστροφές και τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά» τόνισε: «Αναμφίβολα είχαμε μια μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή».

Και εξήγησε: «Χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων».

«Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση, που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία» ανέφερε επίσης για τη Βόρεια Εύβοια, ενώ οι εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιοχή κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ευθύμης Λέκκας για βροχοπτώσεις στη Βόρεια Εύβοια | Τώρα ό,τι συμβαίνει 10/10/2021 | OPEN TV

Στη Βόρεια Εύβοια εκτάκτως ο Χρήστος Τριαντόπουλος - Μεγάλες πλημμύρες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο φυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μεταβαίνει στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Αθηνά», σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ