Ελλαδα

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και δικαιώματα για εμβολιασμένους

Στις 15.00 οι ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη - Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαζόμενη στην εστίαση με μάσκα για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα και προνόμια σε κλειστούς χώρους ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης
Εργαζόμενη στην εστίαση με μάσκα για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα και προνόμια σε κλειστούς χώρους ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης © EUROKINISSI

Νέα μέτρα και διευκολύνσεις για πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ανακοινώνει ο Θάνος Πλεύρης, με αλλαγές στις «κόκκινες» περιοχές και έμφαση στην εστίαση

Εντός της ημέρας ανακοινώνονται τα νέα μέτρα που αφορούν σε πολίτες, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού. Τις ανακοινώσεις για τα προνόμια σε εστίαση και ψυχαγωγία θα κάνει σήμερα Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ξεκινά στις 10.00 το πρωί και στις 15.00 γίνονται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα και τις αλλαγές που θα ισχύσουν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η περαιτέρω χαλάρωση στοχεύει να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε όσους πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, φέρνοντας πιο κοντά μια «κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας. Τα νέα μέτρα είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε εστίαση, ψυχαγωγία, και στους κλειστούς χώρους.

Στόχος είναι να δοθούν περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους, ενώ στο μικροσκόπιο των αλλαγών μπαίνουν και οι «κόκκινες» περιοχές. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να επιτρέπεται η μετακίνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους μετά τη 01.00 το βράδυ που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται το Υπουργείο Υγείας να ανάψει το πράσινο φως για να υπάρχουν όρθιοι σε κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπεται ο χορός. Βασική προϋπόθεση στους χώρους αυτούς, να κινούνται μόνο εμβολιασμένοι.

Τα νέα μέτρα και προνόμια φέρνουν αλλαγές και σε άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Μεταξύ άλλων ανεβάζουν την πληρότητα στο 100% σε κινηματογράφους και θέατρα. 

Εμβολιασμένοι: Επιστροφή στην κανονικότητα και τέλος τα λοκντάουν ΕΡΤ 5/10/2021

Νέα μέτρα σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση - Τι εξετάζεται για τους εμβολιασμένους

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί για τους πλήρως εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση. Ο πολίτης, δηλαδή, που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, να μπορεί να μπαίνει:

  • χωρίς μάσκα,
  • χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στα τετραγωνικά,
  • χωρίς απαγόρευση μουσικής,
  • χωρίς περιορισμό στον χορό και
  • χωρίς να είναι υποχρεωμένος να κάθεται (σ.σ. θα επιτρέπονται οι όρθιοι).

Το συγκεκριμένο πλαίσιο με τα νέα μέτρα αναμένεται να ισχύσει και στις «κόκκινες» περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη η οποία βρίσκεται σε μίνι lockdown. Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα κατάστημα για να επωφεληθεί από το νέο πλαίσιο ελευθεριών, θα πρέπει να απασχολεί προσωπικό, το οποίο είναι πλήρως εμβολιασμένο. Απώτερος στόχος να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα από τη στιγμή που όσο περνούν οι ημέρες και η θερμοκρασία πέφτει, ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους. 

Γκάγκα για νέα μέτρα: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

«Σε εσωτερικούς χώρους όταν είμαστε μόνο εμβολιασμένοι πιθανόν να μπορούμε να αφαιρέσουμε τις μάσκες» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Κατάστημα εστίασης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους περιλαμβάνεται στα νέα μέτρα και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους που εξετάζονται από το Υπουργείο Υγείας
Κατάστημα εστίασης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους περιλαμβάνεται στα νέα μέτρα και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους που εξετάζονται από το Υπουργείο Υγείας © EUROKINISSI

Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε τρομακτικά μακριά από τον στόχο εμβολιασμού του 70% με 80% του ενήλικου πληθυσμού. Νομίζω ότι έχει γίνει μια πολύ καλή κάλυψη. Σαφώς θέλουμε μεγαλύτερη. Αυτήν τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 157 διασωληνωμένους και από αυτούς τρεις είναι εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 92% είναι μη εμβολιασμένοι, όταν ήδη οι μισοί περίπου από τους ενήλικες έχουν εμβολιαστεί».

Πλεύρης: «Περισσότερα προνόμια για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι»

«Ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις "κόκκινες" περιοχές δεν είναι lockdown. Μπορεί οι πολίτες να έχουν περιορισμούς κινήσεων, στη μουσική, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει» τόνισε σε δηλώσεις του ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. Δεν σας λέω κάτι παραπάνω, όχι επειδή είμαι κρυψίνους, αλλά επειδή αύριο συνεδριάζει και η Επιτροπή και αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεννόηση και αφού μιλήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων».

«Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα, οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτήν τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή» σημείωσε ακόμη.

«Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, και εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν "δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;"» συμπλήρωσε.

Θαμώνες σε νυχτερινό μαγαζί χορεύουν και διασκεδάζουν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο χορός και οι όρθιοι στα νέα μέτρα και προνόμια για πλήρως εμβολιασμένους που έχουν τεθεί επί τάπητος στο Υπουργείο Υγείας
Θαμώνες σε νυχτερινό μαγαζί χορεύουν και διασκεδάζουν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο χορός και οι όρθιοι στα νέα μέτρα και προνόμια για πλήρως εμβολιασμένους που έχουν τεθεί επί τάπητος στο Υπουργείο Υγείας © Unsplash

«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε. Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε κάποιους καλύτερους στόχους. Αλλά να συμφωνήσω σε κάτι που είπατε.

» Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδεολογικοποίηση. Δεν λέω για αυτόν που φοβάται. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει» κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανακοινώνει εντός της ημέρας τα νέα μέτρα για τους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οικονόμου: «Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται να έχουν μεγαλύτερα προνόμια»

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε ξεκαθαρίσει: «Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που αντιστοιχούν στη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια για να "θωρακιστούμε" από τον κορωνοϊό. Και πρόσθεσε ότι «αύριο ο κ. Πλεύρης θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρελάσεις και το αν και πώς θα γίνουν, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «φέτος δεν είναι όπως πέρυσι και έχουμε πολλούς εμβολιασμένους».

«Ο κόσμος δικαιούται και αξίζει μια κανονικότητα. Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει και να ζήσουμε συνθήκες σκληρού lockdown. Να πω, ότι παρατηρώντας κανείς τους αριθμούς και όσους είναι διασωληνωμένοι, διαπιστώνει ότι αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ας είναι ένα μήνυμα αυτό για να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αξιoποιήσουν το δώρο της επιστήμης» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου, την ώρα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να ανακοινωθούν από τον Θάνο Πλεύρη τα νέα μέτρα και τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ