Πολιτικη & Οικονομια

Το #αποχη_απο_την_εστιαση δεν είναι απειλή. Είναι δώρο

Για να ολοκληρωθεί η προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει οι συμπολίτες που θέλουν να απέχουν από την εστίαση να απέχουν και από κάθε άλλη κοινωνική δραστηριότητα

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το #αποχη_απο_την_εστιαση δεν είναι απειλή. Είναι δώρο
© EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η #αποχη_απο_την_εστιαση και πώς κάθε απειλή αποχής από ανεμβολίαστους είναι μια διαβεβαίωση ασφάλειας για τους εμβολιασμένους

Λίγα πράγματα με έχουν κάνει να νιώσω την ελπίδα που με έκανε να νιώσω το hashtag #αποχη_απο_την_εστιαση με το οποίο διάφοροι ανεμβολίαστοι συμπολίτες δηλώνουν την πρόθεσή τους να απέχουν από καφέ και εστιατόρια και ταβέρνες και μπαρ και γενικά από όλα τα καταστήματα στα οποία για να μπεις πρέπει να είσαι εμβολιασμένος. 

Η εκδήλωση της επιθυμίας για αποχή ήρθε πάνω σε μια περίοδο που πολλοί αναρωτιόμαστε αν τα καταστήματα εστίασης θα είναι ασφαλή και αν οι έλεγχοι θα είναι σοβαροί και αν γενικά αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσεις ν’ αρπάξεις τίποτα μόνο και μόνο για μια έξοδο. Χάρη στην αποχή των ανεμβολίαστων συμπολιτών η απορία μας γίνεται λιγότερο βασανιστική και όσο να ‘ναι το αίσθημα ασφάλειας μεγαλώνει (ή το αίσθημα ανασφάλειας περιορίζεται).  

Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, η αποχή δεν αναφέρεται μόνο στους κλειστούς χώρους, εκεί δηλαδή που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι, αλλά σε όλους τους χώρους οι οποίοι σίγουρα θα είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους συμπολίτες που φοβούνται την εξέλιξη, την επιστήμη και τις βελόνες. Στην πραγματικότητα, είναι το δεύτερο καλύτερο που μπορούν οι συμπολίτες αυτοί να κάνουν για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία κι αφού το πρώτο, δηλαδή να εμβολιαστούν, δεν έχουν ούτε την πνευματική ούτε την ψυχολογική συγκρότηση για να το κάνουν, μας αρκεί.  

Φυσικά για να ολοκληρωθεί η προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει οι συμπολίτες που θέλουν να απέχουν από την εστίαση να απέχουν και από κάθε άλλη κοινωνική δραστηριότητα. Είναι κρίμα να κάνουν μισές δουλειές και να μην εκδηλώσουν με σαφήνεια την αντίθεση τους σε μια κοινωνία που στην πλειονότητα της εμβολιάζεται. Θα ήταν καλό λοιπόν το #αποχη_απο_την_εστιαση να ακολουθηθεί από τα hashtags #αποχη_απο_τις_πλατειες #αποχη_απο_τα_σχολεια #αποχη_απο_την_εργασια #αποχη_απο_συγκεντρωσεις #αποχη_απο_τις_παρελασεις και για να μη χανόμαστε σε υποκατηγορίες, όλα αυτά να ενωθούν στο hashtag #δεν_βγαινουμε_απο_το_σπιτι_ο_κοσμος_να_χαλασει.

Κάποιος μπορεί να πει πως η σοβαρότητα των ανθρώπων που δεσμεύονται σε αποχή ορίζει και τη σοβαρότητα της δέσμευση τους και ενώ η παρατήρηση είναι σωστή θα την προσπεράσω καθώς η ιδέα χώρων καθαρών από ανεμβολίαστους είναι τόσο ευχάριστη που δεν θέλω να την χαλάσω για κανέναν λόγο. 

Κάποιος άλλος μπορεί να αναρωτηθεί «δηλαδή χωρίς ανεμβολίαστους οι χώροι θα είναι απολύτως ασφαλείς;» και προφανώς η μόνη απάντηση που μπορεί να πάρει είναι το «όχι». Θα είναι όμως λιγότερο επικίνδυνοι, γιατί οι εμβολιασμένοι α) μεταδίδουν πιο δύσκολα τον κορωνοϊό και β) με το να εμβολιαστούν απέδειξαν ότι έχουν ενα μίνιμουμ αντίληψης και κοινωνικής ευθύνης που τους καθιστά αντάξιους μιας μίνιμουμ εμπιστοσύνης.     

Σε περίπτωση που κάποιοι μαγαζάτορες ανησυχούν, να τους διαβεβαιώσω πως κάθε απειλή αποχής από ανεμβολίαστους είναι μια διαβεβαίωση ασφάλειας για τους εμβολιασμένους αλλά και μια διαβεβαίωση για τους ίδιους πως το μαγαζί τους δεν θα μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα (εκτός αν είναι ήδη).   

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι, αφού η πολιτεία δεν είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, αρκετά θαρραλέα ωστε να επιβάλει τους απαραίτητους εμβολιασμούς και περιορισμούς, η πρόθεση των ανεμβολίαστων συμπολιτών να απέχουν από την εστίαση είναι ένα καλοδεχούμενο δώρο, ένα χρήσιμο πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να δεχτούμε με χαμόγελο. Φίλοι μαγαζάτορες για κάθε ανεμβολίαστο που χάνετε, θα κερδίζετε δυο εμβολιασμένους που πια δεν θα φοβούνται να επισκεφθούν τα μαγαζιά σας. Συμπολίτες ανεμβολίαστοι, σας ευχαριστούμε και εις μακρύτερα. Και μπράβο σας.  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ