Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη διασπορά
3.273 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα
Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν μεγάλη διασπορά κορωνοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στη χώρα.
«Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας» ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα από το Υπουργείο Υγείας σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, ο Χαράλαμπος Γώγος. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης παρουσίασαν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Στην Κρήτη έχουμε συνεχή ροή κρουσμάτων» ανέφερε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά και σε άλλα νησιά της χώρας, όπως Νάξος, Πάρος, Μύκονος και Ρόδος. Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, να κάνουν το διαγνωστικό τεστ και να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό (αποστάσεις, μάσκα, πλύσιμο χεριών).
«Έχουμε τη μικρότερη αναλογία διασωληνωμένων και θανάτων σε σχέση με τα υψηλά κρούσματα. Τα εμβόλια παίζουν κεντρικό ρόλο. Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων» τόνισε επίσης.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Γώγος ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική, έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, καθώς πλέον ανιχνεύεται στο 85% των νέων δειγμάτων που περνούν από έλεγχο.
«Έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχό της» ανέφερε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας: «Η επανεμφάνιση της λοίμωξης έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη παντού».
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι ανεμβολίαστοι, να κάνουν το εμβόλιο για κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, καθώς ακόμα και όταν ένας εμβολιασμένος «κολλήσει» τον ιό, νοσεί ήπια. Επιπλέον, επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στα νοσοκομεία δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Στο 96,5% η κάλυψη ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό στην Κρήτη
Ο κ. Γώγος σημείωσε ακόμη οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την ελληνική επικράτεια μειώνονται, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται επείγουσα και συνεχή ιατρική φροντίδα.
«Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%» τόνισε. Για την Κρήτη σημείωσε ότι η κάλυψη ΜΕΘ στα νοσοκομεία του νησιού έχει φθάσει το 96,5%. Όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή αύξηση. «Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων» δήλωσε, ενώ για τον δείκτη θετικότητας είπε ότι κυμαίνεται στο 3 με 4%.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, ο οποίος κάλεσε το 10% των υγειονομικών που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, να σπεύσει άμεσα να εμβολιαστεί. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο κορωνοϊός είναι η «νόσος των νέων», ωστόσο παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση των νέων κρουσμάτων προς μεγαλύτερες ηλικίες.
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Το μήνυμα Κοντοζαμάνη στη live ενημέρωση
Από τη μεριά του, έκκληση στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι, να κάνουν άμεσα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας». Και ξεκαθάρισε ότι για όσους δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί.
«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις, ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά, ούτε και αστερίσκους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης ξεκίνησε και επίσημα το Πατρινό Καρναβάλι, με το σύνθημα «Βγες από την Οθόνη»
Τεράστια η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Έγραψαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια στο σπίτι του Παναγιώτη Γκλαβίνη - Καταδικάζει ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου
«Οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει, αλλά εμφανίζονται πιο επιλεκτικά»
Πού αναμένονται βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις
Γιατί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα δεν εορτάζονται την ίδια ημερομηνία
24ωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας, Δομή Φιλοξενίας και τηλεφωνικής γραμμής
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
Παρά την επιρροή και τη δύναμη που συγκέντρωνε, διατηρούσε χαμηλό προφίλ μέχρι τέλους
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στη σπουδαία ηθοποιό του κινηματογράφου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών
Απειλή για την οικονομία συνολικά το θέμα της στέγης | Έρευνα της διαΝΕΟσις και του ΙΟΒΕ: «Η στέγαση στην Ελλάδα: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές»
Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ
Το μεσημέρι η παράδοση του Λαβάρου στο Δημαρχείο - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα, εμπειρίες και αποτελέσματα από μια σειρά δράσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.