Ελλαδα

Μητσοτάκης: Δημιουργία νέας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων

Τι είναι η EMOΔΕ - Πώς θα λειτουργεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές EUROKINISSI

ΕΜΟΔΕ: Τι είναι η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις εξελίξεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, προανήγγειλε τη δημιουργία μιας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).

Η ΕΜΟΔΕ θα στελεχωθεί από έμπειρα παλαιά στελέχη της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέλη της θα μπορούν να μπαίνουν στο δάσος και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο. 

«Μπορεί να ζητήσουμε και τη συνδρομή για τεχνογνωσία από άλλες χώρες. Ίσως προχωρήσουμε και σε προσλήψεις. Θα θέλαμε να αποτελείται από 500 άτομα».

Μητσοτάκης: Η συγγνώμη είναι η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος

«Η συγγνώμη είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Δεν είναι παθητική προσέγγιση, είναι η αφετηρία, δεν είναι το τέλος, για να γίνουν όσα πρέπει. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος.

Οι ευθύνες, στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι κατά τη διάρκεια της μάχης. Δεν αφορούν πάντα σε πρόσωπα, αφορούν και σε δομές.

Πρέπει να αποδοθούν μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό, όχι εν βρασμώ. Έχουμε αποδείξει ότι δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, αλλά κατανοούμε ότι αυτό δεν ήταν πάντα αρκετό», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την απόδοση ευθυνών, αλλά και τη συγγνώμη που απηύθυνε σε μήνυμά του πριν από λίγες ημέρες. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, τις παρεμβάσεις για τους πληγέντες, αλλά και τις παρεμβάσεις που θα προστατεύσουν από πλημμυρικά φαινόμενα. 

Μητσοτάκης: Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις

«Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητό από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν ένας οργανωμένος μηχανισμός εκκενώσεων, όπως το 112. Άλλες χώρες δεν έχουν τόσο προηγμένο σύστημα. Είδατε τη συζήτηση που γίενται για τις εκκενώσεις μετά τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία», είπε ερωτηθείς για τις εκκενώσεις οικισμών και τα σχόλια που ακούστηκαν ή γράφτηκαν για τις προληπτικές εκκενώσεις που έγιναν.

«Κάποιοι παρέμειναν και βοήθησαν παρά τις εκκενώσεις. Το κράτος οφείλει να έχει εικόνα που κατευθύνεται η φωτιά και να κάνει προληπτικές εκκενώσεις. Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα εναέρια μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα αποτελεσματικά. Προβλέπεται νέα σημαντική ενίσχυση του στόλου μας με νέα καναντέρ. Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα, αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα που ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ