Ελλαδα

Ο Ξενώνας που φροντίζει αστέγους και από την Covid-19

«Μια από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες, αυτή των αστέγων χρηστών, επιλέγει τον δρόμο της ευθύνης και της προστασίας της δημόσιας υγείας και εμβολιάζεται»

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιλάει στην Athens Voice η Φωτεινή Λεομπίλλα του Ξενώνα Αστέγων Χρηστών
Ξενώνας Αστέγων Χρηστών © Fotini Leobilla facebook

Η επικεφαλής του Ξενώνα Αστέγων Χρηστών, Φωτεινή Λεομπίλλα μιλάει στην ATHENS VOICE

Τον Απρίλιο του 2020, όταν το βασικό σύνθημα στην χώρα ήταν το «Μένουμε Σπίτι», κάποιοι άνθρωποι όντως βρήκαν κάπου να μείνουν και να αφήσουν τις ρυπαρές γωνιές του αθηναϊκού κέντρου. Τότε, στην οδό Χαλκοκονδύλη, έναν σχετικά δύσκολο δρόμο στο βαθύ κέντρο της πρωτεύουσας, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων άνοιξε τις πύλες του για τους τοξικοεξαρτημένους αστέγους το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο Ιονίς, με έναν νέο τίτλο: Ξενώνας Αστέγων Χρηστών

Οι καταιγιστικές εξελίξεις του τελευταίου έτους δεν έχουν δώσει χώρο σε θετικές ειδήσεις- στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο ότι οι «αόρατοι» δυστυχείς του κέντρου βρήκαν ένα κρεβάτι και φαγητό, αλλά και μια φροντίδα απέναντι στην πανδημία.

Αφορμή για αυτό ρεπορτάζ αποτέλεσε η ανάρτηση στα social media της επικεφαλής του Ξενώνα, Φωτεινής Λεομπίλλα, με την οποία ενημέρωνε ότι «μια από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες, αυτή των αστέγων χρηστών, επιλέγει τον δρόμο της ευθύνης και της προστασίας της δημόσιας υγείας και εμβολιάζεται».

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας μα λίγοι διερωτήθηκαν το τι συμβαίνει με αυτούς τους «αόρατους» ανθρώπους στο δρόμο. Η κ. Λεομπίλλα, μιλώντας στην  Athens Voice, μας «ξεναγεί» κατά κάποιο τρόπο στο πώς μια μερίδα τοξικοεξαρτημένων της Αθήνας διαχειρίζεται την πανδημία. 

Οι τοξικοεξαρτημένοι άστεγοι είναι από τα πιο δύσκολα κοινωνικά σύνολα, άρα το να έχεις πείσει 34 να εμβολιαστούν, μοιάζει με κατόρθωμα. Απομένουν όμως πολλά, δοθέντος ότι στους δρόμους της πόλης καθημερινά διαμένουν περί τους 500 ανθρώπους σε αυτή τη συνθήκη. Η κ. Λεομπίλλα σημειώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα, δεν γνωρίζουν καν τον ΑΜΚΑ τους (αν έχουν κιόλας).

Στον Ξενώνα δεν πάνε όλοι. Προσώρας διαμένουν περίπου 60 φιλοξενούμενοι, οι οποίοι έχουν κάνει την σχετική αίτηση και πληρούν τα κριτήρια. Άπαντες έχουν το δικό τους δωμάτιο, έχουν καθημερινό συσσίτιο (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχει κι ένας ενδιάμεσος καφές με τη συμμετοχή των ιδίων των ωφελούμενων, σε μια κοινή θεραπευτική προσπάθεια.

Από την αρχή του εγχειρήματος έχουν περάσει από τον Ξενώνα τουλάχιστον 190 άνθρωποι- άλλοι έφυγαν διότι η ζωή τους πήρε μια θετική στροφή, άλλοι διότι προκαλούσαν προβλήματα στους υπόλοιπους φιλοξενούμενους και τηρήθηκαν οι κανονισμοί που προβλέπουν την απομάκρυνση τους.

Στον Ξενώνα γίνεται σταθερή προσπάθεια σύνδεσης των ωφελούμενων με προγράμματα απεξάρτησης- όπως μας τονίζει η κ. Λεομπίλλα «τους κινητοποιούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Στην εποχή της πανδημίας
 

Η όλη προσπάθεια φαντάζει βουνό- πρέπει να διαχειριστείς ανθρώπους που ναι μεν θέλουν να πάρουν ανάσα από τον εφιάλτη στον οποίο βρίσκονται, αλλά παράλληλα να τους διδάξεις πώς να διαχειριστούν μια νέα κατάσταση. Η κ. Λεομπίλλα λέει ότι εξ αρχής τους έγιναν εκπαιδεύσεις στο να φοράνε μάσκα, να προσέχουν την ατομική τους υγιεινή, ενώ το τελευταίο διάστημα, με την συνδρομή της γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας, γίνεται κι ένα rapid test την εβδομάδα.

«Υπάρχει μια προσοχή εστιασμένη στην Covid, ειδικά τώρα με την Μετάλλαξη Δέλτα όλοι είναι πιο προσεκτικοί», σημειώνει η επικεφαλής του Ξενώνα, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα των περίπου 15 μηνών είχαν τρία περιστατικά κορωνοϊού, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς να υπάρξει διασπορά.

Οι εργαζόμενοι στον Ξενώνα ακολουθούν ειδικά πρωτόκολλα, ενώ αν εντοπιστούν συμπτώματα στους φιλοξενούμενος, αμέσως διεξάγεται rapid test και ακολουθούν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η κ. Λεομπίλλα σημειώνει ότι στην Αθήνα -βάσει των καταμετρήσεων που έχουν γίνει- βρίσκονται καθημερινά περί τους 400 με 500 ανθρώπους, εξαρτημένους από τοξικές ουσίες και κατ' επέκταση αστέγους.

«Δεν είναι μη διαχειρίσιμο το πρόβλημα», τονίζει, προτείνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια με μπροστάρη των ΕΟΔΥ και σύμπραξη των ομάδων που ασχολούνται με τους τοξικοεξαρτημένους αστέγους, ώστε να προχωρήσει δια της πειθούς ο εμβολιασμός με συνοπτικές διαδικασίες (επί τόπου, με το μονοδοσικό, κλπ). Είναι σαφές ότι προέχει η προστασία της υγείας.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ