Ελλαδα

Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την «αποσυμπίεση» των μέτρων

Οι περιορισμοί που θα χαλαρώσουν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lockdown - Αθήνα
Lockdown - Αθήνα © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κορωνοϊός: Σήμερα οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών και οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τις αλλαγές στο lockdown.

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των ειδικών, κατά την οποία θα γίνουν και οι τελικές εισηγήσεις για το lockdown. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα αποφασιστούν μικρές προσαρμογές στα ισχύοντα μέτρα, τις οποίες θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ποιες αλλαγές προκρίνονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα εισηγηθεί το SMS με αριθμό 6 να περιλαμβάνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, χωρίς τον περιορισμό των δύο χιλιομέτρων και με αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο. 

Οι αλλαγές αυτές κρίνονται απαραίτητες από την κυβέρνηση και λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, με την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους να λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της πανδημίας.

Κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Παράλληλα, συζήτηση θα γίνει και για να ανοίξουν κομμωτήρια/κέντρα αισθητικής στις 22 Μαρτίου με ραντεβού. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο ωστόσο θεωρείται λιγότερο πιθανό σενάριο, τα δικαστήρια αναμένεται να ανοίξουν άμεσα μετά την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν θα υπάρξει σήμερα κάποια εισήγηση και η συζήτηση θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα και με τον αριθμό των κρουσμάτων. 

Μητσοτάκης: Αλλαγές ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε κάποιες αλλαγές στα μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας». Από την κυβέρνηση μιλούν για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο διάστημα. 

Προανήγγειλε ήπια χαλάρωση μέτρων ο Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Mega ανέφερε πως τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα, είναι «προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων».

Ο υπουργός στάθηκε στην κούραση που νοιώθουν οι πολίτες από την παρατεταμένη διάρκεια του lockdown και προανήγγειλε πως το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα γίνει είτε τέλος Μαρτίου είτε αρχές Απριλίου.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε και σημείωσε πως θα είναι «λίγες οι εβδομάδες που θα χρειαστεί να κάνουμε ακόμη υπομονή».

Δημόπουλος: Κάθε μέρα πάνω από 200 εισαγωγές στην Αττική

Tα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα. «Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών. Υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή».

«Πάντα όταν αδειάζει θέση ειδικευόμενου μέχρι να έρθει ο επόμενος μεσολαβούν 2 – 3 μήνες λόγω γραφειοκρατικής διαδικασίας», διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Θωμαΐδης: Πολλά κρούσματα και την επόμενη εβδομάδα

«Οι αναλύσεις στα δείγματα των λυμάτων σοκάρουν», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, στον ΣΚΑΪ, προβλέποντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα. «Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη», τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης.

«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%», υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου και 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα». 

«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική και είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση», διευκρίνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων  φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες».

Πελώνη: Δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων

«Δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία», τόνισε μιλώντας στο «Θέμα 104,6» η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Βασικό ζητούμενο, υπογράμμισε, είναι «η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας».

«Άρα, μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων», σημείωσε η κα Πελώνη.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν». Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19.00, η οποία, όπως είπε «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Ανέφερε δε ότι η μέρα μεγαλώνει, αλλάζει ο καιρός, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για να μεταφερθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ