Ελλαδα

Κορωνοϊός - Μέτρα: Παράταση lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη

23.500 ενεργά κρούσματα - Δείκτης θετικότητας στο 6% - Οι περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα παράταση για το lockdown στην Αττική ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Νέα παράταση για το lockdown στην Αττική ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όλα τα νεότερα για lockdown, σχολεία, μέτρα και self test στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό, με τον Νίκο Χαρδαλιά να κάνει ανακοινώσεις.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 η live ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως έγινε γνώστο, την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το λιανεμπόριο, τα σχολεία και τις μετακινήσεις μεταξύ δήμων, καθώς το self testing μεταξύ άλλων δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 637 στην Αττική, την ώρα που ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται λίστα αναμονής για τον εμβολιασμό σε περίπτωση ακύρωσης ενός προγραμματισμένου ραντεβού για εμβόλιο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μαζί με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις για το Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και το self test.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 23.500. Όπως είπε, για πρώτη φορά -μετά από 7 εβδομάδες- παρατηρούνται σημάδια σταθεροποίησης. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι σταθερά στα 44 έτη, την ώρα που ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 6%. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 470/ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς στην ελληνική επικράτεια. 7 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ηλικίας 55 ετών και άνω. 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της διασποράς στη συμπρωτεύουσα.

Όπως είπε, καταγράφονται 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την ημέρα. Στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται πως υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 3.000 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 2/3 στη Θεσσαλονίκη. Οι κλίνες ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία είναι γεμάτες κατά 77%.

Αναφορικά με τον δείκτη θνησιμότητας στην Ελλάδα, αυτός διαμορφώνεται κάτω από το 5%.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Πώς θα γίνει το άνοιγμα στις δραστηριότητες - Η διπλή μάσκα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι εξετάζεται μεταξύ άλλων και η διπλή μάσκα ή η μάσκα με ενισχυμένη προστασία για τους κλειστούς χώρους, καθώς θα ανοίγουν περισσότερες δραστηριότητες. «Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα».

«Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, τα ατομικά τεστ (self test) που έρχονται και στην Ελλάδα. Μια φορά την εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ανθρώπων» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση με στόχο τη διακοπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Νίκος Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές παραμένουν και ποιες μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι υπάρχει νέα παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

«Στο "βαθύ κόκκινο" (Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου) παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος και Μύκονος» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και στους ακόλουθους δήμους: «Κάλυμνος, Χίος, Ανώγεια (Κρήτη), Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κατερίνη, Αμφίπολη, Σκιάθος, Καρδίτσα, Καστοριά και Ορεστιάδα».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι από αύριο, Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, στις 06.00 το πρωί μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» οι ακόλουθες περιοχές:

  • Π.Ε Κοζάνης (αύξηση 81,8% στα ενεργά κρούσματα)
  • Π.Ε. Πέλλας (αύξηση 101,9%)
  • Δήμος Γρεβενών (τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα)
  • Δήμος Κιλκίς (αύξηση 129,4%)
  • Δήμος Βέροιας (αύξηση 116,2%).

«Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το βαθύ κόκκινο την άλλη βδομάδα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την παράταση του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 5 Απριλίου 2021 για τη Λέρο και τη δημοτική κοινότητα Γαλατινής του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Παράταση lockdown στην Αττική για τον κορωνοϊό μέχρι τις 5 Απριλίου 2021
Κορωνοϊός στην Αθήνα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ωστόσο, από τις 29 Μαρτίου, αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτήν τη στιγμή στη Λέρο. Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί.

Βασίλης Κοντοζαμάνης για self test - Ποιοι θα το κάνουν υποχρεωτικά - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μίλησε για το self test, δίνοντας έμφαση ποιοι θα το κάνουν υποχρεωτικά.

«Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων» εξήγησε.

Και σημείωσε ότι το self test θα γίνεται από τη μύτη ή με σάλιο από το στόμα, με τις οδηγίες χρήσης να είναι απλές και εύκολες -κάτι που επεσήμανε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός τις πρώτες ημέρες, εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, καθώς είναι εργασιακά ενεργοί και συνδέονται άμεσα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι σε περίπτωση που υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, οι πολίτες θα κάνουν άμεσα rapid test σε δημόσια βάση για να  επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ όλα τα δικαιώματα π.χ. απουσία από το σχολείο και άδεια από την εργασία, θα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ.

Όπως είπε, υποχρεωτικό θα είναι σε ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση και δικαστήρια, ενώ για τα σχολεία θα προβλέπεται self test μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ