Ελλαδα

Παράταση lockdown και κλειστά σχολεία - Με μέτρα η Καθαρά Δευτέρα

Πώς θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lockdown στην Αθήνα για τον κορωνοϊό
Lockdown στην Αθήνα για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σχολεία, lockdown, μέτρα, «κόκκινες» περιοχές και Καθαρά Δευτέρα - Οι ανακοινώσεις που έγιναν στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Ανακοινώσεις έγιναν για τα σχολεία, την Καθαρά Δευτέρα και τα μέτρα που ισχύουν, την παράταση του lockdown και τις περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο».

Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.405 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 1.137 στην Αττική, τα 235 στη Θεσσαλονίκη και τα 101 στην Κρήτη. Στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασαν όλα τα νεότερα με τη διασπορά κορωνοϊού στην Ελλάδα (δείκτης μετάδοσης Rt), την κατάσταση στις ΜΕΘ και τις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Πειραιά, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό θετικότηταςΟ Νίκος Χαρδαλιάς έκανε τις ανακοινώσεις για το lockdown και τα μέτρα την Καθαρά Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας ότι κλείνουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα για δύο εβδομάδες. Σε αρκετές περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ, την ώρα που τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα εντείνουν ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Κοντοζαμάνης διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ και επιλογή ασθενών από γιατρούς.

Νίκος Χαρδαλιάς: Πώς θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα - Όλα τα μέτρα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό, τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις.

Επιπλέον, αναφορικά με τα SMS, διευκρίνισε:

  • Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τη μόνιμη κατοικία.
  • Για το SMS 6 δεν προβλέπεται αυτοκίνητο ή άλλο όχημα παρά μόνο η μετακίνηση με πόδια ή ποδήλατο. Αυτό σημαίνει ότι ο χαρταετός και το πέταγμά του μπορεί να γίνει μόνο σε σημείο που μπορεί να καλυφθεί με τα πόδια ή ποδήλατο.

​Επιπλέον, κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία σε Αττική και Θεσσαλονίκη αρχίζει στις 21.00.

Κορωνοϊός - Ποιες περιοχές παραμένουν και ποιες μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν:

Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Σάμος, Λευκάδα, Κάλυμνος, Ρόδος, Χίος και Δήμος Ανωγείων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στην Αττική και ότι κλείνουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στην Αττική και ότι κλείνουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία © EUROKINISSI

Από αύριο, Σάββατο 13 Μαρτίου 2021, στις 06.00 το πρωί, εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο», μέχρι τις 22 Μαρτίου οι ακόλουθες περιοχές:

  • ΠΕ Χαλκιδικής
  • ΠΕ Ευρυτανίας
  • ΠΕ Λέσβου
  • Δήμος Ιωαννιτών
  • Δήμος Μετσόβου,
  • Δήμος Κατερίνης,
  • Δήμος Χανίων και
  • Δήμος Σκιάθου.

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο «κόκκινο».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα - Στο «κόκκινο» ο Πειραιάς

Παίρνοντας τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο μέσος όρος για τα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι πάνω από 2.000/ημέρα, την ώρα που ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% (για πρώτη φορά το 2021), ξεπερνώντας το «πράσινο όριο» του 4%. Η λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε σε γειτονιές της Αττικής, όπου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε διαγνωστικά τεστ, το 7%.

Τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 20.000 αυτήν τη στιγμή και αφορούν ασθενείς νεότερης ηλικίας. «Πλέον, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ διενεργούνται 45.000 τεστ κορωνοϊού ανά ημέρα» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι εισαγωγές στην Αττική ξεπέρασαν τις 500» τόνισε και πρόσθεσε πως μόνο στην Αττική έγιναν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 2.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αγγίζει το 92%.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι πάνω από 1% σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ίδια, η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό κυρίως σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, επανέλαβε ότι συνεχίζεται το «πινγκ πονγκ» ανάμεσα σε εργασία και σπίτι και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδοοικογενειακή διασπορά.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Βάνα Παπαευαγγέλου: Πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα © EUROKINISSI

Ένα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι οι εισαγωγές ασθενών άνω των 80 ετών έχουν μειωθεί δραστικά. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν αποτρέψει τουλάχιστον 12.000 νέα κρούσματα.

Για τα σχολεία τόνισε ότι η επιτροπή προτείνει «οριζόντιο λουκέτο» σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες. Τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών στους πολίτες.

Για τη μάσκα και τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού ανέφερε ότι πρέπει να τηρούνται και από τους εμβολιασθέντες, καθώς τα στοιχεία έχουν δείξει ότι το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το έκανε από το να νοσήσει (καθόλου ή σοβαρά) αλλά δεν έχει εξακριβωθεί αν εμποδίζει τη διασπορά σε τρίτους.

«Ας μην ξεχνάμε πως 95 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει και 335 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί» σημείωσε. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μειωθεί το ιικό φορτίο στην Ελλάδα, γεγονός που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες» κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου, έχοντας επισημάνει ότι παρά την επιδείνωση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα «βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ».

Μαγιορκίνης για κορωνοϊό και κρούσματα στην Ελλάδα: Οι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες - Το τρίτο κύμα ξεκίνησε

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Την τελευταία εβδομάδα οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 400 ανά ημέρα.

Όπως είπε, η επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας αναμένεται να συνοδευτεί από αύξηση των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ