Visual Browsing

Υπόθεση Proton Bank: Ένοχοι για απιστία Λαυρεντιάδης και άλλοι 8

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης © ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Οι δικαστές έκριναν ενόχους τον επιχειρηματία, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς υπαλλήλους
  • A-
  • A+
0
Υπόθεση Proton Bank: Ενοχή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 8 για τις δανειοδοτήσεις ποσών που υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την ενοχή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 8 συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση των δανειοδοτήσεων ποσών που υπερβαίνουν τα 700 εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγήσει η τράπεζα Proton Bank την περίοδο 2010-2012 σε εταιρίες συμφερόντων του επιχειρηματία, ο οποίος κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ενόχους τον επιχειρηματία, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς υπαλλήλους- στελέχη της Τράπεζας, για το αδίκημα της απιστίας ενώ τους κήρυξε αθώους από τις κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ξεπλύματος που τους βάρυναν.

Για τους 34 συγκατηγορουμένους των καταδικασθέντων, οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση των δικαστών διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση, που τον περασμένο Ιούλιο είχε εισηγηθεί για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια της Proton Bank προς εταιρίες που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονταν με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, την ενοχή συνολικά 27 από τους 43 κατηγορούμενους στη μεγάλη οικονομική υπόθεση.

Σχετικα
Συλλήψεις για αρνητές μάσκας σε τράπεζα στην Καρδίτσα
Συλλήψεις για αρνητές μάσκας σε τράπεζα στην Καρδίτσα

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την επίμαχη τριετία ενέκριναν δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρίες που ελέγχονταν αμέσως ή εμμέσως από τον επιχειρηματία.

Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε για την υπόθεση ανέφερε ότι τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, «με σκοπιμότητα αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα», εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια που εξυπηρετούσαν τον κ. Λαυρεντιάδη. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση, γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων, από εταιρία σε εταιρία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του επί των ποινών στις 13 Ιανουαρίου, αφού αποφανθεί επί των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών που υπέβαλαν ο επιχειρηματίας και οι 8 συγκατηγορούμενοι του που καταδικάστηκαν. Θα κρίνει επίσης αν και σε ποιους εκ των καταδικασθέντων θα χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Σχετικα
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με σφυρί για μία θέση πάρκινγκ (βίντεο)
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με σφυρί για μία θέση πάρκινγκ (βίντεο)

Οι κριθέντες αθώοι για την υπόθεση θεωρούν πως η απόφαση του δικαστηρίου τους δικαίωσε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος ενός εκ των αθωωθέντων: «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης.».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5