1821 Digital Gallery

Μητσοτάκης: Δεν ήταν δυνατό να αποφύγουμε το lockdown

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Χαρακτήρισε «τσουνάμι» το δεύτερο κύμα της πανδημίας
  • A-
  • A+
0
Κυριάκος Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Τι είπε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την απόφαση για το lockdown και την πορεία του Πολυτεχνείου.

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, την απόφαση για το lockdown, τον Τουρισμό και τα μέτρα που θα μπορούσα να ληφθούν καλύτερα μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η χώρα πέτυχε την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ουδέποτε η κυβέρνηση αναζήτησε εύσημα αποκλειστικότητας για αυτήν την επιτυχία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι υπάρχει μία δυσκολία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να «συμφωνήσουμε στους αριθμούς».

«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ώστε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ό,τι ήταν δυνατό έχει γίνει και συνεχίζεται να γίνεται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ένας ικανός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα κατάφερε να αυξήσει κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. Ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid tests».

Σχετικα
Κορωνοϊός - Άδειες γονιών με ανήλικα: Κατατέθηκε η τροπολογία
Κορωνοϊός - Άδειες γονιών με ανήλικα: Κατατέθηκε η τροπολογία

«Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε οριζόντιο lockdown, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψιν μου οι ειδικοί, δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Και αυτήν την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν την ίδια εκθετική αύξηση του κορωνοϊού».

«Η αύξηση κρουσμάτων δεν συνδέεται με το άνοιγμα του Τουρισμού»

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του Φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε λελογισμένη και ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, που δεν συνδέεται με το άνοιγμα του Τουρισμού», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι «εάν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα στον Τουρισμό, θα έπρεπε να την έχουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο ζήτημα του Τουρισμού και τοποθετήθηκε σχετικά με τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης. 

«Βασική αιτία διασποράς η διασκέδαση των νέων»

Σχετικα
Don’t look up, κύριε Νίκο
Don’t look up, κύριε Νίκο

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δεύτερο lockdown, χαρακτηρίζοντας ως «τσουνάμι» το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Με την ανέντιμη συμπεριφορά τους κάποιοι υπονόμευσαν την υγεία των πολλών, Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες του κορωνοϊού. Η βασική αιτία διασποράς του κορωνοϊού ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Είναι μία διαπίστωση και πρέπει να ακουστεί. Δεν στοχοποιώ τους νέους. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Προτιμώ να ακούσω ότι δώσαμε διαρκείς μάχες βάζοντας αναχώματα στον υγειονομικό εχθρό, παρά ότι παραδοθήκαμε σε αυτόν». 

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν υπάρχει ένα βράδυ που δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε αναφερόμενος στο τι θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα. Μεταξύ αυτών επεσήμανε ότι «θα μπορούσαμε να έχουν επιβάλλει τη χρήση υποχρεωτικής μάσκας νωρίτερα. Θα μπορούσαμε να είχαμε μία βδομάδα νωρίτερα τη διασκέδαση στην Θεσσαλονίκη».  

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχθηκε για το γεγονός ότι στη συνέντευξη Τύπου με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα τού απευθυνόταν στον ενικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι του το επέτρεψε ο βαθμός οικειότητας και σεβασμού στο πρόσωπο του καθηγητή με τον οποίο συνεργάζονται καθημερινά. 

«Ποτέ δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια πολιτείας, ειδικών και πολιτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να κρατηθούμε όρθιοι, για να βρει το εμβόλιο όρθια την κοινωνία. Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Κορυφή είναι το εμβόλιο». 

«Πάλι καλά που δεν κηρύξατε αντι-υγειονομικό μνημόνιο»

Την ίδια ώρα, στράφηκε και κατά της αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ βολική τακτική στην αντιπολίτευση το «μονά-ζυγά δικά μας». Στη χώρα μας ισχύει το εξής παράδοξο, ενοχοποιείται η κυβέρνηση και όχι ο κορωνοϊός. Μας είπατε “αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορωνοϊό να εξελιχθεί έτσι”. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει». 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και για την πορεία της 17 Νοέμβρη και απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, είπε: «να μην μιλούν για πορεία του Πολυτεχνείου, ρισκάροντας να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου». Σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους πολιτικούς να δηλώσουν ότι «δεν θα συμμετέχουν σε καμία πορεία και ότι δεν ενθαρρύνουν κανέναν να βρεθεί στο δρόμο».

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση». Έντονη ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα, που αναμένεται να απαντήσει κατά τη δική του τοποθέτηση. 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας»

Διχαστική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις: «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι "νικήσαμε τον κορωνοϊό" και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», συμπλήρωσε.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».

«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Νομίζω κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5