Visual Browsing

Πώς θα γίνει από αύριο Τετάρτη το «άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα

«Άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα: Αυτές είναι οι χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες
«Άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα: Αυτές είναι οι χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες/ © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από ποιες χώρες θα δεχόμαστε επισκέπτες - Τι ισχύει με χερσαία σύνορα και πύλες εισόδου
 • A-
 • A+
0
Έτσι θα γίνει το «άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 - Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Για το πώς θα γίνει από αύριο Τετάρτη το «άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα ενημερώνει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με της χώρες για τις οποίες ανοίγουν οι πύλες της Ελλάδας, με τους πρώτους ξένους επισκέπτες να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

«Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Άνοιγμα Τουρισμού στην Ελλάδα - Από πού έρχονται οι ξένοι επισκέπτες

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:

 • Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+.
 • Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών –συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
Σχετικα
Στη Μόσχα ο Χάρης Θεοχάρης - Το «άνοιγμα» στους Ρώσους τουρίστες
Στη Μόσχα ο Χάρης Θεοχάρης - Το «άνοιγμα» στους Ρώσους τουρίστες

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, δικαίωμα εισόδου στη χώρα έχουν και οι «Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ), από όπου κι αν προέρχονται».

Ακόμη, η χώρα μας -ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση- «επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά 15νθήμερο):

 1. Αλγερία
 2. Αυστραλία
 3. Γεωργία
 4. Ιαπωνία
 5. Καναδάς
 6. Μαρόκο
 7. Μαυροβούνιο
 8. Νέα Ζηλανδία
 9. Νότιος Κορέα
 10. Ρουάντα
 11. Σερβία
 12. Ουρουγουάη
 13. Ταϋλάνδη
 14. Τυνησία
 15. Κίνα.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα».

Σχετικα
Ζαχαράκη: Έρχονται τα πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Ζαχαράκη: Έρχονται τα πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, στις προβλέψεις για την ΕΕ+ περιλαμβάνονται οι χώρες της ζώνης Σένγκεν «συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας» και τις συνδεδεμένες στη Σένγκεν χώρες «Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο», όπως αναφέρεται. 

Όσον αφορά στην Κίνα, τονίζεται πως θα «εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας».

Πτήσεις - Η νέα πραγματικότητα μετά το «άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα

Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Χερσαία σύνορα - Τι ισχύει μετά το «άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Θαλάσσιες πύλες - Τα νέα δεδομένα μετά το «άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα

Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης - Έλεγχοι - Τι αλλαγές φέρνει το «άνοιγμα» Τουρισμού στην Ελλάδα

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν από το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5