Visual Browsing
Στο Βόλο το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών

Στο Βόλο το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών

Αν και υπάρχει νόμος ψηφισμένος το 2006, πολλά Δημοτικά Συμβούλια βάζουν εμπόδια

Ο Δήμος του Βόλου αναμένεται να είναι ο πρώτος στον οποίο θα δημιουργηθεί το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το πώς δεν εφαρμόζεται ένας νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή και ενώ έχει εκδοθεί σε εφαρμογή του η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και το Προεδρικό Διάταγμα.

«Το ζήτημα πλέον είναι πρωτίστως πολιτικό. Μολονότι οι συγκεκριμένες Μονάδες είναι χαμηλής όχλησης, υπάρχουν δυνάμεις, θεατές και αθέατες, οι οποίες δεν αφήνουν να δημιουργηθεί έστω ένα κέντρο αποτέφρωσης στην Αττική», υποστήριξε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πλέον το ζήτημα όχι τόσο με την τεχνική του πλευρά αλλά με την πολιτική του διάσταση διότι συστηματικά και η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να υποβοηθήσει τη διαδικασία.

Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις τις οποίες και απέδωσε στους Δήμους. «Έχουμε καθυστερήσει στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Αν και από το 2006 επετράπη για πρώτη φορά η δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε τρία χρόνια μετά», είπε ι κ. Γρηγοράκος και πρόσθεσε ότι «αν και σε πολλούς δήμους λαμβάνεται απόφαση να δημιουργηθούν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, στη συνέχεια ανακαλείται η απόφαση στα Δημοτικά Συμβούλια».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών τόσο η δημιουργία όσο και η συντήρηση τέτοιων χώρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ. «Υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που έχουν αποδεχθεί αυτήν τη διαδικασία αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα για διάφορους λόγους επανέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακαλούνται οι αποφάσεις αυτές. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο δήμος Βόλου», ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος, και διευκρίνισε ότι αυτήν τη στιγμή προχωρά η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς υπάρχει και η βούληση και όλα τα εχέγγυα και όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα και θα προχωρήσει η εγκατάσταση και δημιουργία κλιβάνου αποτέφρωσης νεκρών.

Αναφερόμενος στην Αττική ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι ο δήμαρχος Σχιστού λέει ότι η περιοχή είναι υποβαθμισμένη και ενώ στην αρχή ήταν θετικός, στη συνέχεια υπαναχώρησε και πήρε την απόφασή του πίσω διότι θεωρεί περιβαλλοντικά ανεπιθύμητη τη διαδικασία αυτή. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει θετική διάθεση από το Μαρκόπουλο Μεσογαίας που πήρε το 2011 απόφαση να γίνει αποτεφρωτήρας δίπλα από το κοιμητήριο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε επίσης πάρει μια τέτοια απόφαση αλλά και ο δήμος Ζωγράφου, όπου το έργο καθυστερεί επειδή εκεί είναι το Πανεπιστήμιο και προέκυψαν περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Αρχίζει στην ελληνική κοινωνία και στους δημάρχους να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση στο θέμα και το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών με την προτροπή του και εποπτεία του μέσα στα πλαίσια της αυστηρής τήρησης του νόμου θα καταβάλει προσπάθεια για την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος», κατέληξε ο κ. Γρηγοράκος και παίρνοντας το λόγο ο κ. Βούτσης είπε: «Ελπίζω η αναφορά σας αυτή να είναι δεσμευτική και να μην δούμε σε λίγους μήνες να αναπεμφθεί η απόφαση και για τον Βόλο».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5