Ελλαδα

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των ενστόλων

Με απόφαση του ΣτΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58850-117395.jpg

Ένστολους διαφόρων Σωμάτων δικαίωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία συνεδριάζοντας κεκλεισμένων των θυρών έκρινε πως οι περικοπές των αποδοχών τους, όπως προέκυψαν από την εφαρμογή του μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα. Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και αποφάνθηκαν σχεδόν ομόφωνα, την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης που τις προβλέπει. Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις όλων των κατηγορίες των ενστόλων είχαν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012 επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στις προσφυγές τους, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Επισήμαναν επίσης ότι, το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος, το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Υποστήριξαν τέλος ότι η μείωση των αποδοχών τους είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, και στο συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Γ.Σ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ