Ελλαδα

Άγριο ξύλο με τραυματίες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο (video)

Οι ανακοινώσεις της Συνομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξύλο στη Ρόδο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Εκτεταμένα επεισόδια με άγριο ξύλο σημειώθηκαν τη νύχτα σε ξενοδοχείο της Ρόδου όπου διεξαγόταν το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, όταν εισέβαλαν μέλη της ΔΑΣ, της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νησί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο η εισβολή έγινε στις 3:10 τα ξημερώματα «από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το συνέδριο» και ήταν περίπου 200 άτομα.

«Έσπασαν πόρτες, μπήκαν μέσα, πήγαν και με λοστούς και έσπασαν την πόρτα του συνεδριακού κέντρου, το έχουν καταλάβει και λένε ότι το συνέδριο θα γίνει όπως θέλει το ΠΑΜΕ» πρόσθεσε, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Παναγόπουλος κάνοντας λόγο για τέσσερις τραυματίες.

«Ο ένας από τους τραυματίες που είδα είναι σε άσχημη κατάσταση το πρόσωπό του είναι μπλαβί» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζοντας ότι «εδώ έχει παραβιαστεί όλος ο ποινικός κώδικας».

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν μεταξύ των τραυματιών να είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Καστοριάς Γιωργος Μαλέας και το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Ευθύμιος Θεοχάρης.

Ξύλο και τραυματίες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο

Πάντως, το ξενοδοχείο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα γεγονότα και συμπεριφορές, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απουσία της αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, οι «εισβολείς» -που πρόκειται για μέλη του ΠΑΜΕ- επιτέθηκαν στους συνέδρους που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να καταλάβουν την αίθουσα που θα διεξαγόταν το συνέδριο.

Αυτή την ώρα στελέχη της διοίκησης της ΓΣΕΕ κατευθύνονται προς Εισαγγελία Ρόδου για να υποβάλουν μηνύσεις, ενώ είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του συνεδρίου.

Άγρια επεισόδια στη Ρόδο πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «συνδικαλιστική μαφία αφού δεν υπολόγισε καλά τα νούμερα των "προσλήψεων» των μπράβων και της αστυνομικής παρουσίας, ξεκίνησε τους θεατρινισμούς παριστάνοντας τους λιπόθυμους και τους τραυματίες, καλώντας οι ίδιοι ασθενοφόρα για να τους πάνε στο νοσοκομείο, με στόχο να προκληθούν δικαστικές διώξεις».

Για τα γεγονότα της νύχτας το ΠΑΜΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Με μια αιφνιδιαστική και πειθαρχημένη κίνηση τις πρώτες πρωινές ώρες οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα όλης της χώρας έκαναν φύλλο και φτερό τα μαφιόζικα σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που είχε μετατρέψει το χώρο διεξαγωγής του συνέδριό σε ένα σφραγισμένο φρούριο, με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας, να ελέγχουν τις πόρτες και να απειλούν τους εργαζόμενους». 

ΡΟΔΟΣ : ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΑΣ ΧΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ μετά τα επεισόδια:

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη βίαια εισβολή περίπου 200 μελών του Π.Α.ΜΕ - μη συνέδρων - στο Ξενοδοχείο «ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», στις 03.30 τα ξημερώματα, τα οποία παραβίασαν πόρτες, έσπασαν τζαμαρίες και επιτέθηκαν κραδαίνοντας λοστούς σε συνέδρους και μέλη της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας.
Στο Νοσοκομείο μεταφέρονται αυτή την ώρα χτυπημένα 4 μέλη της Διοίκησης.

Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, που για ακόμη μια φορά δεν προστάτεψαν τη δημοκρατική μας διαδικασία και επέτρεψαν μια νέα εισβολή τραμπούκων, γνωστών και αγνώστων, οι οποίοι διέπραξαν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας σωρεία ποινικών αδικημάτων κατά περιουσίας και ζωής.

Η ΓΣΕΕ εγκαίρως είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και τις Αρχές και δηλώνει ότι θα αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στις 8 το βράδυ, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ομερτά μαφίας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η ανακοίνωση:

Η ομερτά της μαφίας επιβάλλει να είναι έξω από το συνέδριο της ΓΣΕΕ ακόμη και τα ΜΜΕ!

Δεν κρατάνε πια ούτε τα προσχήματα.

Στο θωρακισμένο με μπράβους και σεκιούριτι ξενοδοχείο δεν χωράνε ούτε οι εργαζόμενοι, αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι. Η ομερτά της μαφίας επιβάλλει να είναι έξω από το συνέδριο της ΓΣΕΕ ακόμη και τα ΜΜΕ.

Θέλουν να κρατήσουν τη σαπίλα τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Να μη δει κανείς τον εργοδότη να ψηφίζει σαν εκπρόσωπος εργατών.

Να μην αποκαλυφθεί η επανάληψη του φαινομένου της παρουσίας των δεκάδων φουσκωτών μέσα σε ένα ακόμη εργατικό συνέδριο.

Να ολοκληρωθεί χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας η αθλιότητα που έστησαν η ηγετική μαφία της ΓΣΕΕ μαζί με την κυβέρνηση και τα κόμματα που τους γέννησαν και τους στηρίζουν.

Η προσπάθειά τους είναι από χέρι καμένη. Είναι πλέον πολύ αργά για τους εργατοπατέρες.

Τους έχει πάρει χαμπάρι το πανελλήνιο, στην Καλαμάτα, στη Ρόδο, στην Αθήνα, στην Πάτρα, παντού.

Το μόνο που τους έχει απομείνει είναι να ψάξουν από τώρα σε ποιο ερημονήσι του Ειρηνικού θα κάνουν το επόμενο συνέδριο-παρωδία.

Στον αέρα το συνέδριο

Χθες, Τετάρτη, η ΓΣΕΕ διεμήνυε ότι σε ξενοδοχείο της Ρόδου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που επρόκειτο να γίνουν τον προηγούμενο μήνα στη Καλαμάτα.

Από το νησί, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υπεραμύνθηκε του δημοκρατικού χαρακτήρα και των διαδικασιών του συνεδρίου και καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, επιστρέφοντας το χαρακτηρισμό «συνδικαλιστική μαφία» που απέδωσαν στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο για «κομματική κόζα νόστρα».

Ο κ. Παναγόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Σάββα Χατζησάββα και άλλα μέλη της διοίκησής του, πραγματοποίησε πριν από το συνέδριο εθιμοτυπικές επισκέψεις στην περιφέρεια όπου έγινε δεκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη, στον δήμο Ρόδου όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο και την αστυνομική διεύθυνση Δωδεκανήσου όπου είχε συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή Μιχάλη Καληωράκη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, από την αρχή μίλησε για μία περίεργη κατάσταση, «να πρέπει να απολογηθείς στους κατοίκους ενός υπέροχου νησιού ότι υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί το παραμικρό που μπορεί να πλήξει αυτό το νησί». Θύμισε, μάλιστα, ότι πριν τρία χρόνια πραγματοποιήθηκε εδώ ένα «άψογο συνέδριο» που προσέφερε στην τοπική οικονομία και την αίγλη που πρέπει να έχει το νησί, αλλά δυστυχώς τώρα δεν έρχονται με τις καλύτερες συνθήκες.

Μεταφέραμε το συνέδριο στη Ρόδο, «λόγω ανωτέρας βίας» είπε ο κ. Παναγόπουλος, και απαντώντας στο ΠΑΜΕ που υποστήριξε ότι υπάρχουν νόθοι και εργοδότες στο συνέδριο, όπως είπε πάντα το έκαναν και διαβεβαίωσε ότι εργοδότης δεν υπάρχει κανένας και είναι αστείο όταν το λένε για κάποιον που εκ της συνδικαλιστικής του ιδιότητας συμμετέχει στο Δ.Σ. μίας Επιχείρησης, είτε ως εκλεγμένος, είτε επειδή τον διόρισε το σωματείο. Απλά, όπως είπε, έχουν διαφορετική αντίληψη αφού το συνδικαλιστικό κίνημα πάλεψε για να βρίσκεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όπως είπε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μισθωτοί, με εξαρτημένη σχέση εργασίας και δεν έχουν στη δούλεψή τους άλλους ανθρώπους να τους μισθοδοτούν.

Ερωτηθείς, ο κ. Παναγόπουλος που πιστεύει ότι αποσκοπούν όλα αυτά, είπε ότι δεν μπορεί να είναι στο μυαλό τους, γνωρίζει όμως ότι όλα αυτά που κάνουν σχετίζονται με κάποια κομματική επιδίωξη καθώς βρισκόμαστε και σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο. Εκείνο, όμως, για το οποίο είναι σίγουρος, όπως είπε, είναι ότι τους βολεύει στο να διοριστεί διοίκηση στη ΓΣΕΕ. Όπως εξήγησε, αν το τέλος αυτής της ιστορίας είναι κακό, δηλαδή αν δεν πραγματοποιηθεί συνέδριο, θα πρέπει να γίνει διορισμός διοίκησης, αφού εκπνέει πλέον και η νόμιμη θητεία της απερχόμενης και το πρωτοδικείο θα πρέπει να ορίσει διοίκηση. Είπε, ακόμη, ότι αυτοί που τους καταγγέλλουν δεν έχουν αρνηθεί να μπουν σε διορισμένη διοίκηση και πριν από ένα μήνα διέλυσαν το συνέδριο της μεγαλύτερης ομοσπονδίας που συμμετέχει στη ΓΣΕΕ, αυτής των ιδιωτικών υπαλλήλων, πήγαν στο πρωτοδικείο και ενώ είναι μειοψηφία, ζήτησαν να ορίσει το πρωτοδικείο μονοπαραταξιακή διοίκηση από αυτούς, κάτι που δεν έγινε και τελικά διορίστηκε η ίδια ακριβώς διοίκηση. Αυτό, όπως είπε, δεν μπορούν να το επιτρέψουν στη ΓΣΣΕ καθότι είναι πάρα πολλά χρόνια εκλεγμένοι και δεν μπορεί ο ίδιος να βρεθεί μετά από 13 χρόνια εκλεγμένος, διορισμένος.

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό «συνδικαλιστική μαφία»,ο κ. Παναγόπουλος είπε : «Δεν πρόκειται για κομμουνιστές, πρόκειται για επαγγελματίες ψεύτες. Οι κομμουνιστές έχουν αρχές ή είχαν αρχές. Το να χρησιμοποιούν τέτοιους βαρύτατους χαρακτηρισμούς σημαίνει ότι θεωρούν ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμες. Αν λοιπόν η μαφία, τουτέστιν εγκληματική οργάνωση, δεν είναι ποινικά κολάσιμη λέξη, τότε και εγώ με ευκολία θα πω ότι αυτοί δεν πρόκειται να είναι παράταξη και συνδικαλιστές, είναι μία κομματική κόζα νόστρα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ