Ελλαδα

Στο Μεταξουργείο και την Ομόνοια με το streetwork της PRAKSIS

Δυο τρία στιγμιότυπα από τη δύσκολη πλευρά της πόλης

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Μεταξουργείο και την Ομόνοια με το streetwork της PRAKSIS
PRAKSIS

Είχε μακριά άσπρα μαλλιά και γένια, καθότανε σε ένα πεζούλι στην Κουμουνδούρου κι έστριβε ένα τσιγαριλίκι. Μας είδε και μας φώναξε, είχε χάσει την κάρτα του για την τράπεζα και δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματα από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. «Πού κοιμάσαι;» «Όπου νυχτώνει. Είχα μια καβάτζα στο Μοναστηράκι και τρεις φορές τελευταία, ενώ είχα φύγει να πάω μια βόλτα, μου πέταξαν τα πράγματα. Έχετε καμιά κουβέρτα ή κανένα σλίπινγκ μπαγκ;».

Ήταν περίπου 11.30 το πρωί και ακολουθούσα το streetwork της PRAKSIS, με την ψυχολόγο και συντονίστρια του προγράμματος «Φροντίδα εν Κινήσει» Ιωάννα Ψιμούλη, την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου, Χρυσούλα Πατσού και τον Μιχαήλ Μέγκετ, ο οποίος είναι από την Αίγυπτο και εκτελεί χρέη διερμηνέα. Ο Χρήστος συνεννοήθηκε να περάσει κάποια στιγμή από το κέντρο ημέρας, στη Δεληγιώργη 26-28, για να πάρει σλίπινγκ μπαγκ και να δει τι γίνεται με την κάρτα της τράπεζας και στο μεταξύ πιάσαμε λίγο την κουβέντα.

«Δεν υπάρχει φράγκο, και τον καφέ που πίνω τώρα μου τον κέρασε αυτός με το καφενείο απέναντι. Άμα δεν βρέχει τριγυρνάω και ψάχνω για τζιβάνες, να μαζέψω πέντε έξι, να φτιάξω μ’ ό,τι έχει μείνει κάνα τσιγάρο».

Στο Μεταξουργείο και την Ομόνοια με το streetwork της PRAKSIS
PRAKSIS

Ο Χρήστος τον πιο πολύ καιρό κάθεται στην Αθήνα, αλλά πότε-πότε πάει στα μέρη του, σε ένα χωριό στην Αργολίδα. «Για κάνα μεροκάματο. Τριάντα ευρώ είναι, αλλά δύσκολα με παίρνουν. Περνάει ο άλλος με το φορτηγάκι και μαζεύει τους μετανάστες που περιμένουν στην πλατεία. Τους δίνει από 10 ευρώ και μια φρατζόλα ψωμί, τους βλαστημάει κι όλη την ημέρα. Εμένα όμως δεν μπορεί να μου τα κάνει αυτά κι έτσι δεν με παίρνει».

Στην Αθήνα υπάρχουν κάποιοι ξενώνες αστέγων και υπνωτήρια. Όχι, όμως, για άστεγους χρήστες, αλκοολικούς και ψυχικά νοσούντες, αν και η αστεγία από μόνη της είναι μια κατάσταση που μπορεί να φέρει το ένα ή και όλα μαζί, λέει η Ιωάννα Ψιμούλη. Ίσως επειδή αυτές οι ομάδες είναι πιο δύσκολα προσεγγίσιμες και πιο δύσκολες στη συμβίωση.

Στο Μεταξουργείο και την Ομόνοια με το streetwork της PRAKSIS
PRAKSIS

To streetwork απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μοιράζονται είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής καθαριότητας, δίνονται ζεστά ροφήματα, υπάρχει συνεργασία με το ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων τις ημέρες των ακραίων καιρικών φαινομένων, γίνεται διασύνδεση με άλλες δομές αλλά και συνοδείες σε νοσοκομεία και φορείς, ενημέρωση για το πώς μπορούν να ωφεληθούν από τα προγράμματα της PRAKSIS. Πριν την Κουμουνδούρου, περάσαμε από την Ιάσωνος, στο Μεταξουργείο. Ήταν εκεί και το βανάκι της PRAKSIS, η κινητή μονάδα, για ενημέρωση και εξέταση για τον HIV/AIDS και τις Ηπατίτιδες B & C.

Πλησίασε μια κοπέλα γιατί νόμιζε ότι η ομάδα μοίραζε «σέα» (σύνεργα χρήσης), τελικά πήρε ένα σαμπουάν και μια οδοντόκρεμα. Οι κοπέλες πολλές φορές ζητούν σερβιέτες, τα περισσότερα από αυτά τα είδη υγιεινής είναι από δωρεές. Δίπλα στους ανθρώπους που έκαναν χρήση και μία υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων, σκούπιζε τα σύνεργα από το παρτέρι για να τα πετάξει.

Στη Μενάνδρου, ένας τύπος με μια πλαστική σακούλα με ρούχα, μετανάστης, ρωτούσε πού μπορεί να τα πλύνει. Συνεννοήθηκε μαζί του ο Μέγκετ. Ο Μέγκετ εργάζεται ως διερμηνέας τα τελευταία  χρόνια για την PRAKSIS. Λέει ότι αραβικά μιλάνε σε 22 χώρες και μπορεί να συνεννοηθεί με τους περισσότερους. «Είναι κάπως σαν να συνεννοείται ένας Έλληνας με έναν Κύπριο. Βέβαια, άμα είναι δύο άνθρωποι από το Κουβέιτ, ας πούμε, και μιλάνε γρήγορα, δεν θα τους καταλάβω».

Στο Μεταξουργείο και την Ομόνοια με το streetwork της PRAKSIS
PRAKSIS

Απέναντι, στη Σοφοκλέους, ένα πλήθος περίπου 300 ανθρώπων περίμενε να ανοίξει η πόρτα για το ημερήσιο συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων. Ο Χρήστος που είχε έρθει πριν από δυο μέρες έφαγε ρεβίθια. Συνήθως το μενού έχει μακαρόνια ή όσπρια. Νέοι, ηλικιωμένοι, Έλληνες, μετανάστες, οικογένειες, όλοι στην ουρά να προλάβουν γιατί σύμφωνα με έναν τύπο εκεί το φαγητό καμιά φορά τελειώνει και μπορεί να περιμένει κανείς μία ώρα και στο τέλος να μείνει και νηστικός.

Η ώρα είχε περάσει, το streetwork εκείνης της μέρας τελείωσε και δεν ξέρω γιατί αλλά μου ήρθαν στο μυαλό δυο τύποι που την περασμένη μέρα τσακώνονταν στην ουρά του σούπερ μάρκετ ποιος θα περάσει πρώτος. Μια από τις αρχές της PRAKSIS, όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της είναι η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ www.praksis.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ