1821 Digital Gallery
Ωδή στη Λέσβο
ΤΕΥΧΟΣ 584

Ωδή στη Λέσβο

Η αληθινή ιστορία κάποιων αξιοθαύμαστων ανθρώπων 

«Μπορείς στ’ αλήθεια να αγνοήσεις αυτό που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου; Αύριο μπορεί να συμβεί και σ’ εμένα. Μπορεί να είμαι εγώ πάνω σε μια βάρκα με την οικογένειά μου – και θα ήθελα κάποιος να με βοηθήσει». Λόγια του ψαρά Στρατή Βαλαμιού, ο οποίος με το συνάδελφό του Θανάση Μαρμαρινό και την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης, χάρη στη χωρίς συμβιβασμούς φιλανθρωπία που επέδειξαν. Σε αυτούς τους ανθρώπους και σε εκατοντάδες ακόμα, οι οποίοι με αυταπάρνηση, δύναμη και αγάπη βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί τους, είναι αφιερωμένη η μικρού μήκους ταινία του Johnnie Walker Storyline, «Ωδή στη Λέσβο». Μια ταινία με ανθρώπινες ιστορίες που αποτελούν έμπνευση για όλους. 

Πέρυσι τέτοιο καιρό η ζωή των κατοίκων της Λέσβου άλλαξε ριζικά. Το χωριό του Στρατή, με 200 μόλις κατοίκους, στάθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έφταναν στις ακτές του για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Η θετική απόκριση των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι μόνο τον περασμένο χρόνο βοήθησαν σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που πραγματοποίησαν ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας το Αιγαίο, καταγράφηκε στην «Ωδή στη Λέσβο».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ταινίας, το Johnnie Walker υποστηρίζει τη Mercy Corps, μια κορυφαία διεθνή οργάνωση που βοηθά άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο να επιβιώσουν και να προοδεύσουν μετά από συγκρούσεις, κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η Mercy Corps έχει βοηθήσει πάνω από 7,7 εκατομμύρια άτομα που επλήγησαν από την κρίση και έχει επεκτείνει το σχεδιασμό της έτσι ώστε να περιλαμβάνει την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ανταποκρινόμενη στη μεταναστευτική κρίση.

Τώρα, εκτός από την ενθάρρυνση δωρεών προς την οργάνωση Mercy Corps, το Johnnie Walker, που ανέκαθεν διηγείται ιστορίες προόδου, όπως και η δική του απ’ όταν ξεκίνησε 200 χρόνια πριν, συνεχίζει να συνεργάζεται με την τοπική κοινότητα της Λέσβου για την ανεύρεση τοπικών project τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στην καθημερινότητα των κατοίκων. 

Σχετικα
Johnnie Walker Keep Walking Together Tour με την Idra Kayne
Johnnie Walker Keep Walking Together Tour με την Idra Kayne

Ο σκηνοθέτης

Σκηνοθέτης της «Ωδής στη Λέσβο» είναι ο βραβευμένος στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance, Talal Derki. «Το συγκεκριμένο project ήταν βαθύτατα προσωπικό, με επιρροές από τις εμπειρίες της ζωής μου από τη συριακή και την ελληνική κουλτούρα» ανέφερε ο Derki, ο οποίος είναι και ο ίδιος πρόσφυγας από τη Συρία και τιμήθηκε στο Sundance για το ντοκιμαντέρ του «Επιστροφή στη Χομς», το οποίο αναφερόταν στον πόλεμο στην πατρίδα του. 

Οι πρωταγωνιστές

Σχετικα
Στη Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος
Στη Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος

Η Τούλα Κουταλέλλη, ιδιοκτήτρια καφετέριας, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Πειραιά και έχει περάσει τα τελευταία 17 χρόνια στη Σκάλα Συκαμνιάς όπου ζει με το σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Κατά τη διάρκεια του μαζικού κύματος προσέλευσης προσφύγων μετέτρεψε το εστιατόριό της σε αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο, καθώς και χώρο υποδοχής και ξεκούρασης των προσφύγων.

Ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, βοήθησε με το δικό του καΐκι στη ρυμούλκηση των λέμβων που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες. 

Μπορείτε να κάνετε δωρεά στη Mercy Corps μέσω της ιστοσελίδας www.mercycorps.org/johnniewalker

Η «Ωδή στη Λέσβο» παρουσιάστηκε στις 21η Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης). Δείτε το φιλμ στο επίσημο κανάλι του Johnnie Walker στο Youtube.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5