EU News

Εγκαίνια για την open-air έκθεση του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα

«40 χρόνια σε 40 λέξεις και... ένα γραμματόσημο!» στο κέντρο της Αθήνας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

«40 χρόνια σε 40 λέξεις και... ένα γραμματόσημο!»: Εγκαίνια για την open-air έκθεση που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας τις επετειακές δράσεις για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα παρουσιάζει έκθεση εικαστικών με τη μορφή «γραμματοσήμων» που παρήχθησαν ειδικά για την εν λόγω επέτειο. Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 21 Φεβρουαρίου, φιλοξενείται στην περιμετρική περίφραξη του Εθνικού Κήπου (επί των Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας). 

«40 χρόνια σε 40 λέξεις" και... ένα γραμματόσημο!»: Εγκαίνια για την open-air έκθεση που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

40 εικαστικά, με το καθένα να παρουσιάζει ένα γεγονός-ορόσημο της 40χρονης πορείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνοδευτικό κείμενο, σε ακριβώς 40 λέξεις. Τα ψηφιακά «γραμματόσημα» παρουσιάστηκαν αρχικά σε εβδομαδιαία βάση και καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, μέσω του Newsletter του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στην έκθεση ξεναγήθηκαν από τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και οι Nicolas Croizer, σύμβουλος A', και Cécile Candat, σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πρεσβείας της Γαλλίας εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Νιόβη Ρίγκου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνος Τασούλας, Κώστας Μπακογιάννης

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, σημείωσε: «Σήμερα περιηγηθήκαμε εικαστικά και νοερά στα 40 χρόνια της παρουσίας της χώρας μας στην ΕΕ, μέσα από μια θαυμάσια πρωτοβουλία του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα. Ήμασταν καλεσμένοι συνάδελφοι, ευρωβουλευτές, ο δήμαρχος Αθηναίων, να κάνουμε αυτόν τον περίπατο παράλληλα με τον τοίχο του Εθνικού Κήπου, όπου είδαμε όλους τους σταθμούς της παρουσίας της χώρας μας στην ΕΕ από το 1981 ίσαμε με φέτος, ίσαμε με τώρα. Η Ελλάδα δεν μπήκε στην ΕΕ, τότε ΕΟΚ, για να είναι ένας μουσαφίρης ο οποίος θα ξεκουραζότανε. Μπήκε μέσα σε ένα μηχανισμό στον δυτικό κόσμο, εκεί που ήταν ο πολιτιστικός, ο πολιτικός, ο αμυντικός, ο θεσμικός της προορισμός και η θέση της. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, είμαστε μέσα στον δυτικό κόσμο, μέσα στις προηγμένες χώρες και έτσι αντικρίζουμε και χαράζουμε το μέλλον μας».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει έκθεση, με αφορμή τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η καλύτερη υπεράσπιση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι η διαρκής προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της σε μια Ευρώπη πραγματικά ενοποιημένη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα στα 40 χρόνια πορείας της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «η Ευρωπαϊκή Ελλάδα δυνάμωσε», περνώντας μέσα από δύσκολες κρίσεις και πάλεψε για την παραμονή της στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρέος είναι να μην αφήσουμε τις θυσίες να πάνε χαμένες, να δυναμώσουμε τη φωνή μας μέσα στην Ευρώπη και να δυναμώσουμε και το ρόλο της Ελλάδας μέσα στην κοινή μας οικογένεια. Για αυτό και υπενθύμιση αυτής της διαδρομής, για εμάς, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Μια αστική δράση εξωστρέφειας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα φιλοξενείται από τον Δήμο Αθηναίων στην περίφραξη του Εθνικού μας Κήπου, στις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας. Πρόκειται για μία εκδήλωση υψηλού συμβολισμού, η οποία κάνει αναδρομή σε σημαντικά ορόσημα των τελευταίων 40 ετών της χώρας μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ανοιχτή έκθεση, που θα ενισχύσει το δημόσιο διάλογο για την πορεία της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ευελπιστώ ότι το ουσιαστικότερο που θα πετύχει, είναι να αναλογιστούμε όλες και όλοι, πόσα έχουμε κατακτήσει ως Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και ότι η ζωή μας άλλαξε -και συνεχίζει ν’ αλλάζει- προς το καλύτερο τα τελευταία 40 χρόνια».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου ανέφερε σχετικά: «Τα γραμματόσημα που παρουσιάζονται σήμερα για να τιμήσουν την 40ή επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην Ένωση, μας διηγούνται και την δική μας ιστορία και τιμούν το σημαντικό έργο όλων μας, καθώς η Ευρώπη είμαστε εμείς. Εναπόκειται σε εμάς και σε αυτούς που ακολουθούν να αγαπήσουμε, να νοιαστούμε και να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι ώστε να γιορτάσουμε κι άλλες πολλές, σημαντικές επετείους ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ασφαλείς, ακόμα πιο αισιόδοξοι».

Σε όλη τη διάρκεια του 2021, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε σειρά δράσεων, προκειμένου να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από τη σαραντάχρονη ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας, αναδεικνύοντας μεγάλες στιγμές, επιτεύγματα και, εντέλει, την εξέλιξη και την εμβάθυνση της σχέσης αυτής. Η έκθεση γεννήθηκε ως μέρος του εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού newsletter #EUseful του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με ένα διαφορετικό εικαστικό σε μορφή «γραμματοσήμου» να αποκαλύπτεται στους παραλήπτες του newsletter κάθε εβδομάδα. Κάθε εικαστικό συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή, σε ακριβώς 40 λέξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ