1821 Digital Gallery

Αποφάσισε για το μέλλον σου: Η ταινία μικρού μήκους για τις Ευρωεκλογές

Δείτε το φιλμάκι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σκηνοθέτησε ο βραβευμένος Frédéric Planchon
Choose Your Future: Η ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησε ο Frédéric Planchon και ενθαρρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα εκλέξουν το Μάιο το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας αποφάσεις μείζονος σημασίας για την Ευρώπη και το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ενθαρρύνοντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους «Αποφάσισε για το Μέλλον σου», το οποίο υπογραμμίζει πως από το πρώτο δευτερόλεπτο που ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο, είμαστε μαζί και ότι ο καθένας μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του αλλά όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά.

Choose Your Future: Η ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησε ο Frédéric Planchon αποτυπώνει «τις έντονες, όμορφες και εύθραυστες στιγμές του ερχομού των νεογέννητων παιδιών στον κόσμο μας» και είναι διαθέσιμη με υπότιτλους σε 32 γλώσσες. «Σήμερα γεννιέμαι. Σε ποιον κόσμο θα μεγαλώσω;» είναι το ερώτημα που τίθεται, αναδεικνύοντας τη σημασία και τις συνέπειες της ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου, για τις επόμενες γενιές. Ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια θα είναι η μελλοντική της μορφή; Γιατί πρέπει να είσαι κι εσύ εκεί;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα κοινό εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο, απειλείται από δυνάμεις που δεν επιθυμούν την ενότητά της, ένα θέμα που συνάδει με τα αποτελέσματα της έκτακτης δημοσκοπικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία 80% των πολιτών συμφωνεί ότι όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους είναι πιο σημαντικά από όσα τους χωρίζουν. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν καταδείξει τις αβεβαιότητες που γεννά η διάσπαση και τους κινδύνους που ενέχει η αποχώρηση από την προστασία της ΕΕ. Όταν ρωτήθηκαν ποια συναισθήματα τους έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν σκέφτονται την ΕΕ, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι αισθάνονται ελπίδα και εμπιστοσύνη (55% συνολικά) - ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης προκαλεί αμφιβολία ως το κύριο συναίσθημα για έναν στους τρεις Ευρωπαίους που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η συζήτηση για το Brexit έχει δείξει επίσης πόσο στενά συνδεδεμένες είναι πλέον οι χώρες της ΕΕ μετά από χρόνια συνεργασίας, καθώς και τα πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή σε μια ευρύτερη ομάδα κρατών. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή κάποιες φορές μόνο όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απώλειά τους. Τα τελευταία στοιχεία του  εαρινού Ευρωβαρόμετρου (από τον Φεβρουάριο του 2019) αποκαλύπτουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (68%) πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους και 61% βλέπουν θετικά την ΕΕ.

Παράλληλα, εξωτερικές πιέσεις από τρίτες χώρες καταδεικνύουν ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά ώστε να διατηρήσουν την επιρροή και το ειδικό βάρος τους στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Η ίδια έκθεση του εαρινού Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατάσταση της οικονομίας, τις προοπτικές απασχόλησης, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, θέματα που τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη ενότητα, συνεργασία και κοινή δράση.

Η μελλοντική μορφή της ΕΕ βρίσκεται τώρα στα χέρια όσων θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα του εαρινού Ευροβαρόμετρου στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (35%) είναι ήδη βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, άλλο ένα τρίτο (32%) παραμένει αβέβαιο. Για τους νέους που έχουν δικαίωμα ψήφου, παρόλο που έχουν σταθερά την πιο θετική στάση απέναντι στην ΕΕ (74%), μόλις το 21% είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, ενώ το 34% παραμένουν αναποφάσιστοι.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5