- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Deutsche Welle: Διαδηλώσεις κατά των περικοπών, στο στόχαστρο το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος
DW: Διαδηλώσεις κατά των περικοπών – Στο στόχαστρο το ελληνικό πρόγραμμα
Δημοσιογράφοι στη Γερμανία διαμαρτύρονται για τις περικοπές, κρίσιμο πλήγμα θεωρείται η κατάργηση ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle
Νέο κύμα αντιδράσεων προκαλούν οι περικοπές στη Deutsche Welle, με εργαζόμενους να διαδηλώνουν στη Βόννη ενάντια στις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα General-Anzeiger, περίπου 300 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο του σταθμού, καταγγέλλοντας τις αποφάσεις της διοίκησης της Deutsche Welle και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επικείμενη κατάργηση του ελληνικού προγράμματος.
Το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle στο επίκεντρο των περικοπών
Από τις συνολικά 32 γλώσσες στις οποίες εκπέμπει η DW, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο. Σύμφωνα με τα σχέδια, προβλέπεται η πλήρης κατάργησή του έως το 2027, εξέλιξη που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν πλήγμα για τον διεθνή ρόλο του οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των δημοσιογράφων υπογράμμισαν ότι η κατάργηση μιας γλώσσας δεν αποτελεί απλώς τεχνική απόφαση, αλλά ουσιαστική υπονόμευση της αποστολής της DW. Το ελληνικό πρόγραμμα, όπως επισημάνθηκε, λειτουργεί διαχρονικά ως γέφυρα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, ειδικά σε περιόδους ιστορικών εντάσεων και κρίσεων.
Διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές παρεμβάσεις
Οι κινητοποιήσεις δεν περιορίζονται στη Βόννη. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων και υποστηρικτών. Οι πορείες οργανώθηκαν από το συνδικάτο Verdi και τη Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, επιβεβαιώνοντας τη διευρυμένη αντίδραση στον δημοσιογραφικό χώρο.
Παράλληλα, η απόφαση για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Ψηφίσματα, παρεμβάσεις στη Bundestag, δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων από Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και ανοιχτές επιστολές από εκατοντάδες προσωπικότητες και δημοσιογραφικές ενώσεις καταδεικνύουν τη βαρύτητα του ζητήματος.
Η γεωπολιτική σημασία και το μέλλον της DW
Όπως τόνισε η διευθύντρια του ελληνικού προγράμματος, Δήμητρα Κυρανούδη, η απόφαση δεν αφορά μόνο θέσεις εργασίας, αλλά και τον ίδιο τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή ενημέρωση. Το ελληνικό πρόγραμμα καταγράφει έως και 6 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ απευθύνεται και σε περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες που ζουν στη Γερμανία.
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, πολέμων και ανόδου της ακροδεξιάς, η συρρίκνωση διεθνών δημοσιογραφικών φωνών προκαλεί ανησυχία. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι τέτοιες αποφάσεις δεν πλήττουν μόνο έναν οργανισμό, αλλά ευρύτερα τη δημοκρατική λειτουργία και την ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα.
Η συζήτηση για το μέλλον της DW και τον ρόλο της στην Ευρώπη φαίνεται πλέον να αποκτά σαφώς πολιτικό και στρατηγικό χαρακτήρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το έκανα γιατί πίστευα ότι θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία. Για το φαγητό το έκανα από πείσμα»
Αιχμηρά σχόλια στον αέρα του ΣΚΑΪ για το βίντεο του τραγουδιστή στο Παρίσι εν μέσω επεισοδίων
«Οι τηλεθεατές, ύστερα από τόσα χρόνια, με έχουν μάθει» λέει η δημοσιογράφος
Η δημοσιογράφος επέστρεψε με μία ακόμη δύσκολη υπόθεση
Το περιστατικό που είχε προκαλέσει αντιδράσεις
Τι είπε για την σκηνή με την πάστα στο «Ριφιφί» και τα παρατσούκλια «Ευλόγησον» και «χήρα του Φατσέα»
Τι θα δούμε στην επίσημη πρώτη της φετινής σεζόν
Τι είπε στον αέρα της εκπομπής
Τι ζητά από την πλατφόρμα η γυναίκα;
Η ανακοίνωση του ΑΝΤ1 με όλους τους συνεργάτες της
Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στα κασέ που επικρατούσαν ανά δεκαετία στην τηλεόραση
Η επιστροφή στο ραδιόφωνο μέσω του Voice Radio και η διαχρονική μαγεία της μουσικής και της ζωντανής ραδιοφωνικής εμπειρίας
Η εταιρεία που είχε αποτιμηθεί σχεδόν 1 δισ. δολάρια
Ο πρώην παίκτης του Survivor μοιράστηκε βίντεο από την προσπάθειά του να παίξει ποδόσφαιρο με προσθετικό πόδι
Ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε για τη δυσλαλία και εξομολογήθηκε ότι την κληροδότησε και στα παιδιά του
«Δεν δέχομαι να κρίνεται από τον 1ο μήνα. Για όνομα του Θεού»
Ποιοι αγώνες θα μεταδοθούν δωρεάν
Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»
Η λαμπερή είσοδος στο πλατό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.