TV & Media

Ο Δημήτρης Σταρόβας είχε επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής

Τι δήλωσε η σύντροφος του καλλιτέχνη σε δημοσιογράφο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Σταρόβας
Ο Δημήτρης Σταρόβας υπέστη εγκεφαλικό - Νοσηλεύεται στο Τζάνειο © NDPPHOTO / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΕΞΗΣ

Ο Δημήτρης Σταρόβας είχε επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής - Τι δήλωσε η σύντροφος του καλλιτέχνη σε δημοσιογράφο

Ο Δημήτρης Σταρόβας είχε το βράδυ της Τετάρτης (22.5) επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Δημοσιογράφος του Alpha μετέφερε την πληροφορία μετά από επικοινωνία που είχε με τη σύντροφο του καλλιτέχνη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Τζάνειο, μετά από το εγκεφαλικό που υπέστη στις 15 Μαΐου. 

«Πριν από λίγα λεπτά επικοινώνησα με τη σύντροφο του την κυρία Άννα Σταθάκη και μας ενημέρωσε ότι ο Δημήτρης Σταρόβας είχε ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής αργά χθες το βράδυ και η νύχτα ήταν λιγάκι δύσκολη. Όμως παραμένουν ψύχραιμοι και περιμένουν τους θεράποντες ιατρούς να τους ενημερώσουν σχετικά και εκείνη να ενημερώσει εμάς, ώστε να δώσουμε το ρεπορτάζ. Δεν πρόλαβα να μιλήσω, έχω στείλει ένα μήνυμα στην κυρία Σταθάκη, δεν μου έχει απαντήσει. Ίσως, να σχετίζεται με την πίεση που μας είχε πει προχθές ότι είναι το μεγάλο στοίχημα» είπε η δημοσιογράφος μεταφέροντας τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Σταρόβα

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1gsowp750lt)

Η Ματίνα Παγώνη εξηγεί τι είναι το επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής που είχε ο Δημήτρης Σταρόβας

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής που αντιμετώπισε ο Δημήτρης Σταρόβας, μιλώντας στο Mega. «Είναι συχνή μία τέτοια πάθηση και χαρακτηρίζεται από έναν γρήγορο χτύπο της καρδιάς που αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε κίνδυνο για τον σχηματισμό θρόμβων, γιατί αυτοί οι θρόμβοι μπορεί να μας κάνουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ευτυχώς, όμως, η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και μπορεί να γίνει άμεση παρέμβαση να επανέλθει ο ρυθμός». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1gtn720d9zd)

Τι γνωρίζουμε για την κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή ανήκει στις υπερκοιλιακές αρρυθμίες και είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως. Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική την κάνουν ιδιαίτερα συχνή ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Οι οικονομικές συνέπειες στους προϋπολογισμούς της υγείας καθώς και η πρόοδος τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και της επεμβατικής καρδιολογίας (ηλεκτροφυσιολογίας), έχει στρέψει τα φώτα της επιστήμης πάνω της.

Η διάγνωση της νόσου είναι πάντα ηλεκτροκαρδιογραφική (υπάρχουν ηλεκτροκαρδιογραφικά κριτήρια). Η κλινική εικόνα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική (σε ηλικιωμένους συνήθως) έως αίσθημα παλμών (συνηθέστερα), δύσπνοια, αδυναμία, αίσθημα ζάλης. Η αιτιολογία διακρίνεται κυρίως σε καρδιαγγειακής αιτιολογίας βαλβιδοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, ισχαιμική καρδιακή νόσο, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α. ή σε μη καρδιακής αιτιολογίας νόσους όπως θυρεοειδοπάθεια, πνευμονοπάθειες, αλκοολισμός, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνει σε πρώτη φάση φαρμακευτική αντιμετώπιση σε συνάρτηση με τυχόν άλλα καρδιακά προβλήματα ή νόσους του ασθενούς, ενώ σε δεύτερη φάση σε μη ανταπόκριση κυρίως στη θεραπεία σε επεμβατικές νέες τεχνικές με όλο και πιο καλά αποτελέσματα. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία, αύξηση φυσικής δραστηριότητας και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, και να μειώσουν το φορτίο της νόσου.

Η κολπική μαρμαρυγή συχνά θεραπεύεται με φάρμακα που μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό σε σχεδόν φυσιολογικό εύρος ή αλλάζουν στον ρυθμό σε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό. Η ηλεκτρική καρδιομετατροπή μπορεί να βοηθήσει τη μετατροπή της κολπικής μαρμαρυγής σε φυσιολογικό ρυθμό σε επείγουσα βάση όταν το άτομο είναι ασταθές. Ο καυτηριασμός περιοχών της καρδιάς μπορεί να μειώσει την επανεμφάνιση σε κάποια άτομα. Σε άτομα με χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων. Όταν ο κίνδυνος είναι υψηλότερος γενικά συνιστάται η έναρξη αντιθρομβοτικής αγωγής, όπως με βαρφαρίνη ή με άμεσα από του στόματος αντιπηκτικά (όπως η απιξαμπάνη και η ριβαροξαμπάνη)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.