TV & Media

Ζω στην Ελλάδα. Μήπως ξέρετε πώς μπορώ να δω μουντιάλ;

Πώς μπορεί κάποιος που ζει στην Ελλάδα να είναι σίγουρος ότι θα απολαύσει αυτό που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη;

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζω στην Ελλάδα. Μήπως ξέρετε πώς μπορώ να δω μουντιάλ;
© EPA/Ronald Wittek

Τα δικαιώματα του Μουντιάλ για την Ελλάδα, η τηλεοπτική προβολή των αγώνων και τα προβλήματα στη μετάδοσή τους.

Η εντύπωση που είχα ήταν ότι θα μπορούσα να το κάνω αν πλήρωνα μόλις 19.99 ευρώ στον ΑΝΤ1 για την πλατφόρμα ΑΝΤ1+ αλλά όταν κάθισα χτες το μεσημέρι να δω επιτέλους την εθνική Αγγλίας το μόνο που είδα ήταν ό,τι και όλοι όσοι σκέφτηκαν ότι δεν είναι σωστό να κλέβουμε και να βλέπουμε πειρατικά και είχαν πληρώσει τα ούτε 20 ευρώ για να δουν ΟΛΟΥΣ τους αγώνες του μουντιάλ: είδα το μεγαλείο της ελληνικής επιχειρηματικότητας που κατάφερε να εισπράξει για μια υπηρεσία την οποία δεν ήταν σε θέση να παρέχει. Η υπηρεσία ΑΝΤ1+ δεν μας εξυπηρέτησε και το χειρότερο ήταν ότι ο ΑΝΤ1 αδιαφορώντας για όσους είχαν πληρώσει για να δουν ΟΛΟΥΣ τους αγώνες στην τηλεόραση τους δεν θέλησε να στερήσει από το κοινό του τον πολιτισμό για χάρη του αθλητισμού και προέβαλε κανονικά το Κωνσταντίνου και Ελένης και το Ρουκ Ζουκ στο ελεύθερο κανάλι. Κάποια στιγμή άρχισε να προβάλει τον αγώνα στο σάιτ, αλλά θυμίζω ότι η συμφωνία μας όταν εισέπραττε τα ούτε 20 ευρώ δεν ήταν να δούμε τους αγώνες στο λάπτοπ (είναι γνωστό πόσο εύχρηστοι είναι οι browser στις σμαρτ τηλεοράσεις). Κι όλα αυτά μόλις στον δεύτερο αγώνα της διοργάνωσης.

Τα πράγματα δεν έδειχναν καλά ούτε στον πρώτο αγώνα, όταν το ΑΝΤ1+ έπεφτε (αλλά ευτυχώς για λίγο) κι όταν δεν έπεφτε η εικόνα ήταν ίδια με την εικόνα (αν θυμάστε) που είχαν παλιά τα στιγμιότυπα αγώνων από την Αμερική. Η σύγκριση με την εικόνα του app της Cosmote και του 4Κ καναλιού της είναι όχι μόνο μοιραία αλλά και αποδεικτική του ότι αυτό που δεν προσφέρει ο ΑΝΤ1 μπορεί να προσφερθεί.

Βέβαια τα πράγματα δεν έδειχναν καλά ούτε πριν την έναρξη του μουντιάλ, όταν ο ΑΝΤ1 αντί ευθέως και με επιχειρηματική ευθύτητα να πει ότι εγώ χρεώνω το μουντιάλ (που διαρκεί έναν μήνα) 20 ευρώ, διαφήμιζε την προσφορά των 3.33 ευρώ το μήνα η οποία όμως ίσχυε μόνο αν πλήρωνες για έξι μήνες. Λες και θα έδινε κάποιος έστω και μισό ευρώ για να έχει το πληρωμένο ΑΝΤ1+ (υπάρχει και δωρεάν) για τους υπόλοιπους 5 μήνες μετά το τέλος του μουντιάλ. Δυνατότητα συνδρομής μόνο για έναν μήνα (κι ας κόστιζε περισσότερο από την προσφορά), όπως σε όλες τις πλατφόρμες του κόσμου, δεν είδα. 

Στην πραγματικότητα όμως όλα στράβωσαν όταν η ΕΡΤ για πρώτη φορά δεν κατάφερε να αγοράσει τα δικαιώματα του μουντιάλ. Η ΕΡΤ, ένα στην ουσία συνδρομητικό κανάλι που η διαφορά του με τα άλλα συνδρομητικά είναι ότι η συνδρομή είναι υποχρεωτική για όποιον καταναλώνει ρεύμα στην Ελλάδα, δεν έκανε το μόνο το οποίο θα την καθιστούσε χρήσιμη στους πολλούς: να μεταδώσει χωρίς χρέωση (χωρίς επιπλέον χρέωση δηλαδή) τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη. Κι επειδή κάποιοι θα κλαψουρίσουν «μα θα κόστιζε» να τους απαντήσω ότι είναι μια ωραία αλλαγή για την ΕΡΤ κάθε φορά που καταφέρνει να προσφέρει κάτι που στα αλήθεια να ενδιαφέρει πολλούς από αυτούς που υποχρεωτικά την πληρώνουν. Αν υποθέσουμε ότι η ΕΡΤ είναι για να προσφέρει στο κοινό (και όχι για να προσφέρει σε όσους εργάζονται σε αυτή ή για να βγάζει λεφτά) η μετάδοση των πολύ μεγάλων αθλητικών γεγονότων θα έπρεπε να είναι το Α και το Ω της ύπαρξής της. Η ίδια η ΕΡΤ λέει ότι έκανε «τη μεγαλύτερη προσφορά που έχει κάνει για μουντιάλ» και η αδυναμία της να αγοράσει τα δικαιώματα οφείλεται στη δυνατότητα σύμπραξης ελεύθερων καναλιών με συνδρομητικά. Όμως το ελεύθερο και το συνδρομητικό που μεταδίδουν το μουντιάλ είναι στην ουσία το ίδιο κανάλι και η ουσία παραμένει ότι η ΕΡΤ δεν κατάφερε να προσφέρει το μουντιάλ στους με το ζόρι συνδρομητές της (σε κάθε περίπτωση θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε το ποσό που προσφέρθηκε, το ποσό που κοστίζει η λειτουργία όλων των κρατικών καναλιών και το ποσό στο οποίο αγοράστηκε από τον ΑΝΤ1).    

Όμως όλα αυτά είναι η περιγραφή του προβλήματος η οποία δεν απαντά στην σημαντική ερώτηση: με τα δικαιώματα του μουντιάλ για την Ελλάδα να ανήκουν σε μια επιχείρηση που ίσως να μην έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ή ανταπεξέρχεται με πολύ κακή εικόνα στην πλατφόρμα η οποία καμία σχέση δεν έχει με την ικανοποιητική του ελεύθερου, με τους σημαντικότερους αγώνες να είναι μπροστά, πώς μπορεί κάποιος που ζει στην Ελλάδα να είναι σίγουρος ότι θα απολαύσει αυτό που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη; Πώς διάολο θα δούμε το μουντιάλ στην Ελλάδα; Και μπράβο μας.     

ΥΓ - Μετά την κατακραυγή (όπως λέμε στα δημοσιογραφικά το κράξιμο) ο ΑΝΤ1 έδειξε τον δεύτερο αγώνα της ημέρας (ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για ΑΝΤ1+) στο ελεύθερο κανάλι του. Στη συνέχεια η πλατφόρμα δούλεψε με αυτή την κουραστική εικόνα (χρησιμοποιώ και άλλες πλατφόρμες για σπορ οπότε δεν είναι θέμα τηλεόρασης). Αν το κάνει σε όλους τους αγώνες η ερώτηση απαντιέται με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο. Αν επιμείνει στην πλατφόρμα του το ερώτημα παραμένει και θέλει μια απάντηση.         

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ