TV & Media

Άντονι Χόπκινς: 46 χρόνια χωρίς αλκοόλ

Κάθε Χριστούγεννα ο Βρετανός ηθοποιός θυμάται το πώς σταμάτησε να πίνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντονι Χόπκινς
Άντονι Χόπκινς © EPA/TANNEN MAURY

Άντονι Χόπκινς: Ο εθισμός του στο αλκοόλ και η απεξάρτησή του εδώ και 46 χρόνια.

Κάθε Χριστούγεννα ο θρυλικός Βρετανός ηθοποιός Άντονι Χόπκινς γιορτάζει το τέλος του οινοπνεύματος. Ο 83χρονος Χόπκινς σταμάτησε να πίνει τα Χριστούγεννα του 1975 τερματίζοντας μια εποχή κατά την οποία, όπως λέει ο ίδιος ήταν «αηδιαστικός, αηδιασμένος, αναξιόπιστος και μη συνεργάσιμος». Ο Χόπκινς, που γεννήθηκε στο Μάργκαμ της Ουαλίας, όχι μακριά από τον γενέθλιο τόπο του Richard Burton, είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1974 με σκοπό να κάνει αμερικανική καριέρα, αλλά ο αλκοολισμός του τον εμπόδισε και επέστρεψε ηττημένος στη Βρετανία. Ανακάλυψε ότι στο χολιγουντιανό σύστημα οι συνθήκες εργασίας δεν επέτρεπαν αργοπορίες και απουσίες: εξάλλου, η υγεία του βρισκόταν σε κίνδυνο.

Αποφάσισε να κόψει το ποτό μετά τα γυρίσματα της ταινίας «Juggernaut» του Richard Lester όπου συμπρωταγωνιστούσε με δύο περιβόητους αλκοολικούς, τον Richard Harris και τον David Hemmings. Επί σχεδόν τρία χρόνια δεν γύρισε καμιά ταινία και φάνηκε σαν να ξεκινούσε από το μηδέν: το 1977 εμφανίστηκε σε μια αποτυχημένη παραγωγή, το «Audrey Rose» του Robert Wise και στη συνέχεια βρήκε τον ρυθμό του με το «A Bridge Too Far» του Richard Attenborough.

Επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά την τεράστια επιτυχία του «Η σιωπή των αμνών», ένα blockbuster που δεν αναδείκνυε τις αρετές του Βρετανού ηθοποιού με την κλασική παιδεία, αλλά ικανοποιούσε το κοινό των θρίλερ με serial killers. Με τον ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο Χόπκινς πέρασε στο χολιγουντιανό σύστημα χωρίς να εγκαταλείψει τον βρετανικό κινηματογράφο στον οποίον οφείλει τους καλύτερους ρόλους του: τον ρόλο του μπάτλερ Στίβενς στα «Απομεινάρια μιας μέρας» και φέτος του πατέρα στην ομώνυμη ταινία του Florian Zeller. O σερ Χόπκινς λέει ότι η νηφαλιότητα τού χάρισε μια λαμπρή σταδιοδρομία αλλά όταν υπάρχουν ακόμα μέρες «γεμάτες αμφιβολία».

Ο Χόπκινς ξεκίνησε την καριέρα του ως αντικαταστάτης του Laurence Olivier στο θέατρο. Ο πρώτος αξιομνημόνευτος ρόλος του στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία «Το λιοντάρι τον χειμώνα» δίπλα στον Peter O’Toole και στην Katharine Hepburn το 1968. Σήμερα ζει στο Μάλιμπου με την τρίτη σύζυγό του, κολομβιανής καταγωγής,. Το 2021 θα δούμε τέσσερις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί: το «The Virtuoso» (που έχει πάρει πολύ κακές κριτικές), την ιταλική παραγωγή «Where Are You», το εμπνευσμένο από την πανδημία «Zero Contact» και το «Τhe Son» του Florian Zeller.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ