TV & Media

Πανηγυρισμοί για τον Παλαιστίνιο νικητή του Arab Idol

Δείτε το βίντεο με τον Μοχάμεντ Ασάφ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43948-92151.jpg

Πρωτοφανές, άνευ προηγουμένου, ξέσπασμα ενθουσιασμού επικράτησε το Σάββατο το βράδυ σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις, μετά την επιτυχία ενός νεαρού πρόσφυγα από τον καταυλισμό Χανς Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, να κερδίσει τον μουσικό διαγωνισμό ταλέντων «Arab Idol» που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Ο νεαρός προσέφερε στον παλαιστινιακό λαό, μια από τις ελάχιστες στιγμές ευτυχίας, εν μέσω της συνεχούς διαμάχης με το Ισραήλ, και τις επαναλαμβανόμενες εσωτερικές πολιτικές έριδες.

Ο 23χρονος Μοχάμεντ Ασάφ, με ταπεινές ρίζες, κάτοικος προσφυγικού καταυλισμού, κατόρθωσε να γίνει ιδιαίτερα προσφιλής στα εκατομμύρια των αράβων τηλεθεατών, που παρακολουθούσαν τον μουσικό διαγωνισμό, τραγουδώντας παλαιστινιακά πατριωτικά άσματα και αραβικά δημοτικά τραγούδια, κατακτώντας τη μερίδα του λέοντος στις ψήφους.

Βλέποντας τη νίκη του νεαρού πρόσφυγα από γιγαντοοθόνες, στην Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη, δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Πυροτεχνήματα, χοροί στους δρόμους και ο ήχος από τις κόρνες των αυτοκινήτων, δημιούργησαν ένα σκηνικό απόλυτου ενθουσιασμού στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτός ο διαγωνισμός έδειξε ότι οι παλαιστίνιοι δεν μάχονται μόνο, αλλά χαίρονται και μπορούν να δημιουργούν τέχνη», ανέφερε ο Αουάντ Νατζίμπ μέλος της παλαιστινιακής κυβέρνησης έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Το μέγεθος των πανηγυρισμών ήταν τέτοιο που πολλοί εξεπλάγησαν. Το πλήθος του συμμετείχε ξεπέρασε κατά πολύ σε μέγεθος τα δεκάδες πολιτικά συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, ακόμη και εκείνο το ενθουσιώδες κύμα πανηγυρισμών, μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου οι παλαιστίνιοι απέκτησαν status κρατικής οντότητας.

Υπήρξαν όμως και οι αντίθετες απόψεις. Αρκετοί μουσουλμάνοι κληρικοί με κηρύγματα στηλίτευσαν το θέαμα, λέγοντας ότι ο τίτλος αυτός ενθάρρυνε την ειδωλολατρία και ότι οι άνθρωποι θα ήταν καλύτερο να δαπανούν την ενέργειά τους αντιμετωπίζοντας την κατοχή του Ισραήλ. Αλλά και αρκετοί πολιτικοί ακτιβιστές «κατήγγειλαν» ότι το λαμπερό θέαμα δεν συμβαδίζει με τα δεινά του παλαιστινιακού λαού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ