- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Χαρδαλιάς στο Women Autumn Academy: Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια πιο ισχυρή Ευρώπη
«Το ζήτημα της γυναικείας ενδυνάμωσης βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Ο Νίκος Χαρδαλιάς έθεσε ως κοινό ευρωπαϊκό στόχο «μια Ευρώπη δίκαιη, ανταγωνιστική και δημοκρατική»
Την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και την οικονομία, ως βασική προϋπόθεση για μια πιο ισχυρή Ενωμένη Ευρώπη, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, Νίκος Χαρδαλιάς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Φθινοπωρινή Ακαδημίας της Οργάνωσης Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι το ζήτημα της γυναικείας ενδυνάμωσης βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ζωής που εδράζεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την ισότητα των φύλων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου. «Η αξιοποίηση της δύναμης και των ικανοτήτων των Ευρωπαίων γυναικών αποτελεί όχι απλά πολιτικό στόχο και διακύβευμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής, σημείωσε ότι οι γυναίκες αποτελούν «πολλαπλασιαστή ισχύος της τοπικής μας κοινωνίας», επισημαίνοντας πως η Περιφερειακή Αρχή εφαρμόζει «πολιτικές ισότητας που δίνουν έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης», με ισότιμη παρουσία στο διοικητικό της σχήμα.
Όπως ανέφερε, έχει υπογράψει ως Περιφερειάρχης την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, ενώ με προσωπική πρωτοβουλία του θεσμοθετήθηκε, έπειτα από πολλά χρόνια, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ), με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη Χριστίνα Κεφαλογιάννη. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις αντίστοιχες δομές των 66 Δήμων της Αττικής, με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση συγκεκριμένων σχεδίων ισότητας.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι μέσω ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια κοινωνικές δομές για γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία ή σεξουαλική εκμετάλλευση, ενισχύεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα και υποστηρίζονται δομές που διευκολύνουν την πρόσβαση των εργαζόμενων γυναικών στην αγορά εργασίας. Ο Περιφερειάρχης στάθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο της ΠΕΠΙΣ στις θεσμικές αλλαγές για την Αυτοδιοίκηση, με προτάσεις για δείκτες αξιολόγησης πολιτικών ισότητας, ενεργά σχέδια δράσης και ουσιαστικότερη εκπροσώπηση των δύο φύλων, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χαρδαλιάς έθεσε ως κοινό ευρωπαϊκό στόχο «μια Ευρώπη δίκαιη, ανταγωνιστική και δημοκρατική» και κατέληξε: «Τον στόχο αυτό μπορούμε να τον πετύχουμε, αν αξιοποιήσουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας: τις γυναίκες μας».
Στις εργασίες της Ακαδημίας απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελεονώρα Μελέτη, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Χαρδαλιάς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Sari Rautio και με την Πρόεδρο του EPP Women Maired McGuiness.
Στο επίκεντρο οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας
Η Φθινοπωρινή Ακαδημία του EPP Women, που φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου με κεντρική θεματική «Αξιοποιώντας τη δύναμη των γυναικών – Απαντώντας στις προκλήσεις της Ευρώπης και στις ανησυχίες των Ευρωπαίων ψηφοφόρων», αποτελεί έναν ετήσιο πολιτικό και εκπαιδευτικό θεσμό της γυναικείας οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική και την οικονομία, παράλληλα με έναν ευρύ διάλογο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών.
Στις θεματικές συνεδρίες εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, οι δεξιότητες και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η άμυνα και η τεχνολογία, καθώς και ζητήματα ισότητας των φύλων, στέγασης, δημογραφικού, υγειονομικής περίθαλψης, επισιτιστικής ασφάλειας και χρήσεων γης.
Στις εργασίες συμμετέχουν εκπρόσωποι και ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στο πλαίσιο της φετινής Ακαδημίας έχει προγραμματιστεί κλειστή συνεδρίαση στελεχών για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του EPP Women για την περίοδο 2026–2028, με έμφαση στην προώθηση περισσότερων γυναικών σε πολιτικές υποψηφιότητες και στην οριστικοποίηση των συμπερασμάτων της διοργάνωσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πυρόσφαιρα και τα έλαια σιλικόνης
Η υπουργός Παιδείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους διορισμούς εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «έχουν γίνει χιλιάδες»
Ομιλία του πρωθυπουργού στο παλιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Γκάζι
Για πρώτη φορά διακριτά όρια στη χρήση αλγοριθμικών και αυτοματοποιημένων συστημάτων ΑΙ
Συνάντηση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Βία κατά των Παιδιών
Η Ανακοίνωση των Αντιδημάρχων, Παναγιώτη-Πάρη Χαρλαύτη και Θωμά Γεωργιάδη
«Υπάρχει όραμα και ελπίδα για τους νέους ανθρώπους; Βεβαίως υπάρχει», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Ο Δήμος Αθηναίων έχει την ευθύνη να ενημερώσει πλήρως και δημόσια. Τώρα», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος
Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε μήνυση για την παγίδευση του κινητού του
Θα στεγάσει χρήσεις του MOMus, της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου
Τελετή έναρξης του νέου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Ιατρικής
Καταγράφηκαν λιγότερα εισοδήματα από τα πραγματικά
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της 5ης Οκτωβρίου 1944
Νίκος Χαρδαλιάς: «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να φοβάται να ζητήσει βοήθεια»
Τι αλλάζει στην αγορά ενέργειας μετά την απόφαση των G7 για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου
Όλες οι πληρωμές που έρχονται
Άνοιξε η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις
Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των διεθνών σχέσεων στο επίκεντρο της φετινής συνάντησης
Υποχώρησε κατά 0,75% ο δείκτης - Μειώσεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Η συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.